Voor binnen katten geldt iets anders, deze katten kunnen vrij slecht tegen kou weer. Dit is natuurlijk logisch te verklaren, de binnen kat profiteert van de warmte en bescherming in huis. De kat welke normaal binnen woont zal niet snel naar buiten willen in de winter, dit vinden ze simpelweg te koud.
Thermosfles en de vacht van hond of kat
Een vacht werkt ongeveer net zo. Bij koude beschermt het de huid door de haren op te zetten zodat er een isolatielaag ontstaat van lucht tussen de haren, in de zomer geldt dit net zo en zal een vacht dunner behaard worden maar met een zelfde isolatielaag van lucht ertussen.
Voor gezonde, volwassen katten: kies een nachttemperatuur in huis die niet meer dan 5 graden kouder is dan de temperatuur in huis overdag en zorg voor een slaapplek waar het tenminste 15 graden blijft. Voor katten met een dunne vacht (bv. rex, siamees): zorg voor een slaapplek waar het tenminste 18 graden blijft.
Katten hebben over het algemeen geen problemen met de kou, dankzij hun wintervacht en natuurlijke afweermechanismen. Als katten het koud hebben, zoeken ze warme plekjes op om op te warmen.
Temperatuur advies kat
Volwassen katten: de temperatuur 's nachts mag maximaal 5 graden lager zijn dan overdag, slaapplaats minimaal 15 graden. Volwassen kat met een dunne vacht: slaapplaats minimaal 18 graden. Volwassen kat zonder vacht, naaktkatten: slaapplaats minimaal 20 graden + extra verwarming indien nodig.
Katten kunnen goed tegen kou, ze ontwikkelen namelijk een wintervacht zodra de temperaturen dalen. Maar ze staan erom bekend dat ze niet zo van kou houden.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis.
Uiteindelijk zal de kat gaan hijgen, niet om de warmte kwijt te raken maar omdat hij benauwd is, zakt door de poten zakken en raakt in shock. Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden (normaal tussen 38-39 graden) komt, kunnen organen beschadigd raken en de kat komt dan snel te overlijden.
Geef uw kat daarom een veilige, warme plek in huis, ongeacht het ras, door middel van bijvoorbeeld een zacht winterdeken. Voor haarloze katten kunt u bijvoorbeeld een trui kopen om ze warm te houden. Zorg er wel voor dat dit volledig comfortabel voor ze is en dat de stof hun huid niet irriteert.
Een kat koel houden gaat prima met water. Over het algemeen zijn katte geen grote drinkers dus is het belangrijk dat het baasje het drinken aantrekkelijk maakt voor de kat. Je kunt dit doen door wat zelfgemaakte bouillon toe te voegen aan het water.
Katten vinden een temperatuur van 21-22 graden vaak aangenaam en onder de 10 graden wordt het echt te koud voor ze.
In principe kunnen katten met hun dikke wintervacht prima tegen bar winterweer. Ook al geeft hun winterjas goede bescherming, bij een langere periode van vrieskou en nattigheid kan je kat onderkoeld raken.
Ook katten en poezen hebben bij hoge temperaturen extra verkoeling nodig. Dieren zoeken helaas niet altijd uit zichzelf de schaduw op en oververhitting kan heel gevaarlijk zijn. Katten zweten door hun voetkussentjes, maar dat is vaak niet genoeg om af te koelen.
Maak uw kat nat met een washandje. Dep de pootjes, het snuitje en de oortjes van uw kat lekker nat. Zorg voor voldoende fris drinkwater en biedt dit aan op de looproute van uw kat. Een drinkfontein kan een uitkomst zijn om moeilijke drinkers toch lekker veel water te laten opnemen.
Over het algemeen mogen we stellen dat de meeste katten goed tegen kou kunnen. In de winter hebben ze namelijk een dikkere vacht. Deze vacht beschermt jouw kat tegen strenge kou. Maar let op: een wintervacht wil niet zeggen dat je kat is opgewassen tegen alle weersomstandigheden.
In ruststand sparen ze energie die ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur aan te passen aan de kou. Zorg ervoor dat je kat genoeg warme slaapplekjes heeft. Zo hoeven ze geen kou te lijden en sparen ze kracht. Ze zullen zeer tevreden zijn met een knus bedje op een vensterbanken of met een warmtekussen.
Ventilatoren kunnen voor verkoeling zorgen, maar zet ze zo neer dat de rustplaats van je kat niet in de luchtstroom komt te liggen. Katten liggen niet graag op de tocht! Lekker, even een raampje open.
In tegenstelling tot mensen hebben katten slechts weinig zweetklieren. Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen. Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken. Met name katten met overgewicht of een korte snuit, zoals de Pers, lopen extra risico om oververhit te raken.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
Natuurlijk hebben katten gevoelens en kunnen ze ook zeker verdriet voelen. Dit uiten ze echter niet zoals wij dat doen. In plaats daarvan zal een treurige kat het vooral door gekweld gemiauw duidelijk maken. Huilen kunnen katten echter niet.
In een kattenneus zitten klieren. Die zorgen ervoor dat de ingeademde lucht wordt bevochtigd, maar ook dat de huidcellen van de neus voldoende vocht krijgen. Daarom voelt een kattenneus meestal vochtig aan. Een dun laagje slijm op de neus van de kat zorgt er bovendien voor dat ze beter kan ruiken.
Aangezien katten het graag warm hebben, is het bed van hun baasje natuurlijk een verleidelijke slaapplek. Mensen werken voor katten bijna als een levende kruik.
Katten kunnen van nature erg goed tegen hitte. Je zult ze ook niet snel horen klagen als de zon schijnt. Maar toch heeft ook jouw kat verkoeling nodig tijdens de zomer. Een koelmat voor je kat kan dan dé ideale oplossing betekenen!