Met glasvezel heb je in ieder geval het snelste en stabielste internet omdat je je verbinding met niemand deelt. Maar ook je WiFi in huis en in je tuin (zeker met deze zomerse temperaturen) moet goed geregeld zijn.
Het is heel normaal om met glasvezel een downloadsnelheid van 100 tot 1000 Mbps te halen. Met coax zitten we nu ook op snelheden tussen de 50 tot 1000 (particulier) / 600 (zakelijk) Mbps. Het is dus inmiddels mogelijk om een even hoge downloadsnelheid via coax te hebben als via glasvezel.
Heb je nu een DSL aansluiting, dan is het zeker te overwegen om over te stappen naar glasvezel. Een ander voordeel is dat je huis meer waard wordt als er een glasvezelaansluiting is. Ook ben je goedkoper uit als je meedoet met de collectieve aanleg van glasvezel.
Zowel kabel- en glasvezel internet zijn beide hoge kwaliteit verbindingen. Maar technisch gezien is glasvezel betrouwbaarder en sneller dan kabel internet. Omdat glasvezel werkt met lichtsignalen, in tegenstelling tot elektrische signalen, is dit een belangrijke factor voor de stabiliteit van de verbinding.
Ziggo-klanten waarderen de internetkwaliteit wat lager dan de klanten van KPN (DSL en glasvezel). Ook rapporteren ze iets meer internetstoringen. Ziggo doet het wat betreft televisiekwaliteit net zo goed als KPN Glasvezel (beide een 7,5) en iets beter dan KPN DSL (7,2).
U mag de glasvezelverbinding weigeren. Een vaste internet- en telefoonverbinding is op dit moment mogelijk via: de koperen telefoonlijn (ADSL) de kabel (COAX)
Met glasvezel haalt u de hoogst beschikbare snelheid binnen het huidige internetlandschap in huis. Glasvezel biedt down- en uploadsnelheden van 100 MB tot maar liefst 10 GB (zakelijk) per seconde. Die snelheden liggen een stuk hoger dan wat ADSL kan bieden.
Glasvezel is een dunne draad van glas die wordt gebruikt om data te transporteren via lichtsignalen. Hierdoor is internet via glasvezel vele malen sneller dan internet via koperdraad. Het grote voordeel van glasvezel is dan ook de hoge internetsnelheid en de betrouwbaarheid van de verbinding.
Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden aansluitingen per jaar verglazen. Maar ondanks dat Ziggo glasvezel tot in de meterkast in deze gevallen gaat aanleggen, blijft het kabelbedrijf in de woning coax gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat alle Ziggo-abonnees dezelfde apparatuur kunnen gebruiken.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft. Daarnaast kunt u de uitkomst naast uw persoonlijke situatie neerleggen.
Glasvezel is vezel van glas die zo dun is als een haar. Door deze vezel worden signalen en data geschoten met de snelheid van het licht. Deze signalen kaatsen tegen de binnenkant van de vezels, waardoor je zonder kwaliteitsverlies hele grote bestanden en data over het netwerk kunt sturen.
Mijn internetkabel thuis gaat aan 100 megabyte per seconde, mijn wifi werkt ietsje trager, ongeveer 70 per seconde, maar mijn 5G gaat aan 170 megabyte per seconde! Als 5G er écht zal zijn, dan gaat het over 1000 megabyte per seconde, dus 10 keer meer”, vertelt Loutfi.
Klanten van KPN beoordelen de kwaliteit van alle diensten (internet, televisie en telefonie) als goed. De hoge score op kwaliteit zorgt er opnieuw voor dat KPN Glasvezel als beste uit de test komt in het onderzoek. KPN-klanten melden minder vaak storingen dan bij andere providers.
Een glasvezelabonnement is niet duurder of goedkoper dan een abonnement via een ander netwerk.
Aanleg glasvezel
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
De toekomst van VodafoneZiggo
Ziggo heeft om die reden voorlopig geen plannen om te investeren in dit netwerk. Daardoor blijft het onzeker of de kabelaar overgaat op glasvezel. Het kost ongeveer 800 euro per woning om de coaxkabel te vervangen door een glasvezelkabel.
Aansluiten van de wifi-router
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Zo herken je een glasvezelaansluiting in je huis
Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter. Deze vind je in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning binnenkomen.
Je betaalt niets voor een glasvezelaansluiting. Je betaalt wel abonnementskosten voor internet, tv en bellen aan een provider. Je kiest altijd zelf welk abonnement je wilt.
De 2 best scorende glasvezel providers zijn: KPN en T-Mobile.
Tot 100 Mbit/s: betrouwbare verbinding voor de standaard gebruiker. Met deze snelheid kun je tv-kijken op meerdere televisies en tegelijkertijd mailen, downloaden en via Netflix een filmpje streamen. Handig voor gezinnen met kleine kinderen, want gezamenlijk tv-kijken gaat met deze snelheid zonder problemen.
Met een glasvezelaansluiting in de meterkast is iedere woning klaar voor de toekomst! En ook blijft de overlast beperkt, want hoeft de straat ook maar een keer open. We willen iedere woning alvast voorbereiden op het netwerk van de toekomst. De aansluiting is geheel kosteloos en verplicht je tot niets.
Glasvezel verspreidt minder straling
Bij het doorgeven van data komt straling vrij. Omdat de technologie van Glasvezel milieuvriendelijker is, komt er minder straling vrij. Dit maakt dat het beter is voor het milieu om te internetten via Glasvezel.
Dan moet dit eerst aangelegd worden door een internetprovider of een glasvezelaanbieder. Het aanleggen van glasvezel is een lang traject, dit kan tussen de 3 en 6 maanden duren.