Als je de verwarming niet of met mate aanzet, kan het in de winter echter behoorlijk fris worden in huis. Hebben honden en katten daar eigenlijk last van? Goed nieuws: honden en katten kunnen goed tegen kou. Ze hebben een iets hogere lichaamstemperatuur dan mensen.
Voor gezonde, volwassen katten: kies een nachttemperatuur in huis die niet meer dan 5 graden kouder is dan de temperatuur in huis overdag en zorg voor een slaapplek waar het tenminste 15 graden blijft. Voor katten met een dunne vacht (bv. rex, siamees): zorg voor een slaapplek waar het tenminste 18 graden blijft.
Thermosfles en de vacht van hond of kat
Een vacht werkt ongeveer net zo. Bij koude beschermt het de huid door de haren op te zetten zodat er een isolatielaag ontstaat van lucht tussen de haren, in de zomer geldt dit net zo en zal een vacht dunner behaard worden maar met een zelfde isolatielaag van lucht ertussen.
Temperatuur advies kat
Volwassen katten: de temperatuur 's nachts mag maximaal 5 graden lager zijn dan overdag, slaapplaats minimaal 15 graden. Volwassen kat met een dunne vacht: slaapplaats minimaal 18 graden. Volwassen kat zonder vacht, naaktkatten: slaapplaats minimaal 20 graden + extra verwarming indien nodig.
Als katten het koud hebben krullen ze hun lijf op als ze liggen, of ze kunnen ook rillen. Als een kat aan het rillen is probeert het lichaam om warmte te produceren. De oren en voeten zullen kouder aanvoelen, omdat de bloedtoevoer hier naartoe zal verminderen.
Als je de verwarming niet of met mate aanzet, kan het in de winter echter behoorlijk fris worden in huis. Hebben honden en katten daar eigenlijk last van? Goed nieuws: honden en katten kunnen goed tegen kou. Ze hebben een iets hogere lichaamstemperatuur dan mensen.
Ja! Over het algemeen mogen we stellen dat de meeste katten goed tegen kou kunnen. In de winter hebben ze namelijk een dikkere vacht. Deze vacht beschermt jouw kat tegen strenge kou.
Katten vinden een temperatuur van 21-22 graden vaak aangenaam en onder de 10 graden wordt het echt te koud voor ze.
De ideale temperatuur in huis waar katten leven is ongeveer 21 tot 22 graden, dit vinden de dieren het lekkerst. Dat ze dit het meest comfortabel vinden betekent niet dat je je huis nu moet opstoken tot deze temperatuur.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis.
Een kat koel houden gaat prima met water. Over het algemeen zijn katte geen grote drinkers dus is het belangrijk dat het baasje het drinken aantrekkelijk maakt voor de kat. Je kunt dit doen door wat zelfgemaakte bouillon toe te voegen aan het water.
Katten drinken graag uit vijvers en sloten. Als alle wateren bevroren zijn, is er minder drinkwater voor je kat beschikbaar. Zorg in dat geval dat je kat thuis goed te drinken krijgt. Hoewel buitenkatten vaak een warme wintervacht hebben, kunnen kou en natte sneeuw ervoor zorgen dat je kat onderkoeld raakt.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Uiteindelijk zal de kat gaan hijgen, niet om de warmte kwijt te raken maar omdat hij benauwd is, zakt door de poten zakken en raakt in shock. Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden (normaal tussen 38-39 graden) komt, kunnen organen beschadigd raken en de kat komt dan snel te overlijden.
Het kan wel een uur duren voordat een kitten redelijk op temperatuur is. In een koud, onderkoeld kitten zit weinig tot geen beweging en een kitten dat opgewarmd wordt, begint langzaamaan weer te bewegen. Neem dus de tijd voor het kitten en ga zolang u het kitten opwarmt ook niets anders doen.
In ruststand sparen ze energie die ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur aan te passen aan de kou. Zorg ervoor dat je kat genoeg warme slaapplekjes heeft. Zo hoeven ze geen kou te lijden en sparen ze kracht. Ze zullen zeer tevreden zijn met een knus bedje op een vensterbanken of met een warmtekussen.
Ventilatoren kunnen voor verkoeling zorgen, maar zet ze zo neer dat de rustplaats van je kat niet in de luchtstroom komt te liggen. Katten liggen niet graag op de tocht! Lekker, even een raampje open.
Een buitenkat zal vrijwel altijd behoefte hebben om naar buiten te gaan. Echter, als het extreem vriest is het aan te raden om je kat binnen te houden. Zorg dan dat er binnen genoeg is om te spelen, en natuurlijk een krabpaal.
Je kat kan zich zonder jou en zijn normale routine behoorlijk alleen voelen. Dus: als je op vakantie gaat, vraag dan aan je persoonlijke kattenoppas om de kat niet alleen vers water, eten en kattenkorrels te geven, maar ook voldoende tijd en aandacht.
Hoewel katten goed met kou kunnen omgaan, geven ze er over het algemeen niet de voorkeur aan. Ze zoeken graag warmte op. Zorg er daarom voor dat je kat gemakkelijk naar binnen kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Het is echter belangrijk op te merken dat de vacht van een kat minder goed isoleert wanneer deze nat is.
In tegenstelling tot mensen hebben katten slechts weinig zweetklieren. Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen. Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken. Met name katten met overgewicht of een korte snuit, zoals de Pers, lopen extra risico om oververhit te raken.
Kou en regen
Veel katten houden er niet van om nat te worden. Ze blijven met het regen- en stormachtige herfstweer vaak liever binnen zitten. Ze zoeken vaak een lekker warm en knus plekje op.
Een beschutte slaapplek of juist niet
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Een kat die gewend is om buiten te leven zal kleine beschutte plekjes zoeken, waar hij in de bekende “donut" positie zal slapen om beter de lichaamswarmte vast te houden. Groepjes van kleine katjes zullen er voor kiezen om dicht tegen elkaar aan te slapen om op deze manier warm te blijven.
Katten die in de winter buiten verblijven gaan bij vrieskou vaak op zoek naar warme plekken om te slapen of te schuilen. Eén van de meest favoriete slaapplaatsen voor buitenkatten is onder de warme motorkap of bovenop de autobanden in de wielkasten van geparkeerde auto's.