Een middenrifbreuk veroorzaakt op zich geen klachten, dus wordt meestal per toeval ontdekt. Typische klachten van reflux zijn zure oprispingen, zeurende/branderige pijn achter het borstbeen en slikproblemen.
De oorzaak van een middenrifbreuk is niet bekend. Er zijn wel factoren die de kans op een middenrifbreuk vergroten, zoals overgewicht, roken en alcohol drinken. Bekende symptomen van een middenrifbreuk zijn zuurbranden, misselijkheid en moeite met slikken.
Diverse organen liggen door een veel te grote opening in het middenrif vaak op een verkeerde plaats in de buik/borst. Hierdoor kunnen organen bekneld raken. Deze aangeboren, levensbedreigende aandoening wordt 'Congenitale Hernia Diafragmatica' (CHD) genoemd.
Denk aan een zeurend of ongemakkelijk gevoel op de borstkas, zeurende pijnen tussen de schouderbladen, lage ribben en/of wervels. Ook kunnen spanningen van het middenrif zich uiten in hyperventilatieklachten, door de functie als hoofdademhalingsspier.
Operatie bij een middenrifbreuk
Wanneer leefregels en medicijnen geen verlichting meer geven, kun je een operatie ondergaan. Daarbij wordt het bovenste stuk van de maag om de onderkant van de slokdarm gedraaid. Hierdoor kan de maag niet meer omhoog door de opening in het middenrif en zullen je klachten verdwijnen.
Een middenrifbreuk hoeft geen klachten te geven. Klachten ontstaan als er een toename is van de hoeveelheid reflux, als de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm of als er een afgenomen verdediging is.
Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.
Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij: De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress. De pijn verdwijnt niet als u rustig gaat zitten.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
De natuurlijke opening in het middenrif kan te groot worden, waardoor de maag (en/of andere buikorganen) richting de borstholte kan verplaatsen.
Gevolgen. Als de middenrifspier uitvalt, trekt de peesplaat niet meer goed naar beneden. Hierdoor ontstaat benauwdheid en kortademigheid, vooral wanneer u plat ligt of voorover bukt. De capaciteit bij inademen is beperkt, waardoor er ook problemen ontstaan tijdens inspanning en slapen.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.
De meeste mensen merken het niet eens dat ze een maagbreuk hebben, omdat ze nergens last van hebben. Soms is er sprake van een vol gevoel. Anderen hebben last van maagzuur. Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt.
Sommige voedingsmiddelen verhogen de aanmaak van maagzuur of zorgen voor ontspanning van de maagsluitspier. Vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt … kunnen beter vermeden worden.
Bij een grote maagbreuk kan chirurgische behandeling soelaas bieden. Hierbij wordt tijdens een kijkoperatie de maag opnieuw naar beneden gehaald en het middenrif hersteld (fundoplicatie volgens Nissen of Toupet).
Boven het middenrif liggen de longen en het hart, eronder de lever, de maag, de milt en darmen.
Plaats een hand boven je borst en een hand onder je ribbenkast, zodat je de beweging van je middenrif kunt voelen. Adem langzaam in door je neus en voel hoe je maag in je hand drukt. Houd je andere hand zo stil mogelijk. Adem uit met getuite lippen, terwijl je je buikspieren aanspant en je bovenhand volledig stilhoudt.
Symptomen triggerpoints in het Middenrif
De pijn door triggerpoints kan worden gevoeld aan de onderkant van de ribben, bij de aanhechting van de spier aan de ribben. De pijn wordt alleen gevoeld bij het uitademen en kan kortademigheid tot gevolg hebben.
Wanneer deze opening groter is dan normaal, noemen we dit een maaghernia of middenrifbreuk. Door deze breuk kan een deel van de maag naar boven in de slokdarm uitpuilen en derhalve kan de maaginhoud weer in de slokdarm terugkomen. Dit heet ook wel brandend maagzuur.
De operatie gebeurt onder algehele narcose en meestal via een kijkoperatie (laparoscopie) waarbij gas in de buikholte wordt gebracht. In de buik worden een aantal kleine openingen van ongeveer 1cm gemaakt. Via deze openingen worden de camera en instrumenten in de buikholte gebracht.
Sommige mensen zijn er bij gebaat om, bij maagpijn, regelmatig melk te drinken. Bij anderen zorgt dat juist voor extra klachten. Een ander zuivelproduct dat onze maag goed kan verteren, en een beetje energie geeft, is magere yoghurt.
Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.
In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm (borstholte) doorheen loopt naar de maag (buikholte). Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wat wijder dan normaal. De middenrifbreuk kan aangeboren zijn (hernia diafragmatica) of op latere leeftijd ontstaan (hiatus hernia).
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.