Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen.
Als de baby gaat drinken aan een borst met een grote opgeslagen hoeveelheid melk, kan ook de toeschietreflex sterker zijn. Dan moet de baby een grote hoeveelheid melk verwerken, die ook nog eens extra krachtig stroomt. Dit kan leiden tot verslikken en veel lucht in de maag.
Een overvoede baby kan ook meer spugen dan normaal en dunne ontlasting hebben . Hoewel huilen van ongemak geen koliek is, kan het huilen vaker en intenser worden bij een baby die al koliek heeft.
Leg je baby gerust aan. De samenstelling en ook hoeveelheid van de moedermelk past zich vanzelf aan aan wat je baby nodig heeft. Door een tijdje extra vaak aanleggen neemt de productie van melk toe, waardoor je baby per voeding wat meer kan drinken en daardoor meestal vanzelf minder snel honger krijgt.
Een baby kan van moeheid gaan schoppen met zijn beentjes. Omdat dit ongeveer een half uur na de voeding is, zou je ook kunnen denken aan krampjes. Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes, heeft geen krampjes, maar honger. Een baby die net wakker wordt en gaapt, is uitgerust en hongerig.
Melk teruggeven
Soms lijkt het wel alsof de hele voeding terugkomt. Gelukkig klopt dit meestal niet en gaat het maar om een paar slokjes. Ben je erg onzeker over de hoeveelheid die je baby teruggeeft, dan kun je misschien het volgende doen. Meet eens 50 cc vloeistof af en giet dit over je keukenaanrecht.
Darmkrampjes komen veel voor bij baby's. Dat komt omdat het maag- en darmstelsel nog in ontwikkeling is. Baby's kunnen er veel last van hebben en daarom gaan huilen. Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger.
Bij baby's komt vaak na het voeden een klein deel van de voeding weer omhoog. Dit noemen we spugen of reflux. Dit is normaal bij baby's. Melk kan makkelijker omhoog komen als de baby te snel, te veel of gulzig drinkt.
Hoeveelheid flesvoeding
Stop met voeden als je baby niet meer wil. Dat voorkomt spugen en overvoeden. De ene baby drinkt meer dan de andere, dat is normaal. Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
Het KISS-syndroom wordt dan het KIDD-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie) genoemd. Dit houdt in dat het kind houterig en stijf beweegt, onhandig is, lomp overkomt, vaak hoofdpijn heeft en moeite heeft met leren en concentratie.
De normale huilduur verschilt per leeftijd: vlak na de geboorte huilt een kind 1-1,5 uur per dag. Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van 2-2,5 uur en daarna is de huilduur gemiddeld 1,5 uur. Bij 3 maanden neemt het huilen bij veel baby's af.
Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen. Je baby voelt zich onveilig en alleen en door hem alleen in zijn wiegje te laten huilen, zal hij zich niet veiliger gaan voelen.
Het is volkomen normaal dat een groeiende baby melk overgeeft, maar er zijn enkele dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je kleintje niet te veel voedsel uitspuugt. Je moet een arts raadplegen als je pasgeboren baby overgeeft na borstvoeding of als je baby een hele voeding of het grootste deel ervan uitspuugt.
Hoelang een baby moet boeren, ligt aan de pasgeborene zelf! Houd in het algemeen rekening met de volgende tips om baby's te laten boeren: Je baby laten boeren zou niet erg lang moeten duren; meestal maar een paar minuten. De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.
Bij een pasgeboren baby wordt gemiddeld 2 a 3 uur tussen voedingen aangehouden. Je begint dan met tellen vanaf het moment dat je baby de eerste slok drinkt. Dus bijvoorbeeld een voeding om 07:00 uur, 10:00 uur, 13:00 uur etcetera. Voor pasgeboren baby's is dit meestal voldoende om genoeg aan te komen en groeien.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen. Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Als je kind moeite heeft met voeden, misschien vanwege een van de hierboven besproken redenen, dan is het geen wonder dat ze ook moeite zullen hebben om te slapen! Als je baby hongerig is of enige vorm van pijn of ongemak heeft, zullen ze gewoon niet in staat zijn om zichzelf te kalmeren of goed in slaap te vallen.
De meest voorkomende oorzaak van het huiluurtje is oververmoeidheid. Jonge baby's zijn erg vatbaar voor oververmoeidheid omdat ze nog niet zo lang wakker kunnen zijn zonder overprikkeld te raken.
Er zijn twee vormen van reflux: Gewone reflux: je baby spuugt regelmatig. Verborgen reflux: de maaginhoud komt wel omhoog – bijvoorbeeld tot in de keel – maar je baby spuugt het niet uit. Alles zakt vervolgens weer terug naar beneden.