Onthouden. Wat betreft zijn geheugen is je baby net een olifant. Alles wat je baby waarneemt kan hij goed onthouden. Hij weet alleen nog niet hoe hij het moet interpreteren, dus ervaart hij alles heel anders dan een volwassene.
Het is niet zo dat baby's geen geheugen hebben. Ze herkennen de stem van hun moeder al tijdens de eerste levensdagen. Maar pas vanaf 3 à 4 jaar is ons brein voldoende ontwikkeld om een kennisgeheugen op te bouwen.
De meeste volwassenen herinneren zich niets van de eerste jaren van hun leven. Volwassenen zeggen gemiddeld dat zij in hun eerste herinneringen zo'n 3,5 jaar oud zijn. Herinneringen van vóór de tweede verjaardag zijn zeer zeldzaam.
Baby's zijn al in staat om sociaal te redeneren, ontdekte Spelke. En daarnaast weten ze ook nog eens precies tot welke sociale groep ze behoren. Dat zou je niet zeggen als je in die onschuldige oogjes kijkt, maar die kleintjes weten en snappen meer dan wij denken.
De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.
Meestal ken je het antwoord op die vragen pas na het eerste jaar. Tot dan ploeter je nog even verder. Onthou dus vooral: het eerste jaar is het zwaarste.
Voor kleine kinderen is het moeilijk om gebeurtenissen en informatie bewust te onthouden. Dit komt omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, zeker in het eerste levensjaar. Eigenlijk komt het erop neer dat de hersenen nog moeten rijpen, voordat ze iets kunnen onthouden.
De meeste kinderen kunnen zich gebeurtenissen herinneren die plaatsvonden toen ze pas achttien maanden oud waren. Deze herinneringen verdwijnen echter relatief snel naarmate ze ouder worden. Dat meldt BBC News op basis van onderzoek aan de Memorial Universiteit van Newfoundland.
Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby. Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter. In de periode van 0 – 4 jaar ontwikkelen kinderen zich snel en deze ontwikkeling is een ononderbroken proces.
Het IQ van een baby is nog niet vast te leggen op een betrouwbare manier en er kan nog niet gesproken worden van 'een hoogbegaafde baby'. Ook bij peuters is dit vaak nog erg lastig en onbetrouwbaar. Dat is ook niet persé nodig om toch in kaart te kunnen brengen over er sprake is van een ontwikkelingsvoorsprong.
Taalbegrip. Vanaf ongeveer 6 maanden begrijpt je baby al een aanzienlijk deel van wat je zegt. Het zelf kunnen zeggen is een tweede. Zijn taalbegrip, ofwel passieve taalontwikkeling, loopt namelijk een stuk voor op zijn actieve taalontwikkeling.
Wetenschappers hebben vastgesteld dat baby's in de baarmoeder al beginnen met het vormen van herinneringen aan de dingen waaraan ze worden blootgesteld voordat ze geboren worden. Niemand kan zich dingen herinneren van voor zijn of haar geboorte, en de meeste mensen weten van hun eerste jaren ook nog maar heel weinig.
Baby's niezen over het algemeen vaker dan volwassenen. Dat komt doordat de neusholtes van een baby nog klein zijn en daardoor eerder verstopt raken. Baby's moeten die neusholtes dus vaker leeg niezen dan wij. Als je baby veel niest, betekent dat niet direct dat hij verkouden is.
Je pasgeboren baby ruikt al vrij goed. Hij of zij kan verschillende geuren onderscheiden. Als je baby 1 week oud is, kan hij of zij het verschil ruiken tussen zijn of haar mama en een andere vrouw. Je baby gebruikt zijn of haar reukvermogen om de borst van mama te zoeken.
Baby's zullen in de eerste maanden regelmatig huilend wakker worden 's nachts, omdat ze willen drinken, omdat ze een volle luier hebben of omdat ze gewoon jouw nabijheid willen voelen. Maar het kan ook dat je baby huilt in zijn slaap, zonder wakker te worden. Dat kan keihard huilen zijn of een beetje jammeren.
Denken tussen 2 en 3 jaar
Op deze leeftijd gaan kinderen steeds duidelijker beseffen dat ze zelf dingen kunnen veroorzaken. Ze onthouden ervaringen beter en gebruiken die informatie dan in andere situaties. Als je kind bijvoorbeeld weet waar de afstandsbediening voor is, weet het dit niet alleen thuis maar ook bij oma.
Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent de persoon helemaal niet meer. De informatie verdwijnt langzaam maar zeker uit het geheugen of is niet meer toegankelijk. Iemand met dementie krijgt moeite met plaats en tijd, en verdwaalt in een bekende omgeving.
De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat het tempo van het geheugen verandert. Met het ouder worden gaat alles meer tijd kosten. Het geheugen heeft dan meer tijd nodig om informatie op te slaan of om herinneringen weer op te halen. Ten tweede hebben ouderen meer moeite met het vasthouden van de aandacht.
'De grote moeilijkheid is dat baby's niet kunnen communiceren, net zomin als comapatiënten. Voor beiden geldt dat we weten dat ze veel meer hersenactiviteit en dus gedachten en gevoelens hebben dan we lange tijd hebben gedacht.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten.
Je baby krijgt na ongeveer 6 tot 9 maanden door dat papa, mama en hijzelf niet één zijn maar apart van elkaar leven. Hij snapt nu dus ook dat jullie (vooral mama) bij hem weg kunnen gaan en niet meer terug kunnen komen.
Kinderen onder de 2 jaar hebben eigenlijk nog geen tijdsbesef. Door structuur en regelmaat houden ze grip op het verloop van de dag. Een peuter leert dat het na het slapen tijd is voor lunch en daarna mag spelen.
Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.
Makkelijke baby's
zijn regelmatig, gaan positief in op nieuwe prikkels, passen zich snel aan in nieuwe situaties en hebben een redelijk opgewekt stemmingsleven. Ze hebben bijvoorbeeld vrij snel een regelmatig slaap-waakpatroon, eet nieuw eten met smaak en gaat zonder veel protest uit logeren.