Als je ooit een witte puist hebt geperst totdat deze barst, is het mogelijk dat niet alles uit deze puist geheel is verwijderd. Dit betekent dat diezelfde plek weer kan gaan ontsteken. De irritatie of blootgestelde bacteriën kunnen er ook voor zorgen dat er naast jouw huidige puist nog meer puistjes ontstaan.
Wanneer een steenpuist in het gezicht zit, steeds blijft terugkomen of wanneer u zich erg ziek voelt door de steenpuist, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven. Voorbeeld is flucloxacilline. Macrolide-antibiotica remmen de groei van veel soorten bacteriën.
Een slechte hygiëne en het dragen van strakke kleding vergroten de kans op het ontstaan van steenpuisten. Met name in de nek, in de liezen of in de oksels komt dit veel voor. Ook overmatig zweten en overgewicht vergroten de kans op het ontstaan van steenpuisten.
Er meerdere steenpuisten op een plek zitten. Dan kan de huisarts u naar de chirurg in het ziekenhuis verwijzen. Dit is vooral nodig als de ontstekingen diep zitten. U vaker last heeft van steenpuisten en/of drager bent van de stafylokok.
Wanneer je een steenpuist uitknijpt, kan hij namelijk naar binnen opengaan, waardoor de infectie juist erger kan worden. Als je de steenpuist met rust laat, zal de huid vanzelf openbarsten. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot bloedvergiftiging.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Iedereen kan zomaar een steenpuist krijgen, zowel mannen als vrouwen, en ook op iedere leeftijd. De bacterie Staphylococcus aureus komt bij veel mensen voor op de huid, vooral in de neus en in het kruis. Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje verstopt raakt.
Kleine steenpuisten verdwijnen vaak vanzelf, ook zonder behandeling door je huisarts. De steenpuist groeit, 'rijpt' en barst uiteindelijk open. Zo ontsnapt het pus en geneest het wondje.
Een onderhuidse pukkel verdwijnt meestal uit zichzelf, als je het gebied goed schoonhoudt met een reiniger met salicylzuur (tweemaal daags en weer na het zweten en sporten), liever geen make-up draagt (of anders in ieder geval niet-comedogene foundation die de poriën niet verder verstopt) en goed voor jezelf zorgt.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. – Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts. Ga er niet zelf in prikken of in knijpen.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Als je ooit een witte puist hebt geperst totdat deze barst, is het mogelijk dat niet alles uit deze puist geheel is verwijderd. Dit betekent dat diezelfde plek weer kan gaan ontsteken. De irritatie of blootgestelde bacteriën kunnen er ook voor zorgen dat er naast jouw huidige puist nog meer puistjes ontstaan.
Een steenpuist is een pijnlijke bult met pus erin. Het komt door een ontsteking van een haarzakje, diep in de huid. Raak de puist niet aan. De puist gaat meestal vanzelf open.
De plaats waar de puistjes zich bevinden kunnen je al iets vertellen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen het geval maar dit is wel een goede leidraad. Kin en in de hals: Deze zone van je gezicht wordt gelinkt aan je hormonen, dus ben je ongesteld of gestrest, dan zou je kin onder de puistjes kunnen zitten.
Steenpuisten worden veroorzaakt door stafylokokken (soort huidbacterie) die de huid binnendringen via de porie waar het haar de huid uitsteekt. Ze komen dus alleen voor op behaarde delen van de huid.
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Leg een tissue of wat toiletpapier op de puist om te voorkomen dat het pus op je huid of kleding komt. Druk zachtjes met de vingertoppen aan op de zijkanten van de puist. Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel uit tegelijk. Was het gebied na het uitknijpen met water en zeep.
Iedere schoonheidsspecialist, dermatoloog en facialist zal het afraden. Hiernaast wil je niet te veel aan mee-eters ofwel comedonen zitten, want bacteriën op je vingers en beschadigingen aan de huid kunnen ervoor zorgen dat vuil zich ophoopt. Resultaat: nog meer onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters.
Prik het puistje schuin aan (níet verticaal)
Prik het puistje schuin aan. Dus niet het naaldje recht of verticaal in het witte puntje steken. Anders druk je als het ware de pus en het talg alleen maar verder naar binnen.
Houd knijpen beperkt tot de puisten die echt op knappen staan en waar het pus al bijna aan de oppervlakte ligt. Ook kun je met een gedesinfecteerd naaldje eerst door de huid prikken. Dan vindt het pus een makkelijke weg naar buiten.
Gebruik peelende producten De enige manier waardoor een onderhuidse puist het snelst verdwijnt, zijn volgens de huidtherapeut Dana Dijs Bohm peelende stoffen: 'Salicylzuur, beta hydroxy acid (BHA) en alpha hydroxy acid (AHA) werken ontstekingsremmend en drogen het puistje uit.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Maar wil je in 'noodgevallen' toch een doeltreffende spot treatment? Breng dan zodra je een puistje ziet verschijnen een goede exfoliant met salicylzuur gebruiken zoals die van Dr. Jetske Ultee aan; salicylzuur maakt de porie schoon. Daaroverheen breng je wat benzoylperoxide of verdunde tea tree olie aan op je huid.
Deze bacterie is multiresistent, dus voor meerdere antibiotica tegelijk ongevoelig. Hoewel oppervlakkige huidinfecties met Staphylococcus aureus vaak spontaan genezen, moeten andere gevallen behandeld worden met antibiotica.