Georgië kent een traditie van zeer uitgebreid proosten. In verschillende culturen bestaat een bijgeloof dat, als je elkaar niet aankijkt tijdens het proosten, dit ongeluk brengt. (Zoals zeven jaar ongeluk, zeven jaar slechte seks of andere varianten.)
Het heffen van hert glas gebeurde al bij de oude Grieken. Ze hiefen het glas in de lucht en proostten op elkaars gezondheid en op de goden. Waarschijnlijk stoten we het glas tegen elkaar, omdat we ons tijdens het drinken verbonden willen voelen.
Zo is het belangrijk om uw proost-partner recht in de ogen aan te kijken terwijl het glas tot kinhoogte wordt geheven. Daarnaast mag het glas nooit in één keer leeg gedronken worden, maar neemt men slechts één of enkele slokjes. Vooral tijdens de feestdagen wordt er veel geproost.
Wist u overigens dat proosten met een glas water niet op prijs wordt gesteld. De Grieken geloven dat dit ongeluk brengt. Dan maar beter met een leeg glas of een glas gevuld met wijn voor de show, dan het ongeluk over een tafel uitstrooien.
Hef het glas, maak oogcontact en spreek!
Dit kun je doen door je glas langzaam te heffen op ooghoogte. Houd daarbij wel goed rekening met de hoogte. Op het moment dat je het glas te hoog heft, kan het gebeuren dat de inhoud in het glas over de rand heen spat.
Het italiaanse cin-cin heeft, als een van de weinige proostuitingen geen betekenis. Het is enkel het geluid dat de glazen maken bij het proosten. Wie dit in Japan zegt, begaat echter een faux pas omdat het sterk lijkt op chin-chin, een aanduiding voor het mannelijk lid.
Chin chin, lechaim, cheers, tsjoch. In de stad Antwerpen en het westen van de provincie Antwerpen, een deel van de provincie Oost-Vlaanderen en meer naar het zuiden tot in Brussel zeggen mensen ook wel chin of chin chin of iets dergelijks.
Ga je binnenkort naar Italië? Dan kun je jouw glas wijn heffen en in het Italiaans proost zeggen door “Salute” te zeggen of “Cin Cin” uit te spreken.
proost! (interjection): na zdrowie.
Engels: Cheers! Engels: Bottoms up! Duits: Prost! Duits: "Hopfen und Malz, Gott erhaltz!" (Long live hops and malt!)
Het is een experiment dat in de psychologie wordt beschreven als een van de moeilijkste experimenten: vier minuten onafgebroken oogcontact brengt mensen dichter bij elkaar dan welk contact ook. Elkaar echt in de ogen kijken is niet makkelijk. Elkaar langer dan een minuut in de ogen kijken is eng en confronterend.
Als iemand je niet durft aan te kijken
Ze vinden het bedreigend omdat ze niet weten wat anderen (over hen) denken als zij ze aankijken. Daar hebben ze vaak ideeën over die niet altijd waar zijn. Ze voelen zich angstig of verlegen. Daarom kijken ze liever de andere kant op.
Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.
Waar komt deze traditie om te proosten vandaan? De uitdrukking 'een toost uitbrengen' komt volgens het genootschap Onze Taal mogelijk van de middeleeuwse gewoonte om stukjes gekruid brood (toast) in een beker wijn te stoppen. Het brood zou een beetje zuur opnemen en de smaak van slechte wijn verbeteren.
Echt niet netjes, dat klink klink klak van die glazen tegen elkaar. Nee, als je wilt proosten hou je gewoon je glas in de lucht en je kijkt naar de mensen waar je mee proost. Dat is alles. Je zou de glazen kunnen beschadigen als je ze tegen elkaar beukt en het is niet netjes om veel geluid te maken bij een etentje.
Boze geesten verjagen
Als proosten dan geen vergiftiging voorkomt, zou het weleens kunnen afstammen van het verjagen van boze geesten. Ook deze theorie stamt uit de Middeleeuwen waarin mensen klinken met hun glazen en luid gingen juichen om demonen en boze geesten af te schrikken.
kat (zn): 猫
ja (interjection): ναι
baja - de betekenis volgens Surinaams woordenboek.
proost {tussenwerpsel}
cheers {tw.}
het glas heffen en een gelukwens uitbrengen.
De barman heft het glaasje en roept 'Zum Wohl'. 'Op je gezondheid' of 'Proost' dus. Proost! Zum Wohl!
Denemarken, Noorwegen en Zweden: “prosit” (proost).
' Als je echt officieel wilt proosten (wat in Spanje eigenlijk altijd wel de bedoeling is), zeg je 'salud'. Salud betekent letterlijk 'gezondheid' (je zegt het ook als iemand niest), dus hiermee wens je de mensen waarmee je drinkt alle gezondheid toe!