Het is belangrijk dat u alle tabletten tegelijk op een vast tijdstip inneemt (bij voorkeur rond 18.00 uur 's avonds). Het kan voorkomen dat op de dag van uw controle direct uw dosering moet worden aangepast.
Het zijn met name bladgroenten zoals sla, spinazie en waterkers, en koolsoorten als broccoli, spruitjes en die veel vitamine K bevatten. Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen bevatten juist weer weinig vitamine K.
Mag je alcohol drinken met bloedverdunners? Je kunt het beste niet te veel alcohol drinken als je bloedverdunners gebruikt. Alcohol is van zichzelf een bloedverdunner en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je bloed stolt. Als je alcohol en bloedverdunners combineert, zou dat proces nog langer duren.
Ze werken door de aanmaak van vitamine-K afhankelijke stollingseiwitten in de lever te remmen. Het duurt een paar dagen voordat de juiste dosering is ingeregeld.
Het korte antwoord: ja, dat kan. “Als iemand bloedverdunners gebruikt voor de behandeling van trombose, longembolie of boezemfibrilleren, en diegene neemt de medicatie zorgvuldig alle dagen in, is de kans om trombose of longembolie te krijgen laag”, aldus dr. Gerdes.
Ook ouderen boven de negentig kunnen veilig gebruikmaken van bloedverdunners. Dat concluderen internist in opleiding Hilde Kooistra en Karina Meijer, hoogleraar stolling van het UMCG. Het promotieonderzoek van Kooistra is deze week gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.
Als u een DOAC gebruikt, kunt u last krijgen van deze bijwerkingen: misselijk zijn. hoofdpijn. duizelig zijn.
Mensen die antistollingsmiddelen gebruiken moeten goed letten op vitamine K. De meeste antistollingsmiddelen danken hun werking namelijk aan het feit dat ze vitamine K tegenwerken; het zijn zogenoemde vitamine K antagonisten.
Doorgaans geven artsen het advies om één keer per dag een dosis in te nemen, best telkens op hetzelfde moment, bijvoorbeeld 's avonds. Op die manier kan de dosis nog aangepast worden naargelang het resultaat van je bloedtest. Als je een dosis vergeet in te nemen, kun je alsnog dezelfde dag een dosis innemen.
Ginkgo Biloba
Het gebruik van Ginkgo-preparaten in combinatie met bloedverdunners, aspirine of ergotamine (soms gebruikt bij migraine) kan aanleiding geven tot bloeding ter hoogte de haarvaatjes van ogen en hersenen, en is daarom absoluut af te raden.
Slik je bloedverdunnende medicijnen? Pas dan op met pijnstillers. Bij langdurig gebruik (langer dan vier dagen) en in hoge dosering (4g per dag) van paracetamol kan de werking van orale bloedverdunners worden versterkt.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Wat de meeste mensen wel weten, is dat alcohol 'bloedverdunnend' werkt. Als u alcohol drinkt, dan duurt het – net als bij bloedverdunners – langer voordat uw bloed stolt. Uw bloed wordt in werkelijkheid overigens niet 'dunner' maar het stolt minder snel.
Het zijn met name de 'groene' groenten (sla, broccoli, spinazie, waterkers, …) en de 'kool-achtige' groenten (kool, spruiten, bloemkool, …) die veel vitamine K bevatten. Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen, … bevatten dan weer weinig vitamine K.
Magnesium: magnesium kan zich binden aan coumarine-derivaten in de darm en daardoor de opname hiervan in het lichaam verminderen. Aangeraden wordt om minimaal 2 uur tussen inname van beide stoffen aan te houden.
Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Jazeker. De antistollingsbehandeling op zichzelf is geen reden om de zon te vermijden. Wel kunnen eventuele extreem hoge temperaturen die daar soms mee gepaard gaan indirect invloed hebben, bijvoorbeeld door veel vochtverlies.
De knijpkracht van het hart daalt en daarmee ook de bloeddruk. Onder invloed van dit medicijn verwijden de bloedvaten zich, waardoor de bloeddruk afneemt.
Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.
Op latere leeftijd is het ook raadzaam extra vitamine D te gebruiken. Wat u niet moet doen, is het slikken van supplementen met vitamine K. Deze kunnen de werking van uw bloedverdunner belemmeren.
Bloedverdunners vergroten echter de kans op een hersenbloeding, die ontstaat als een bloedvat in de hersenen knapt of scheurt.
Sinds enkele jaren zijn er 4 nieuwe bloedverdunners beschikbaar, die we de DOAC's noemen (directe orale anticoagulantia): dabigatran, rivaroxaban, apixaban en edoxaban. Deze middelen remmen allemaal slechts 1 stollingsfactor.
Er is slechts een kleine hoeveelheid acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium nodig om de klontering van bloedplaatjes te remmen. Daarom komen bijwerkingen weinig voor. Soms kunt u last krijgen van buikpijn of maagpijn, brandend maagzuur of misselijkheid.
U kunt het beste gaan zitten of liggen tot de duizeligheid voorbij is. Uw huisarts kan onderzoeken waar de draai-duizeligheid door komt. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of slikt of geen kracht in een arm of been heeft.
Lang(er) doorbehandelen met de gebruikelijke twee bloedverdunners verlaagt bijvoorbeeld het risico op stollingsproblemen (nieuw hartinfarct, stolling in de stent), maar het verhoogt tegelijkertijd wel het risico op bloedingen.