Een perfecte oliebol is bolvormig zonder droge stekels en heeft een mooie goudbruine, regelmatige kleur. Ook vanbinnen moet de oliebol er natuurlijk mooi uitzien. We zien dan het liefst een open, honinggraatachtige structuur met veerkracht.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10.
1 Een bol met krenten is de officiële oliebol: fabel
"Van oudsher is een oliebol zonder krenten. Later, toen mensen meer geld hadden, werd dit aan het recept toegevoegd", aldus Theo Spil, eigenaar van bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater. Die versie met krenten bevalt nog steeds, zegt Muller.
En dan, de onbetwiste nummer één (je voelt 'm al aankomen): de oliebollen van de Aldi. Dankzij een indrukwekkend knapperig korstje en een luchtige bite prijkt er een heuse 7,8 op het scoreformulier.
Waar je vorig jaar dus €1,20 voor een losse oliebol betaalde, gaat dat dit jaar naar €1,40 voor één oliebol.
In onze winkels zijn onze oliebollen ook per stuk te koop. Ze kosten €1.20 per stuk.
Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed. Krijg je al je restjes oliebollen in die drie dagen niet op? Doe ze in een zakje en bewaar ze tot zo'n drie maanden in je vriezer.
Oliebollen voor €0,15 of €0,50 per stuk
Zo kan een consument bij Lidl terecht voor een oliebol van €0,15, maar betaalt hij bij Poiesz, Deen en Boon's Markt €0,50 per oliebol. De goedkoopste oliebol van Lidl is overigens niet ovenvers, maar ook de verse variant is €0,20 goedkoper dan de duurste supermarktbol.
Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op nieuwjaarsdag te verorberen. Langer bewaren? Doe ze in de vriezer, want dan blijven ze wel 3 maanden goed.
Vandaag de oliebol: een zeer oude traditie! Geloof het of niet, maar al bij de Bataven en de Friezen, aan het begin van de Christelijke jaartelling, werden aan het einde van het jaar bollen gebakken die te vergelijken zijn met de oliebol. Tijdens het Joelfeest werd voedsel geofferd om de goden tevreden te stellen.
Gebruik 'onbehandelde bloem'; dat is een bloem zonder toevoeging van ascorbinezuur. Hierdoor wordt het beslag minder snel koppig en taai. Dit is belangrijk voor het model van de oliebol zowel bij machinaal als handmatig vormen.
Antwoord: Gebruik een ijsbollentang om mooie ronde oliebollen te maken. Dip de ijsbollentang na elke oliebol even in de olie, hierdoor glijdt het oliebollenbeslag heel makkelijk uit de tang. Maak de oijsbolletjestang na een serie oliebollen bakken schoon met water.
En natuurlijk moet de oliebol gaar zijn. Criteria voor een perfecte oliebol: De structuur van de oliebol moet regelmatig en iets open zijn, maar ook voldoende veerkracht hebben. Bij het licht inknijpen van de oliebol mag er nagenoeg geen olie naar boven komen.
Een appelbeignet (met gat en dun laagje deeg) is gezonder dan een oliebol; Let op, de dikke zonder gat zijn juist vaak extra gevuld en er zit meer deeg en suiker omheen. Ze zijn juist minder goed dan een oliebol. Worden vaak 'appelflap' genoemd, maar die zijn driehoekig en met bladerdeeg.
Al eeuwen is het eten van oliebollen een typisch Nederlandse traditie. De eerste oliekoeken werden gegeten door de Batavieren en de Friezen in het begin van onze jaartelling. Omdat het deeg in een klein bodempje olie gebakken werd, kreeg je platte oliekoeken in plaats van oliebollen.
Er zit 6,2 gram vet in 1 stuk (65 gram) oliebol, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
In de oven of magnetron
Onze voorkeur gaat uit naar de oven, hierdoor krijgt de bol weer een krokant korstje. Dus, oliebollen in een voorverwarmde oven op 145 graden Celsius voor 5 minuutjes of opwarmen in de magnetron: 2 minuten op 850 watt.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
Wil je de oliebollen van oud & nieuw nog wat dagen bewaren? Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kan je gebakken oliebollen tot twee dagen in de koelkast bewaren. Je hoeft dus echt niet die hele schaal in een keer op te eten. Wel is het belangrijk dat je de bollen goed lichtdicht verpakt.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
Maak jij een ouderwets oliebollen recept met losse ingrediënten, of ga je voor een handige oliebollenmix? Bij Jumbo vind je alles wat je nodig hebt om zelf oliebollen te bakken.
De naam smoutebol is, net zoals oliebol, negentiende-eeuws. Het huidige verschil tussen de Nederlandse oliebol en de Vlaamse smoutebol is dus niet het vet waarin ze gefrituurd worden, maar de periode wanneer ze gegeten worden (winter in Nederland, kermisseizoen in Vlaanderen) en de aan- of afwezigheid van vulling.
Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
Wist je dat we gemiddeld zo ongeveer acht oliebollen per persoon eten tijdens en rondom de jaarwisseling.
De oven voorverwarmen op 200°C. De oliebollen in een vuurvaste schaal 10 tot 12 minuten verwarmen. Opwarmen in de oven geeft de oliebol weer een mooi krokant korstje voor een optimale versbeleving.