Vulkracht: hiermee wordt de hoeveelheid dons en luchtigheid van de isolerende voering van de parka aangeduid: een hogere vulkracht betekent meer isolatie en dus meer warmte. Weerbestendigheid: modellen kunnen variëren van niet-waterdicht tot waterbestendig of volledig waterdicht.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Een parka is een jas die tot het bovenbeen komt en over het algemeen bedoeld is om te dragen in de winter. Daarnaast zijn parka's water-en windbestendig en heeft een parka vrijwel altijd een capuchon. Parka's van merken als Woolrich, Stone Island, Moose Knuckles en shop je bij Tip de Bruin.
Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
Polyester is een plastic dat zowel in de voering als de buitenkant van regenkleding kan zitten. Regenkleding van polyester is veilig te gebruiken.
De Parka is terecht een van de meest populaire winterjassen. Met handige kenmerken zoals een capuchon, isolerende voering en verschillende zakken, bieden parka's meer dan voldoende warmte, veelzijdigheid en bescherming in bijna alle omstandigheden.
Technische outerwear wordt gemaakt van duurzame materialen die zorgen dat je warm blijft, zonder je onnodig te laten zweten. Dit komt door de ademende stoffen. Het merk Krakatau belooft je warm te kunnen houden bij temperaturen tot maar liefst min 30 graden!
Een anorak (Groenlands: anoraq) is een waterdichte jas met aangehechte capuchon. De jas beschermt het lichaam tegen vocht, kou en wind en wordt daarom veel gedragen bij activiteiten in het koude seizoen aan en op het water en in open land.
Een membraan als Gore-Tex, Sympatex of Dermizax is volledig waterdicht (minimaal 20.000 mm), blijft ademend en heeft een sterke buitenlaag om je te beschermen tegen de elementen. Een membraan is slijtvaster dan een coating. Hierdoor zijn jassen met een waterdicht membraan perfect voor zware tochten.
Hoe lang een jas waterdicht blijft, is afhankelijk van het gebruik. Een regenjas is rijp voor een onderhoudsbeurt als je merkt dat regendruppels er niet meer mooi afparelen, maar een beetje in de stof trekken. Dit is een goed moment om je jas te wassen en opnieuw te impregneren.
Je wast je jas in de wasmachine, hangt deze te drogen en het duurt uren of misschien wel dagen voordat je jas droog is. Na een paar dagen kan je jas weer aan, maar na een buitje blijkt deze toch niet helemaal meer waterdicht.
Een hardshell is de ideale buitenlaag van je 3-lagensysteem en kan je in verschillende omstandigheden gebruiken. Deze vrij technische jas is water- en winddicht zodat jij je niet meer tegen laat houden door het weer. Dankzij het lichte gewicht en ademende vermogen is de hardshell perfect voor veel buitenavonturen.
Wilt u een winterjas die langdurig een stevige Nederlandse regenbui kan hebben terwijl u op de fiets zit, dan adviseren wij te kiezen voor een waterkolom vanaf 5000 mm. Speel je graag op safe, investeer dan in een jas met een waterdicht membraan en een waterkolom van 10.000.
HG is dé oplossing voor het waterdicht maken van kleding
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas effectief te impregneren. De kleding wordt er niet alleen waterdicht van, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
Winddicht, ademend, niet-waterdicht
Dit is vaak de beste oplossing voor guur, maar droog weer. Het ademend vermogen van zo'n jas is namelijk beter dan van een waterdichte jas.
Zijn jassen met donsvulling echt warm? Ganzendons is de gouden standaard op het vlak van thermische isolatie. Donsjassen houden je dus echt wel warm. Sommige donsjassen houden je warmer dan andere, dit hangt af van de vulkracht en de hoeveelheid dons in je jas - hoe hoger het nummer, des te warmer is de jas.
Als een donsjas nat wordt van de regen
Als dons nattigheid voelt, dan verliest het de isolerende eigenschappen en is je jas niet meer beschermend. En dat komt niet alleen door regen en sneeuw aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant: door je eigen zweet.
Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter.
Winterjassen bij temperaturen onder de 10 graden
Vooral bij een koud Hollands windje. Bij temperaturen onder de 10 graden raden we dan al snel een winterjasje aan. Denk hierbij aan een lekkere dikke parka, een dikke gewatteerde jas, een gevoerde trenchcoat, een gevoerde neppe bondjas of een langere leren jas.
Een winterjas trekt je aan als het koud en guur is in de wintermaanden. Toch is het in de herfst ook vaak al koud genoeg voor een winterjas. Zeker als je in de vroege ochtend op de fiets zit naar school of werk. In deze tijd van het jaar is het donker en vrij koud en dan is een winterjas geen overbodige luxe.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Wat is een waterafstotende stof? Een stof is waterafstotend wanneer het een barrière vormt tussen de regen en de stof. Het duurt een tijdje voor het water de stof penetreert. Je kan dit herkennen door de druppeltjes die op de stof blijven liggen.