Samsung stopt met het uitbrengen van software-updates voor de Galaxy S10, S10 Plus, S10e en Galaxy A50. De smartphones hebben jarenlang beveiligingspatches en meerdere Android-versies ontvangen, maar nu breit Samsung er een eind aan.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Het korte antwoord is: dat hangt van het model af. Bij smartphones draait ouderdom namelijk niet zozeer om de fysieke leeftijd, maar om de software die op het toestel draait. Vooral belangrijk is of je telefoon nog goed beveiligd wordt.
Android 7 wordt sinds november 2019 niet meer ondersteund en krijgt geen updates meer. Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate.
De Samsung Galaxy S21 is één van de Android-smartphones die het langst updates krijgt. Samsung garandeert namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Omdat de S21 uitkwam met Android 11, kun je rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14.
Open de app Instellingen op je telefoon. Android-versie. Zoek je Android-versie, Android-beveiligingsupdate en buildnummer.
Alle Android versies op een rijtje Geschreven door Jesper 20 april 2023 10.55 Android is het mobiele besturingssysteem van Google en één van de populairste besturingssystemen voor smartphones. Android 12 is uitgebracht in 2021 en is momenteel de nieuwste versie. Android 13 verschijnt in 2022.
Volg de stappen om je Android versie te updaten
Selecteer Systeem updates. Kies Controleren op updates. Download de update als deze beschikbaar is. Installeer na het downloaden de update.
De beste manier om een Android-update te forceren, is door naar Instellingen > Software-update > Downloaden en installeren te gaan. U kunt Android-updates ook forceren door het Android-besturingssysteem opnieuw te installeren via een pc of uw Android te rooten voor diepgaandere aanpassingen.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Als je je telefoon niet meer kunt updaten, bijvoorbeeld omdat het toestel te oud is, dan kunnen er problemen ontstaan. Je telefoon kan bijvoorbeeld bepaalde functies missen en er kunnen beveiligingsproblemen optreden. Ook wordt je telefoon hoogstwaarschijnlijk een stuk trager en zal de batterij sneller leeg gaan.
De telefoon met de beste accuduur is de Motorola Moto G7 Power. Hij gaat zelfs twee keer zo lang mee als een gemiddelde smartphone! Dat hij zo lang mee gaat komt door zijn grote 5000mAh-accu en zuinige, maar weinig krachtige, chip van Qualcomm.
Draait je telefoon nu op Android 11 en heeft ´ie nog niet veel andere updates gekregen, dan is versie 12 wel een zekerheidje. Bij goedkopere toestellen – en vooral smartphones die al wat jaren meegaan – is het verhaal anders. Deze krijgen minder vaak een updates of moeten veel langer wachten.
Vroeger kregen Samsungs smartphones drie jaar beveiligingsupdates, al kregen topmodellen in de praktijk een jaar extra ondersteuning. Begin vorig jaar breidde Samsung dit beleid uit; sindsdien krijgen telefoons maximaal vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates.
Xiaomi en Poco blijven vaag
Het garandeert minimaal twee jaar software-ondersteuning vanaf het moment dat een toestel op de markt komt. Het is echter niet altijd duidelijk of een goedkope smartphone als de Xiaomi Redmi Note 11 Pro alleen beveiligingsupdates krijgt of ook nieuwe versies van Android.
Als je toestel nog op Android 9 zit en je kunt niet upgraden naar Android 10 dan krijg je geen beveiligingsupdates meer. Android 9 is dus end of life (EOL) zoals dat genoemd wordt, drieëneenhalf jaar nadat Googles mobiele besturingssysteem verschenen was in augustus 2018.
De nieuwste Android versie is Android 11. De eerste Android 11-bèta verscheen in februari, de tweede in maart en de derde in augustus. De definitieve Android 11-update is in september 2020 uitgebracht.
Android 13 zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor de meeste nieuwere Android-telefoons en de nieuwste en aankomende Android-telefoons. De software-update wordt later dit jaar verwacht voor toestellen van andere fabrikanten, waaronder Asus, HMD, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sony, Xiaomi en Samsung.
Wat is Android 13? Android 13 is een grote update van het mobiele besturingssysteem - dat nu geleidelijk wordt uitgerold naar een aantal verschillende telefoons van de meeste Android-smartphonefabrikanten. Google toonde voor het eerst een korte blik op de software tijdens zijn openingskeynote op Google I/O 2022 in mei.
Android 10 is de opvolger van Android 9.0 (Pie) en de allernieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De update richt zich voornamelijk op het verbeteren van je privacy, maar introduceert ook andere toffe verbeteringen. De eerste versie werd op 13 maart 2019 uitgebracht.
Een goede Android telefoon vindt u bij merken als Samsung, Xiaomi, Huawei, OnePlus en Oppo. U heeft dus keuze uit diverse merken als u op zoek bent naar een goede Android telefoon. Het besturingssysteem Android is handig in gebruik en Android telefoons vindt u in diverse prijsklassen: van budget tot high end.
De nummer 1 en tevens het beste toestel in deze top 6 beste smartphones onder 200 euro is de Samsung Galaxy A13. Samsung is niet alleen de aanvoerder van deze lijst, maar staat ook bovenaan de allerbeste Android smartphones van nu koopgids met de Samsung Galaxy S23 Ultra.
De iPhone 13 was vorig jaar wereldwijd de best verkochte smartphone, goed voor 28 procent van alle verkochte smartphones in 2022, en goed voor 5 procent van het totale aantal verkochte smartphones.
Het gaat onder meer om de iPhone 5 en de Samsung S2. Vanaf zondag zal Whatsapp niet meer werken op alle Android-toestellen die nog werken met een besturingssysteem dat ouder is dan Android 4.1 (Jelly Bean) en alle iPhones waarop iOS 12 nog niet staat.