Stap 1: Probeer je koffieconsumptie traag en geleidelijk af te bouwen in plaats van gewoon te stoppen. Probeer in de plaats cafeïnevrije thee te drinken. Stap 2: Sport regelmatig om zo adrenaline aan te maken. Dat zorgt ervoor dat je minder verlangt naar cafeïne.
Maar wat kun je doen aan dat trillerige gevoel? Allereerst is voldoende beweging goed voor de vertering van koffie. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt tussen het koffie drinken door. Producten eten waar veel kalium of magnesium in zit (zoals melk en bananen) helpt ook.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
Afkickverschijnselen treden op na 12 tot 24 uur na het stoppen met cafeïne en duren tussen de 2 en 9 dagen2,3. De piek is ergens tussen de 20 en 51 uur na het stoppen met cafeïne. Hoe heftig de verschijnselen zijn hangt af van de hoeveelheid cafeïne waaraan je lichaam gewend is geraakt.
Gezondheidsvoordelen van koffie
Zo heb je ongeveer tien procent minder risico op hartziekten als je twee tot vier koppen per dag drinkt. Ook is er sterk bewijs dat je zo'n dertig procent lager risico hebt op diabetes type 2 als je vijf koppen koffie per dag drinkt, in vergelijking met geen koffie op een dag.
Teveel koffie werkt averechts
Het kan namelijk tot slaapproblemen leiden, wat een onderschat probleem is. Denk daarbij aan moeilijk in slaap kunnen komen of wakker worden 's nachts omdat je slaap minder diep is. Gevolg: je bent overdag moe en denkt dat op te lossen door nog meer koffie te drinken.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Cafeïne is een stof die uitdroogt, net als alcohol en zout, en wanneer het ons lichaam aan de o zo belangrijke hydratatie ontbreekt, kan dit ook in de huid tot uitdrukking komen. En acne? Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken.
Cafeïne of coffeïne, waarop theïne, matheïne/mateïne en guaranine analoga zijn, is een alkaloïde die onder andere van nature voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking.
Om wakker te worden is cafeïne daarom een probaat middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie of de overheerlijke chocolaatjes beter laten staan, hoe moeilijk dit soms ook is. Het duurt gemiddeld namelijk zo'n vier uur voordat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is.
Omdat je lichaam cafeïne ziet als een drug of toxische stof wil het er zo snel mogelijk van af. Je lever is verantwoordelijk voor de verdediging van je lichaam. Dit orgaan zorgt er voor dat de cafeïne wordt afgebroken. Zo'n vier uur na consumptie is ongeveer de helft van de cafeïne uit je lichaam verdwenen.
Koffie helpt je om sneller spier op te bouwen
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Dat veel koffie drinken (meer dan vijf koppen per dag) tot hartproblemen kan leiden, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens. Maar nieuw is, dat ook een paar koppen per dag al schadelijk kunnen zijn voor het functioneren van het hart.
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook in energiedranken, cola, chocolade en chocolademelk, en in bepaalde soorten (sport)voedingssupplementen zit cafeïne. Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren. Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Cichorei kan gebruikt worden als een vervanging voor koffie, terwijl het dezelfde notige smaak heeft. Dit is een gezonder alternatief voor koffie, maar het kan ook gemengd worden om een smaakvoller drankje te creëren met een aantal gezondheidsvoordelen.
Uit onderzoek bleek dat de beste tijd om een koffie te drinken tussen 09:30 en 11:30 uur 's ochtends ligt. Daarnaast bleek dat het weinig nut heeft om tussen acht en negen uur 's ochtends koffie te drinken.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk. Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt.
Cafeïne. Een kop koffie zit vol met cafeïne, dit zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt en meer energie hebt. Dit is natuurlijk hartstikke fijn om je dag mee te beginnen, maar het is dus niet persé heel goed voor je. Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee.
Het is de schuld van je genen
De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.
De wetenschap achter slaperigheid
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Voor mensen die vaak gestresst zijn, is het niet aan te raden om veel koffie te drinken. De onrust zal alleen maar toenemen. Ook mensen die regelmatig met paniekaanvallen te kampen hebben, kunnen de koffie beter laten staan. Het bevorderd namelijk de eerder beschreven rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen enz.