Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C). Bij voorkeur in de originele verpakking of een papieren zak. Verpakte paprika's blijven namelijk langer vers.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Paprika Bewaren In De Koelkast Een aangesneden paprika moet je echter wel in de koelkast. In een afgesloten bakje of in de folie. De paprika blijft dan nog ca. 3 dagen goed.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Komkommer. Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
En waarom zijn paprika's, wortels en andere groenten vaak in plastic gehuld? Verpakkingen lijken op het eerste gezicht misschien overbodig, maar ze hebben wel degelijk een functie. Ze zorgen ervoor dat je groente langer vers en lekker blijft.
Het is zo dat de schil van paprika's moeilijk verteerbaar is voor sommige mensen. Dit zorgt soms voor onaangename oprispingen na het eten. Vandaar dat de meeste mensen de schil verwijderen vooraleer ze een paprika opeten. Zo simpel is dat!
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie). Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Nog steeds moet de groente vers zijn. Maar flinke schrammen mag, en de paprika's mogen een beetje verschrompeld zijn. "Deze zul je alleen niet zo vaak in de supermarktschappen zien liggen", zegt Crombach. Die worden verwerkt in gesneden groente, sappen of gebruikt als diervoer.
De paprika kun je het beste invriezen als je deze in reepjes of in blokjes hebt gesneden, afhankelijk van welk gerecht je er mee wilt maken nadat je de groente weer ontdooid hebt. Je kunt overigens wel halve en schoon gemaakte paprika invriezen om er gevulde paprika mee te maken.
Paprika's uit eigen tuin oogsten
De zelf geweekte paprika's zijn rijp zodra deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Besef dat wanneer je rode paprika's wilt kweken, het volledig rijpen naar de rode kleur de plant veel energie kost.
Hoe langer de paprika rijpt, hoe roder de kleur wordt. Paprika's rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak.
Een paprika roosteren doe je in de oven of in een grillpan. Door het roosteren krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak.
Het recyclen van glas en blik vraagt veel energie, veel meer dan de productie van plastic, gerecycled of nieuw. Wanneer kies je voor vers? Als je in de winter groenten wil eten, die in de zomer geoogst worden, dan kies je het beste Nederlandse oogst in blik of in karton uit de diepvries.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.