Pindakaas komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het peanut butter heet. Toen peanut butter overwaaide naar Nederland mocht het hier geen 'pindaboter' heten. Vanwege de regels in Nederland, mogen alleen producten met tenminste 80 procent melkvet de naam 'boter' gebruiken.
Maar het smeerbare broodbeleg pindakaas kwam na de Tweede Wereldoorlog vanuit Amerika naar Nederland. Men kon Peanut butter toendertijd niet officieel vertalen naar pindaboter omdat boter een beschermde naam was. Alleen roomboter mocht zo heten.
Roomboter. Toen het broodbeleg na de Tweede Wereldoorlog vanuit Amerika naar Nederland kwam, is daarvoor het Surinaams-Nederlandse woord overgenomen. Het was misschien logischer geweest om net als in het Engels (peanut butter) en Frans (beurre de cacahuètes) het goedje pindaboter te noemen.
In Suriname werd in de achttiende eeuw het woord pienda-dokoen namelijk gebruikt voor een blokvormige massa gestampte pinda's. Van dat blok werden plakjes afgesneden voor op brood, net als bij kaas.
Het broodbeleg is bedacht door een Amerikaan en naar Nederland gehaald door twee Fransen. Nu is het een oer-Hollands product. Pindakaas bestaat al meer dan honderd jaar. Het werd in de Verenigde Staten bedacht als goedkoop en voedzaam product voor slechte eters zoals kinderen en bejaarden.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Stamppot. De lijst zou niet compleet zijn zonder het meest traditionele Nederlandse gerecht – de stamppot.
Noten zijn droge vruchten met een hard omhulsel en groeien aan een boom. De pinda daarentegen groeit verrassend genoeg onder de grond en is een gedroogde peul. De pinda heeft dus eigenlijk niks te maken met noten, maar valt onder de peulvruchten en is familie van bonen, erwten en linzen.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Ontleend, via Papiaments pinda, pienda of Sranantongo pinda, aan een woord uit een of meer talen uit de Bantoe-subgroep van de Afrikaanse Niger-Congotalen, bijv. Kongo mpinda of Mpongwe (Gabon) mbenda; Pove (Gabon) péndá. Deze talen werden gesproken door de Afrikaanse slaven die naar West-Indië werden gevoerd.
' Dat is de Helaes Pindakaas – toepasselijke naam – van Aldi.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Gezonde pindakaas
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
De pinda (Arachis hypogaea), ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, is, ondanks al deze namen, botanisch gezien geen noot, maar een peulvrucht.
Pinda (Arachis hypogaea). Wordt ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd. En het leuke is: het is helemaal geen noot. Het is de vrucht van een plant die boven de grond bloeit, dan een peul vormt en vervolgens deze peul leterlijk de grond inboort.
Crème fraiche in het Engels ± sour cream.
Pindasaus heeft zijn oorsprong liggen in de voormalige kolonie van Nederland in Indonesië. Deze saus is samen met gerechten zoals bami goreng, nasi goreng en kroepoek door de Indische Nederlanders naar Nederland meegebracht. De saus wordt gemaakt van een pasta van gemalen pinda's, oftewel pindakaas.
Amandelen bevatten bijvoorbeeld minder verzadigde vetten en calorieën dan pinda's, waardoor dit als betere keuze wordt gezien. En walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Maar daarentegen wint de pinda wat betreft eiwitten en bevatten ze minder suiker dan bijvoorbeeld hazelnoten en pistache.
Pinda's worden eigenlijk alleen gekweekt in landen waar het met name erg warm is en niet te veel regent. Omdat de planten niet tegen de kou en vorst kunnen, kan je ze in Nederland het best eerst zaaien in een pot en bij een mooie warme zomer in de volle grond zetten.
In noten en pinda's zit veel onverzadigd vet. Dat helpt met het verlagen van cholesterol en levert onder andere vitamine B en E. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten.
Zillion Dollar Lobster Frittata: 2.000 dollar
De Zillion Dollar Lobster Frittata is een ontbijt dat geserveerd werd in het Le Parker Meridien Hotel in New York. Het ontbijt bestond uit zes eieren, een goede kilogram geroosterde kreeft, bieslook, aardappelen en een kreeftensaus.
Gerookte makreel is de ster van deze lunch, met daarnaast broodjes met verschillende soorten vleeswaren en kaas. Typisch Hollands dus!
Klompen komen niet uit Nederland, maar uit Frankrijk
Van hout kun je schoeisel maken, dat hebben niet alleen Nederlanders bedacht. De klomp is het type uitvinding dat niet één oorsprong heeft, omdat het zo voor de hand ligt, al zijn er sporen die naar Noord-Frankrijk wijzen.