Tijdens de oorlogsjaren ging hij bij de huishoudster Frieda Falk wonen en legde daar de eerste kiem voor zijn schrijverschap. Doordat Mulisch' moeder Joods was en zijn vader een collaborateur, bevond hij zich in een bijzondere positie. 'Ik bén de Tweede Wereldoorlog,' is in dit verband een bekende uitspraak van hem.
Opdracht, ondertitel en motto Overal was het al dag, maar hier was het nacht, neen, meer dan nacht' (C Caecilius Secundus, Epistulae, VI, 16). Het motto gaat over de tegenstelling tussen dag en nacht, iets wat belangrijk is in het verhaal aangezien Anton nooit meer vergeet wat er op die januarinacht in 1945 gebeurde.
Op de aanslag staat onder andere de belasting u verschuldigd bent. Dit is gebaseerd op uw belastbaar inkomen en op de heffingskortingen die u krijgt. Ook staat er op hoeveel u al hebt betaald. En of u eventueel geld terugkrijgt of belasting moet betalen.
Het thema van het boek 'Twee vrouwen' is homoseksualiteit. Het boek gaat immers over een relatie tussen twee vrouwen. Een belangrijk deelthema is relaties in het algemeen, onder andere ouder-kind relatie.
De belangrijkste figuur in een verhaal is de hoofdpersoon. Elk verhaal heeft ook bijfiguren.
Wat is een achterflaptekst of blurb? Een flaptekst, ook wel blurb genoemd, beschrijft in grote lijnen waar de inhoud van een boek over gaat, waarom de lezer het boek moet lezen en voor wie het boek bestemd is.
Heeft u niet genoeg geld om uw aanslag te betalen? Dan kunt u (gedeeltelijke) kwijtschelding van uw belastingschuld krijgen. De Belastingdienst berekent daarvoor uw inkomsten en uitgaven. U kunt zelf uitrekenen of u kwijtschelding kunt krijgen via de website van de Belastingdienst.
De aanslag om nooit te vergeten! 1945. Anton Steenwijk is 12 jaar en woont samen met zijn broer en zijn ouders in een rijhuis op een kade.
Het gaat in deze romans om schuld en verantwoordelijkheid en om goed en kwaad. Een goed voorbeeld hiervan is de bestseller De aanslag (1982). Dit boek verhaalt over een aanslag die tijdens de Duitse bezetting door het verzet wordt gepleegd op de NSB'er Fake Ploeg.
De dobbelsteen in De aanslag staat ook symbool voor het toeval, want aan het eind van het boek blijkt dat het min of meer toevallig is dat de aanslag in de straat waar Anton woont gepleegd wordt, toevallig is dit een rustige omgeving waar de dader grote kans heeft om te ontkomen.
Twee klassieke motieven
Belangrijk is het motief van het noodlot, het blinde toeval. Anton wordt tegen zijn wil bij de aanslag, en uiteindelijk ook tegen zijn wil bij de vredesdemonstratie betrokken. In zijn leven is het zijn plicht, zich met de fortuna te verzoenen, zodat het fatum helder wordt.
Ook zijn er in de buurt van het water straatnamen te lezen die een opvallende overeenkomst vertonen met de namen die Mulisch voor de vier huizen in De Aanslag heeft bedacht: 'Welgelegen', 'Buitenrust', 'Nooitgedagt', 'Rustenburg'.
Motto. Dit boek kent twee motto's die voor het verhaal staan: “Er aber, in seiner gewoenlichen Art, huellte sich in Geheimnisse, indem er mich mit grossen Augen anblickte und mir die Worte wiederholte: Die Muetter! Muetter! 's Klingt so wunderlich!” – Johann Peter Eckermann, Gespraeche mit Goethe.
Anton Steenwijk is de hoofdpersoon in deze roman. Aan het einde van de oorlog wordt een NSB'er die werkzaam is voor de politie, Fake Ploeg, neergeschoten voor het huis van zijn buren, die het lijk voor het huis van de Steenwijks slepen.
Het boek eindigt met een kennismaking tussen Anton en Karin Korteweg tijdens een demonstratie tegen de atoombewapening. Van Karin hoort hij het laatste ontbrekende puzzelstukje: de reden dat Ploeg niet voor het andere huis werd gelegd was dat daar Joden ondergedoken zaten.
Autobiografische elementen: Harry Mulisch woonde zelf in de tijd van de oorlog in Haarlem. Zijn vader werkte ook voor de Duitser, net zoals Fake Ploeg. Harry heeft de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Het kan zijn dat hij zijn eigen ervaringen heeft verwerkt in het boek zoals Dolle Dinsdag.
Wie het gedaan heeft, heeft het gedaan, en niet iemand anders.”' Dit is ook het standpunt van Cor Takes, als hij tegen Anton zegt (p. 155): '“De enige waarheid waar we iets aan hebben, dat is, dat iedereen is afgemaakt door wie hij is afgemaakt, en niet door iemand anders.”'
- Peter Steenwijk Hij is de oudere broer van Anton. In het begin van het verhaal is hij zeventien. Hij is twee keer blijven zitten, zat toentertijd in 4 gymnasium en kreeg les van zijn vader. Later blijkt dat hij de avond van de aanslag op Ploeg is doodgeschoten door de politie.
Elke ondernemer moet op tijd aangifte doen en tevens tijdig het aangegeven bedrag betalen. Sinds 2014 is dit nog meer van belang. Het bewust niet of deels te laat betalen is sinds 2014 strafbaar en kan ervoor zorgen dat de ondernemer in de gevangenis terechtkomt.
Termijn verjaring belastingschuld
De betalingstermijn is opgenomen in de belastingaanslag. Op grond van artikel 4:104 lid 1 AWB geldt dat vijf jaar nadat de betalingstermijn is verstreken de belastingschulden in beginsel verjaard zijn. Dit betekent dat de aanslag niet meer ingevorderd mag worden.
Hebt u een dwangbevel gekregen voor een nog openstaande belastingschuld? Dan krijgt u geen kortlopend uitstel. Vraag om een betalingsregeling met het formulier Verzoek betalingsregeling voor particulieren. U kunt een betalingsregeling krijgen van maximaal 12 maanden, als u voldoet aan de voorwaarden.
De flaptekst heeft tot doel de potentiële lezer of koper een indruk te geven van de inhoud van het boek. Om de verkoop van het boek te bevorderen heeft de flaptekst vaak een positieve of zelfs zeer lovende insteek en kan er worden verwezen naar goede recensies die een boek heeft gehad in de pers of op websites.
Het intro van uw boek is het moment waarop de lezer kennismaakt met de inhoud van uw boek. Zoals bij veel kennismakingen, is ook bij uw boek de eerste indruk allesbepalend. Mede door het intro wordt namelijk bepaald of de lezer het boek gaat lezen of niet.
Begin en einde
Het incipit is de openingszin of -passage van een verhaal. De vertelling van een verhaal kan op drie verschillende punten van dat verhaal beginnen: vooraan in de geschiedenis, in het midden of achteraan.