De naam Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen bestond elf jaar. In 1924 werd het land omgedoopt tot het Koninkrijk Joegoslavië door Koning Alexander I. De koninklijke familie van Joegoslavië, de Karađorđević-familie, kwam uit Servië.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Kroatië één van de zes republieken van Joegoslavië, met Zagreb als hoofdstad. Het Kroatische parlement riep in 1991 de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de Kroatische republiek uit. Zagreb werd de hoofdstad van dit nieuwe onafhankelijke Europese land.
Op 1 december 1918 werd de staat verenigd met het koninkrijk Servië (inclusief Macedonië en sinds 1918 ook Vojvodina) en Montenegro. Dit werd het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen, dat in 1929 werd omgedoopt tot koninkrijk Joegoslavië door koning Alexander I.
Kroatië kreeg de naam “De Muren van Europa”, of ook wel “De Muren van het Christendom” genoemd, omdat Kroatië deze machtige vijand buiten Europa wist te houden. Voor de inwoners van Kroatië bleef het nog een lange tijd onrustig.
Hoe noemen Kroaten Kroatië? Kroatië (Kroatisch: Hrvatska, Italiaans: Croazia), officieel Republiek Kroatië (Republika Hrvatska, Repubblica di Croazia), is een land in Zuidoost-Europa.
Dugi Otok is een eiland in de buurt van Zadar en is het grootste eiland in dit deel van Dalmatië. De naam betekent letterlijk “lang eiland”. Het eiland is ongeveer 45 km lang en staat vooral bekend om zijn wijngaarden en boomgaarden.
Het Kroatisch (Kroatisch: Hrvatski jezik) is een Zuid-Slavische taal die bijna gelijk is aan het Servisch, Bosnisch, en Montenegrijns, en verwant aan het Sloveens (Slovenen en Kroaten kunnen elkaar onderling verstaan).
Het Kroatisch is een Zuid-Slavische taal. Veel Kroatische zakenlieden spreken Engels en Duits. Aan de Adriatische kust wordt vaak Italiaans gesproken, vooral in Istrië.
De Kroatische economie kende in 2021 een sterk herstel: na een krimp met iets meer dan 8% in het eerste coronajaar 2020, groeide de economie met 10,5%. In Q4 begon de groei te vertragen terwijl de prijzen stegen.
Het overgrote deel van de Kroatische bevolking (87,83%) is katholiek. Minderheden omvatten orthodoxen (4,4%), voornamelijk etnische Serviërs. 1,3% is soennitisch moslim.
Bosnië en Herzegovina behoorde vanaf 1918 tot het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, dat in 1929 zijn naam veranderde in Koninkrijk Joegoslavië.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand.
In Kroatië komen 16 slangensoorten voor, waarvan er drie giftig zijn; de zandadder, de 'gewone' adder en de spitssnuitadder (ookwel weide-adder genoemd). De meeste slangenbeten komen voor in Dalmatië, gedurende de lente en de zomer.
Kroatië wordt over het algemeen niet beschouwd als een duur vakantieland. In de erg toeristische plaatsen aan de kust liggen de prijzen natuurlijk wel hoger dan in het binnenland, maar grof gezien liggen de prijzen er nét wat lager dan in Nederland en België.
In veel Oost-Europese landen is voorzichtigheid geboden. Vooral op het platteland is het water vaak niet van goede kwaliteit en kunt u beter flessenwater drinken. Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit.
Is Kroatië een duur land? Kroatië is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Kroatië staat onder andere bekend om de leuke haventjes, het schilderachtige landschap en natuurlijk de heerlijk ontspannen manier van leven. Bovendien kun je er al vanaf €10 goed uit eten, de prijzen liggen er vaak een stuk lager dan hier bij ons.
Het Kroatisch (Kroatisch: Hrvatski jezik) is een Zuid-Slavische taal die bijna gelijk is aan het Servisch, Bosnisch, en Montenegrijns, en verwant aan het Sloveens (Slovenen en Kroaten kunnen elkaar onderling verstaan).
Taalkundig gezien neemt het Wit-Russisch een tussenpositie tussen het Pools en het Russisch in en is met beide talen onderling verstaanbaar (sprekers van het Pools en Russisch zelf kunnen elkaar niet verstaan).
Sprekers van deze vier talen kunnen elkaar prima verstaan.
Is het een moeilijke taal? Ja en nee! Ja, omdat de taal een flinke hoeveelheid grammaticale regels kent. Namelijk, drie geslachten, zeven naamvallen en drie groepen vervoegingen van werkwoorden.