Volgens De Lau zijn powernaps over het algemeen goed om te doen. Uit onderzoek is gebleken dat een powernap de concentratie bevordert en dat mensen beter presteren na zo'n kort middagdutje. 'Wij raden middagdutjes wel altijd af aan mensen die kampen met slapeloosheid.
Powernaps van 30 tot 60 minuten
Een powernap mag ook langer dan twintig minuten duren. Hoe langer je dutje duurt, hoe meer het je geheugen stimuleert en je creativiteit vergroot.
Een powernap is een kort middagdutje waar je energie van krijgt. Het is belangrijk dat dit dutje niet langer dan twintig minuten duurt. Dan is je brein voldoende opgeladen en word je opgewekter en vrolijker wakker. Je kunt geconcentreerder werken en je neemt informatie weer sneller op.
Hoe lang duurt een powernap? Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
„Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt,” zegt slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus Talja Lambert.
Grappig genoeg merk je de positieve effecten al bij een slaapje van maar 10 minuten. Blijkt uit studies van een team Australische onderzoekers onder 12 jong-volwassenen. Zij concludeerden dat proefpersonen na een powernap van 10 minuten alerter waren en een groter denkvermogen hadden.
Een goede nachtrust is voorwaarde voor een gezond leven. De een kan toe met 4 uurtjes slaap, en de ander heeft wel 10 uur nodig.
De beste tijd voor een powernap is tussen 13 en 15 uur, wanneer je vanaf 7 - 9 uur uit bed bent. Je hersenen worden van nature na 6 uur activiteit minder alert. Bovendien gebruikt je lichaam rond dit uur veel energie voor de vertering van de lunch.
“Ga maar gewoon liggen en dan rust je ook uit” werd ons in de kinderjaren meegedeeld door onze ouders als we niet konden slapen, maar is dit ook zo? Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt.
Consensus: een middagdutje is gezond
beter hormonaal evenwicht (adrenaline en noradrenaline), waardoor we alerter en creatiever zijn. positieve invloed op het geheugen. lager stressniveau. buffer tegen de negatieve effecten van chronisch slaaptekort, zoals vermoeidheid, diabetes en overgewicht.
Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen: voorslapen en slaap inhalen is allebei niet goed voor je. Het is zelfs zo dat je lichaam nog vermoeider kan raken. Dit komt omdat je biologische klok verstoord wordt. Hierdoor ga je je slechter voelen én krijgt je lichaam te maken met (meer) stress.
Mensen die korte nachten hebben in de week hebben er alle baat bij om in het weekend wat langer te blijven liggen. Recent Zweeds onderzoek bewijst dat bijslapen wel degelijk een gunstig effect heeft en zelfs gezondheidsrisico's, verbonden aan een slaaptekort, verkleint.
Rijker door meer slaap
Van Albert Einstein is bijvoorbeeld bekend dat hij tien uur per nacht sliep en wanneer hij aan een probleem werkte zelfs elf uur.
Factcheck. Jezelf wakker houden als je aan slapeloosheid lijdt, kan je slaap op termijn verbeteren, zo blijkt uit onderzoek. Je moet de slaapbeperking combineren met een goede slaaphygiëne en minstens 5 uur in bed doorbrengen.
Acht uur slaap per nacht haalt lang niet iedereen, maar wist je ook dat er serieuze gezondheidsproblemen op de loer liggen bij vijf uur of minder? Dat kan zelfs leiden tot een vroegtijdige dood, tenzij de verloren uurtjes later worden ingehaald.
Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.” Kerkhof: “Adenosine is een zogeheten 'remmende neurotransmitter', wat betekent dat het je functioneren op alle fronten een beetje minder scherp maakt.” Beter weinig slaap dan geen slaap, dus.
Wanneer stoppen met het middagslaapje? De meeste peuters gaan hun middagslaapje overslaan als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn, maar soms hebben ze het middagdutje al niet meer nodig als ze 1,5 jaar zijn. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagslaapje.
#2 De ideale duur van een powernap bestaat
'Het perfecte middagdutje duurt tussen de 10 en 20 minuten.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht.
Waar menigeen met een iets te korte slaap al in staat zijn vrienden en collega's iets aan te doen, of hun energietekort aanvullen met suiker en vet, voelen de mensen met genoemde afwijking zich uitstekend. Slechts 4 uurtjes slaap voelt voor hen als een normale nachtrust.
Volgens De Wetenschap en de Volkskrant is te weinig slaap nog altijd beter dan totaal geen slaap. Op het moment dat we wakker zijn, maakt ons lichaam adenosine aan. Een stof die ervoor zorgt dat ons functioneren minder scherp wordt.