Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen. Daarnaast is het een relatief duur blusmiddel en kan het brand(vries)wonden veroorzaken. Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon.
Poederblussers zijn niet geschikt om personen mee te blussen. Met een schuimblusser kun je A en B branden blussen, oftewel vaste stoffen en vloei- stoffen.
Belangrijk bij het blussen van een elektrische brand is dat er een brandblusser wordt gebruikt die geen elektriciteit geleidt. Blussen met water is daarom bijvoorbeeld niet goed geschikt bij een elektrische brand.
Een vloeistofbrand, gasbrand of vetbrand kun je niet blussen met water. Hetzelfde geldt voor elektrabranden. Water geleidt namelijk stroom. Je vindt onze brandslanghaspels hier.
Niet geschikt voor kleine ruimtes! Dat kan verstikkingsgevaar induceren omdat gas zwaarder is dan lucht; Veel rookvorming bij gebruik op vaste stoffen.
Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden. Er bestaat echter geen poeder dat alle soorten branden kan blussen.
Met een CO2 blusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien. Eén van de grote voordelen van een dit type blusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust.
Een schuimblusser is geschikt voor het blussen van branden uit de categorie A en B. In brandklasse A vallen branden van vaste stoffen. In brandklasse B vallen branden van vloeistoffen. Dit betekent dus dat een schuimblusser gebruikt kan worden voor zeer veel verschillende soorten branden.
Ethanol is het hoofdbestanddeel van spiritus. Ethanol is geen olie en drijft niet op water, maar mengt er volledig mee. Brandende ethanol kan dus met water geblust worden, door water wordt de alcohol verdund en zal tenslotte doven. Het beste is met water het vuur in te sluiten en de hele plek goed nat te maken.
Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan. De meeste brandblussers zijn te gebruiken voor het blussen van meerdere soorten brand. Ook de in de blusser aanwezige blusstof speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van het juiste blusmiddel.
De poederblusser - De meest veelzijdige van de brandblusmiddelen. De poederblusser spuit een poeder dat meestal bestaat uit ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat. Deze kan gebruikt worden voor een brand van brandklasse a, b en c.
Brandklasse D
Dit is een brand van metaal zoals: aluminium, metaal, magnesium. Geschikte blusmiddel: poederblusser geschikt voor brandklasse D, ook wel metaalbrandblussers genoemd.
Wanneer de kleding van een persoon in brand staat, kunt u deze met een blusdeken doven. Sla de blusdeken om het slachtoffer heen waarbij u van boven naar beneden werkt. Zo kan het vuur het gezicht niet bereiken. Met een draagbare brandblusser kunt u open vuur snel en doeltreffend blussen.
Kou van een CO2 blusser is wel gevaarlijk
Deze hebben een aantal voordelen, maar ook een groot nadeel: de CO2 is ontzettend koud. Komt je huid hiermee in aanraking, dan loop je het risico op ernstige brandwonden. Blus dan ook nooit een persoon met een CO2 blusser.
Het juiste blusmiddel is van levensbelang
Er zijn verschillende soorten brandblussers. Welke je nodig hebt hangt van het soort brand af. Kies voor een brandblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kilo. Hiermee kun je een serieuze bluspoging doen, de 1 liter of 1 kilo blussers zijn namelijk zo leeg.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
Een CO2 brandblusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
Leg het slachtoffer neer en wikkel deze vanaf de kin tot de voeten in met de blusdeken. Wrijf over de deken van boven naar beneden en koel het slachtoffer met water zodra de vlammen zijn gedoofd. De blusdeken is ook geschikt om uzelf te beschermen tegen vuur wanneer u uit een brandende ruimte wilt vluchten.
Brandblussers. In de keuken van een frituur zijn vooral (warme) vetten aanwezig. We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand
Hiermee dicht u de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig.
Elektriciteitsbranden blussen met een CO2-blusser
Een CO2-blusser is gevuld met niet-geleidend CO2-gas, dat de zuurstof rond de brandhaard wegneemt en dat geen nevenschade achterlaat. Doordat het CO2-gas vervliegt, blijft de schade beperkt tot de plek van de brand.
Het blusmiddel wat uit de brandslanghaspel komt is water, gewoon leidingwater. Met dit blusmiddel kan alleen de brandklasse A geblust worden. Komt water in aanraking met een brandbare vloeistof kan dit resulteren in een geweldige steekvlam (vlam in de pan) of dat de vloeistof op het water gaat drijven.
Soorten poederblussers
Het poeder van een ABC-poederblusser bestaat uit ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Tegenwoordig zijn ABC-blussers vaak waterafstotend gemaakt door middel van kaliumcarbonaat, dat is bewerkt met siliconenolie of met magnesiumstearaat. Dit gaat het “klonteren” van het bluspoeder tegen.