Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.
Natuurlijke rauwe honing kan wanneer ze goed afgesloten wordt lange tijd bewaard worden. Zo is zelfs sprake van dat goed verzegelde honing nog eeuwenlang zou kunnen gegeten worden.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Net als alle andere wezens, hebben bijen recht op hun eigen voedsel. Het is voor mensen niet noodzakelijk om honing van bijen af te nemen; mensen kunnen uitstekend andere bronnen van suiker gebruiken.
Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren.
Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.
Vriend van je buik
Ook mensen met darmklachten kunnen de positieve effecten van honing ervaren. Honing is een natuurlijke probiotica met goede bacteriën als lactobacilli en bifidobacteria. Hierdoor blijft je darmflora beter in balans. En dat is heel vriendelijk voor je darmen!
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen melkproducten. Er zijn gezondere opties dan Yoghurt griekse stijl honing. Yoghurt griekse stijl honing kun je wel als extraatje eten of drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water.
Dit simpele gerecht met Griekse yoghurt, met walnoten en honing is een gouden combinatie. Ideaal om zowel je eiwitten, koolhydraten en vetten aan te vullen. Tip: Je kunt de Griekse yoghurt vervangen voor magere of volle Griekse yoghurt, afhankelijk of je als doel vetverbranding of spieropbouw hebt.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Honing is voedsel dat door bijen wordt gemaakt van de nectar van bloemen. Rauwe honing komt rechtstreeks uit de honingraat. Om het te verzamelen filtert de imker het gewoon en verwijdert hij de kleine resten die het omringen zoals pollen, bijenwas of de resten van dode bijen.
Honing is een voedingsmiddel dat op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Er zijn verschillende manieren om honing te eten. Het drinken van honing in de thee is zo'n manier om te genieten van de honing. Gember, citroen en honing vormen een krachtige drie-eenheid.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Honing is rijk aan glucose, wat je lichaam helpt om de productie van het aminozuur orexine (een hormoon dat slaperigheid tegen gaat) te stagneren. Een theelepel honing voor het slapen zou genoeg moeten zijn om je te helpen makkelijker in slaap te vallen.
Wist je dat honing ook een antibacterieel ingrediënt en antioxidant is? Het helpt daarnaast ook om ziektes zoals diarree, maagzweren, indigestie etc. onder controle te houden. Je kan beginnen met het toevoegen van een theelepel honing aan je koffie en goed roeren totdat het volledig gemengd is.
- Honing bevordert de spijsvertering: honing werkt licht laxerend en vochtafdrijvend, en kan dus helpen bij tijdelijke constipatie. Daarnaast biedt honing ook verlichting bij maag- en darmontstekingen.
Mag je honing opwarmen? Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met één theelepel honing per kopje thee en vervolgens meer of minder toe te voegen op basis van de gewenste smaak.
Let wel op: in honing zitten erg veel suikers, glucose en fructose, dus overdrijf niet. Twee theelepels per dag is voldoende. Neem rustig de tijd om van je thee te genieten: door te rusten en jezelf goed te verzorgen, zul je er snel weer bovenop zijn.