Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. Wil je haar toch wat 'inperken' voor de winter, zorg er dan voor dat je niet korter dan 60 cm van de grond knipt om bevriezing te voorkomen.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
De meeste hortensia's snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia's in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.
Snoeien kan dus soms al vanaf januari, maar zeker in de maanden februari, maart en april. Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september.
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden.
Een hortensia snoeien kan op verschillende momenten in het jaar gebeuren. Je kunt een hortensia snoeien in de winter, hortensia snoeien in de herfst, in de zomer of in het voorjaar; het kan allemaal!
Om een te groot geworden struik kleiner te maken, kunt u het beste het ene jaar een deel van de oude takken wegknippen en het volgende jaar het andere deel. Zo houdt u een frisse struik, en belangrijker nog: u zorgt er zo voor dat de struik ieder jaar blijft bloeien.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Snoeien door middel van planten knippen
Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren de takken die elkaar in de weg zitten of die de vorm van de plant verstoren.
Wel snoeien in de winter
Zomerbloeiende heesters, zoals de vlinderstruik (Buddleja), Annabelle-hortensia's (Hydrangea aborescens) en pluimhortensia (Hydrangea paniculata) kun je eind winter sterk terugknippen. Snoei begin winter houtige planten die gevoelig zijn voor 'bloeden', zoals berken, walnoten en wijnstokken.
Het moment van snoeien is ook belangrijk. Zoals we in de intro al zeiden; vooral niet in de volle zon. De snoeiwonden die veroorzaakt worden zorgen ervoor dat het vocht van de plant of boom snel verdampt, wat betekent dat hij uitdroogt.
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren. Als het regent bestaat er meer infectiegevaar, doordat ziektekiemen via de druppels in de nog open snijwonden terecht kunnen komen. Bij vorst bestaat er een groter risico op overbodige verwondingen. Als het vriest kunnen de takken gemakkelijker scheuren.
Hortensia combineren
Zo combineert de bladverliezende Hortensia goed met groenblijvende Rhododendron struiken, Skimmia, Bamboe, (dwerg)vlinderstruik, Viburnum of Ilex voor lage haagjes. Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen.
Ingrijpen bij “natte voeten” Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten.
Hortensia van blauw naar roze
In het geval van zure grond blijven de bloemen jaar na jaar gewoon blauw. Staan de planten echter op een kalkhoudende bodem, of in grond die weinig of geen ijzer en aluminium bevat, dan krijgen ze uiteindelijk roze bloemen. De bodem is zuur bij een pH-waarde van 5 of minder.
Hortensia verzorging. De Hortensia verlangt ernaar om veel water te krijgen. Geef twee keer per week een normale hoeveelheid water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom hierbij wel dat de grond van de plant in een laagje water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken.
Hortensia hoogte
Let bij het kopen van Hortensia's niet alleen op de kleur van de bloemen, maar ook op de hoogte van de plant. Ze beginnen ongeveer vanaf 40 cm hoogte tot maximaal 250 cm hoogte. In de voortuin is de lagere variant een meer logische optie, want hier kun je overheen kijken.
Hoe herken je een boerenhortensia? De boerenhortensia is vaak te herkennen aan zijn bolvormige bloemen die in allerlei kleuren voorkomen: rood, blauw, roze, wit en zelfs kleurcombinaties. Daarnaast kan je de boerenhortensia herkennen doordat hij alleen bloeit op oude takken.