Bij KFC is de beste keuze qua gezondheid: Filet Bites, Side Salad een water en een Strawberry Krushem. Een gezonder alternatief dan de Strawberry Krushem biedt KFC helaas niet als dessert. Met dit menu krijg je 398 kcal binnen, daarnaast krijg je wel relatief veel verzadigde vetten en suiker binnen.
Van de Nederlandse fastfoodketens is kipketen KFC de meest kipvriendelijke. Opnieuw staat Kentucky Fried Chicken bovenaan een lijst van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection, die checkt hoe de fastfoodbedrijven met kippen omgaan. De KFC gaat dus het beste om met hun kippen, blijkt uit de lijst.
Kentucky Fried Chicken is het gezondst omdat overal kip in zit en kip is nog steeds gezonder dan hamburgers.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Wordt bij KFC echt verse kip geleverd en verwerkt? De smaak van onze producten is zo goed omdat we bij KFC enkel vers aangeleverd kippenvlees gebruiken. De verse kipstukken en kipfilet worden pas in het restaurant gemarineerd, gepaneerd en gefrituurd.
Want laten we eerlijk zijn: het krokante velletje van de KFC-kip is toch wel het lekkerste. En dat heeft de KFC-directie kennelijk ook eindelijk door. Na de fried chicken kaars en de fried chicken haardblokken komen ze nu namelijk met iets wat we gelukkig wél kunnen eten: fried chicken skin.
Zijn de KFC-producten halal? De kipleveranciers van KFC zijn niet halal gecertificeerd. Wel hebben de KFC-restaurants vanaf 1 juni 2022 vegetarische producten in het assortiment.
Ga je voor het '”minst slechte” kies dan een Vietnamese loempia, wat bitterballen of een kroket. Deze bevatten relatief weinig calorieën en minder vet dan bijvoorbeeld een frikadel of berenhap. Het ouderwetse patatje mét scoort helaas het minst, op zowel aantal calorieën als vet.
Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
Hoe vaak mag je fastfood eten? Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
“Fastfood bestaat uit eten met een hoog caloriegehalte, een hoge mate van koolhydraten en suiker, en weinig tot geen vezels,” aldus diëtist Jim White uit Virginia Beach. White legt uit dat als je vaak dit soort dingen eet kan leiden tot een resistentie tegen insuline en dus kan zorgen dat je snel aankomt.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
“Junkfood of fastfood is zeer calorierijke voeding met veel ongezonde vetten, suikers, zout, chemische toevoegingen en maar heel weinig gezonde voedingsstoffen.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
De fastfoodketen is gespecialiseerd in kipproducten en is met name in de Verenigde Staten en Canada populair. Jaarlijks worden er zo'n 850 miljoen kippen geconsumeerd.
Op nummer 1 staat de kapsalon en op 17 de kroket.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
De snacks bevatten vaak veel vet en zijn hoog in calorieën doordat ze in de frituur bereid zijn. Tegelijkertijd hebben de snacks weinig goede voedingsstoffen zoals vezels, en juist meer slechtere voedingsstoffen zoals zout en suiker.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren.
De kip van KFC
Eerder gaf de fastfoodketen aan zich niet te herkennen in die term omdat hun kip uit Nederland komt en aan de minimale Europese regelgeving voldoet. Deze regels omschrijven inderdaad precies hoe plofkippen standaard gehouden worden: met maximaal 21 dieren op een vierkante meter in dichte stallen.
Bovendien is KFC alias KFP een van de laatste grote bedrijven die nog plofkip serveert. Onverteerbaar, zo vindt Wakker Dier, omdat miljoenen plofkippen in zes weken worden vetgemest om zo veel mogelijk vlees te produceren.