Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Welke honing moet je dan wel kopen? Beste uit de test bleek de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Grote kans dat de honing uit de supermarkt niet alleen bestaat uit echte honing, maar uit een mengsel van suikersiroop en honing waaruit de waardevolle enzymen en vitaminen zijn verdwenen. Echte honing van de imker smaakt dus beter omdat dit bestaat uit pure honing zonder toevoegingen of bewerkingen.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Deze streekhoning wordt door de bijen verzameld in diverse natuurgebieden in Nederland. Echte honing met een gegarandeerde kwaliteit.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver.
Je kunt bij Holland & Barrett rauwe honing kopen in verschillende smaken. Kies uit diverse (biologische) merken en vloeibare honing of crème honing.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Dit simpele gerecht met Griekse yoghurt, met walnoten en honing is een gouden combinatie. Ideaal om zowel je eiwitten, koolhydraten en vetten aan te vullen. Tip: Je kunt de Griekse yoghurt vervangen voor magere of volle Griekse yoghurt, afhankelijk of je als doel vetverbranding of spieropbouw hebt.
Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer. Het glucosegehalte bepaalt de vloeibaarheid of de vastheid van iedere soort honing.
Je kan ze herkennen aan de grote transparante tonnen die op ooghoogte staan. De honing is rauw en onbewerkt waardoor alle belangrijke voedingswaarden in de honing bewaard blijven.
Acaciahoning bevat bijvoorbeeld weinig fructose en versuikert minder snel.
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
De geschiedenis van de traditionele onderneming Langnese Honing begint aan het einde van een voorjaarsdag in 1925: de jonge importeur Karl Rolf Seyferth koopt op de Hamburgse beurs 5.000 kg Californische honing.
Langnese onderhoudt contacten in de hele wereld en koopt alleen de beste honing uit nabije en verre honingproductiegebieden. De kwaliteitscontrole van Langnese onderzoekt zorgvuldig alle binnenkomende en uitgaande honingpartijen op zuiverheid en kwaliteit.
Er zijn heel veel verschillende soorten honing. Één ding hebben ze gemeen: het komt allemaal van bijen. Bloemenhoning is dus niet anders dan fruithoning. Het enige verschil dat er is, is de plek waar de nectar vandaan komt.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.