Volgens de Bijbel hadden de apostelen van Jezus na zijn dood met Pasen nog tot de 40e dag erna nodig om te begrijpen wat de betekenis van de zoon van god op aarde was geweest. Na 39 dagen hadden ze het door en op dat moment ging Jezus dus, zoals de feestdag al zegt, naar de hemel.
God. In het volgende filmfragment wordt Jezus zwaar op de proef gesteld. Veertig dagen en veertig nachten verbleef Jezus in de woestijn. Hij dacht er na over welke kant hij op wilde met zijn leven en probeerde uit te zoeken wat God precies van hem wilde.
Sinds de begintijd van het christendom wordt Hemelvaartsdag 40 dagen na Pasen gevierd. Dat is de donderdag van de zesde week na Pasen en tien dagen voor Pinksteren.
De Veertigdagentijd is de periode van Aswoensdag tot Pasen. Van oudsher is dit een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus én bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg.
Veertig dagen na zijn opstanding waren Jezus en zijn apostelen op de Olijfberg bijeengekomen. Voor Jezus was de tijd gekomen om de aarde te verlaten. Hij was klaar met al het werk dat Hij toen te doen had. Hij ging terug naar onze hemelse Vader in afwachting van zijn wederkomst.
Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.
Het moderne Hebreeuws is doorspekt met woorden en uitdrukkingen uit het Aramees. Verondersteld wordt dat de meeste joden in Israël en Judea in het begin van onze jaartelling een vorm van West-Aramees als dagelijkse omgangstaal spraken. Dit Joods-Aramees zou de taal van Jezus zijn geweest.
In de Bijbel komt het getal veertig veel- vuldig voor; veertig heeft betrekking op beproeving, voorbereiding en verwachting. Maar ook op vasten en boetedoening, of zuivering ('quarantaine'). De zondvloed duurde veertig dagen en nachten (Genesis 7:12) en Noach wachtte 40 dagen voordat hij de ark opende (Genesis 8:6).
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
De veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd) is voor christenen een periode van vasten en bezinnen in voorbereiding op Pasen. De vastentijd begint op Aswoensdag en eindigt een aantal weken later op Stille Zaterdag.
De vreugde van de dag is wel vermengd met droefheid. Op Witte Donderdag wordt Jezus in de Hof van Getsemane namelijk in de steek gelaten door zijn leerlingen (Matt. 26, 36-46), en pleegt Judas het verraad waardoor Jezus door zijn vijanden gevangen genomen kan worden (Matt. 26, 47-56).
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus.
- Hij verzamelde leerlingen om zich heen. - Hij onderrichtte in de steden, de dorpen en op het platteland van Galilea. - Hij verkondigde 'het koninkrijk van God'. - Hij werd door velen als een genezer en exorcíst gezien.
De uitdrukking 'De haan kraaide driemaal' gaat terug op deze drievoudige verloochening van Jezus door Petrus. Er staat nergens dat de haan driemaal kraaide toen Petrus voor de derde keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.
Jezus zelf was veertig dagen en veertig nachten in de woestijn zonder iets te eten, en daarna werd Hij door de duivel verzocht - een verleiding waar alles van afhing: zou Hij van de duivel hulp accepteren, zou Hij meegaan in diens bijbeluitleg, zou Hij in ruil voor macht zich aan hem onderwerpen?
Jezus geen asceet
Hoewel Jezus het vasten als middel tot een doel kende, is hij bepaald geen genotsvijandige asceet. Hij houdt van eten en drinken op zijn tijd. Er wordt zelfs over hem gezegd: "Kijk die veelvraat, die slemper, die vriend van tollenaars en zondaars" (Lucas 7: 34).
De veertigdagentijd is een periode die voorafgaat aan en voorbereidt op het Hoogfeest van Pasen. Het is een tijd van bekering, waarin mensen die katholiek willen worden zich voorbereiden op het doopsel, en gelovigen aan hun eigen doopsel worden herinnerd.
Als de christen bid, doet hij God vaak een verzoek, nederig en geduldig. De christen verzoekt God in zijn gebed te spreken. In vertrouwen wacht de biddende christen het woord van God af. Zo is bidden, als een poging het woord van God te vernemen, ook een vorm van geconcentreerd luisteren.
Laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen; er wordt een mens mee aangeduid. Het getal is zeshonderdzesenzestig. ' Sommige oude bronnen noemen overigens 616 of 665, maar 666 met zijn herhalende getallen wordt nu algemeen gezien als een teken van de duivel.
Ruim 365 keer staat er bijna letterlijk in de Bijbel: 'Wees niet bang. ' Laat ons dit mantra herhalen voor onszelf en onze dierbaren.
Symbool voor volheid
Ook in de Bijbel en de christelijke traditie speelt het getal zeven een grote rol. Het symboliseert volheid. Zes verwijst soms naar het incomplete, het onvolmaakte (vgl. het getal van het beest 666, Ap.
Joodse wortels Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
In de traditioneel-christelijke benadering wordt Jezus daarom aangeduid als Jezus Christus; soms ook als Jezus de Messias ('messias' betekent eveneens 'gezalfde' en is de Nederlandse weergave van het Hebreeuwse woord 'masjiach'). Jezus Christus is de stichter van het christendom.
[1] Afstamming van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham. [2] Abraham was de vader van Isaak, Isaak van Jakob, Jakob van Juda en zijn broers. [3] Juda was de vader van Peres en Zerach en Tamar was hun moeder.