Als uw kind buiten Nederland wordt geboren, dan moet u in het geboorteland aangifte doen van de geboorte. U doet dit bij de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld bij een ambtenaar van de burgerlijke stand of op een gemeentehuis. De termijn waarbinnen u geboorteaangifte moet doen verschilt per land.
Afhankelijk van uw situatie, kan uw kind bij de geboorte 2 of meer nationaliteiten krijgen. Heeft één van de ouders een niet-Nederlandse nationaliteit? Dan krijgt het kind bij de geboorte mogelijk ook deze nationaliteit, dat verschilt per land. Informeer hiernaar bij de lokale autoriteiten.
Een kind krijgt in de volgende gevallen automatisch de Nederlandse nationaliteit: De moeder heeft de Nederlandse nationaliteit. De ouders hebben allebei de Nederlandse nationaliteit. De vader heeft de Nederlandse nationaliteit en is getrouwd met de moeder.
Gevolgen erkenning vóór de geboorte
Bij geboorte krijgt het kind de Nederlandse nationaliteit, als één of beide ouders Nederlander zijn. De ouder die het kind erkent krijgt een (gedeelde) financiële verantwoordelijkheid voor het kind. Er ontstaat een erfrechtelijke band tussen de erkenner en het kind.
Wilt u uw kind erkennen in het buitenland? Informeer dan bij de lokale autoriteiten of zij een akte van erkenning kunnen opmaken. Bijvoorbeeld bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van dat land. Let wel op dat niet iedere erkenning in het buitenland rechtsgevolgen in Nederland heeft.
Gevolgen erkenning kind
Tussen u en uw kind ontstaat een juridische band (familierechtelijke betrekking). U krijgt automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. U moet het kind onderhouden (onderhoudsplicht) totdat het 21 jaar wordt. U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
Ieder kind moet u apart erkennen. Dus ook een 2e of volgend kind uit een relatie. Dat gaat niet automatisch. Tenzij u voor de geboorte getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft gesloten.
Kind erkennen is gratis
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. Dit is gratis. Als u een afschrift van de akte van erkenning wilt hebben, zijn daar wel kosten verbonden. De gemeente kan u hierover informeren.
Wettelijke ouder heeft niet altijd gezag
Een juridische ouder heeft niet altijd automatisch het gezag over een kind. Omgekeerd is een persoon die het gezag heeft over het kind niet altijd de juridische ouder. Heeft u gezag over een kind? Dan heeft u de plicht en het recht hem of haar op te voeden en te verzorgen.
Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Welke nationaliteit krijgt een aan boord geboren baby? In principe gewoon dezelfde nationaliteit als (een van de) ouders. In sommige gevallen kan een vliegtuigkind daarnaast nog een andere nationaliteit opeisen, namelijk die van het land waarboven het vliegtuig zich op het moment van de geboorte bevond.
Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen uit China (behalve Hongkong en Macau), Suriname en veel landen in Afrika. Vaak is dat echter niet het geval en moet de genaturaliseerde persoon officieel afstand doen van de oorspronkelijke nationaliteit.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
Uitzonderingen op afstandsplicht
Voor burgers uit bijvoorbeeld Iran is het juridisch niet mogelijk de nationaliteit af te staan. In Marokko wordt het doen van afstand in de praktijk niet geaccepteerd. Als u getrouwd bent met een Nederlander, mag u uw eigen nationaliteit houden.
Wanneer u in de Verenigde Staten bent geboren, of als kind van Amerikaanse staatsburgers bent geboren, dan heeft u door geboorte automatisch het Amerikaans staatsburgerschap verkregen.
als je reist kan je bepaalde landen makkelijker binnenkomen als je beschikt over meerdere nationaliteiten. als je je wilt vestigen in het land waarvan je de nationaliteit bezit verloopt dat over het algemeen makkelijker en kom je in aanmerking voor allerlei voordelen.
De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Alleen de rechter kan recht op omgang ontzeggen
De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.
Ouderlijk gezag vader weigeren
Indien de moeder niet wil dat de vader via toestemming het gezag over het kind verkrijgt, kan de moeder weigeren deze toestemming te verlenen. De vader heeft in dit geval enkel nog de mogelijkheid om het gezag te verkrijgen via de rechter.
Een kind dat is geboren uit een buitenechtelijke relatie moet worden erkend om officieel een vader of een meemoeder te hebben. De erkenning is immers een vrijwillige stap van de tweede juridische ouder die zijn band met het kind juridisch wil vaststellen.
De erkenning gebeurt bij de dienst burgerlijke stand van de gemeente of bij een notaris. Met de toestemming van de moeder kan de erkenning als volgt plaatsvinden: voor de geboorte. De wet voorziet hiervoor geen minimumzwangerschapstermijn.
Bent u niet met elkaar getrouwd en heeft u ook geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2023 het gezamenlijk gezag met de moeder als u het kind erkent. Is een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan heeft u niet automatisch gezamenlijk gezag.
Gezag heeft geen invloed op omgangsregeling
Heeft de vader geen gezag, dan heeft hij dezelfde rechten bij een omgangsregeling als een vader met gezag. In beide gevallen heeft hij er immers recht op om zijn kind te mogen zien.
Als u een kind erkent, wordt u de juridische ouder van het kind. U krijgt dan een aantal rechten en plichten. Maar na de erkenning heeft de vader geen gezag over het kind. De moeder blijft dus ook na de erkenning volledig belast met het ouderlijk gezag.
Ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen sinds 1 januari 2023 automatisch gezamenlijk gezag als de partner het kind erkent. Wilt u niet dat uw partner ook het gezag krijgt over uw kind, bepreek dat dan samen. Wordt u het niet eens, dan kunt u als moeder de erkenning weigeren.