Helaas is roomboter niet zo geschikt om mee te bakken en braden, want bij een sterke verhitting verbranden de aanwezige eiwitten in de boter. Hierdoor kan de boter veranderen in een zwarte, stinkende vloeistof die de smaak van je gerecht absoluut niet ten goede komt.
Heb je geen olie (zonnebloem of olijfolie) in huis? Want daar kan je prima een eitje in bakken. Zo niet, gebruik dan liever de roomboter, de 'smeerboter' (margarine-achtige boter) is absoluut niet geschikt om mee te bakken. Of wat ik ook wel eens doe in zo'n geval: half olie, half roomboter.
Met een hele dooier
Zet de pan op het vuur en doe er een klein klontje (room)boter of scheutje olie in. Is de boter gesmolten, laat dan het ei voorzichtig uit de kom de pan in glijden. Laat het ei een minuut of 3 tot 4 op een lage temperatuur garen, liefst met een deksel die precies past erover.
Het is belangrijk dat het eten dat je eet altijd lekker en gezond is. De één vindt zijn ei gekookt lekker en de ander weer gebakken. Het bakken van je ei kan met verschillende voedingsproducten. Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray.
Zet de koekenpan met olie/boter op matig vuur. Zet het vuur niet te hoog, want dan droogt het ei te snel uit en bakt deze aan. Als de pan warm is, laat het ei in de pan glijden en doe een deksel op de pan. Breng eventueel op smaak met peper, zout en/of andere kruiden.
Om een ei te bakken kan kokosolie juist wel goed zijn, omdat kokosolie hittebestendig is. De vetten zijn bestendig tegen hitte en bakken in kokosolie is daarom beter voor je dan bakken in bijvoorbeeld margarine, roomboter of olijfolie Naast kokosolie kan je ook een cooking spray gebruiken.
Verhit een anti-aanbak koekenpan met een beetje olie of klontje boter. Laat de pan zo heet worden dat de olie net begint te walmen. Laat nu je ei langzaam maar in één keer in het midden van de pan glijden en verander de hittebron naar de laagste stand. Als het eiwit is gestold is je ei klaar met een zachte dooier.
Bakken zonder vetstof kan niet, dus je krijgt vast wel een gestold ei maar kunt het niet 'gebakken' noemen. Als het om gezond gaat zou ik zelf eerst het eigeel verwijderen en dan het eiwit laten stollen.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Margarine bevat minder verzadigd vet dan roomboter, namelijk “slechts” 33 gram per 100 gram. Er zitten per 100 gram 25 gram enkelvoudig onverzadigde vetten in en 17 gram meervoudig onverzadigde vetten. Meer meervoudig onverzadigde vetzuren klinkt goed, maar dat is het niet per se.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.
Roomboter mag ook niet ontbreken in mijn koelkast. Ik gebruik het om te bakken en dan voornamelijk bij zoete baksels zoals brownies. Ook roomboter is wat mij betreft onmisbaar om aardappelpuree romig te maken, en ik serveer altijd een klontje roomboter bij poffertjes. Oh en ik bak ook de pannenkoeken in roomboter.
Wanneer in een van onze recepten boter als ingrediënte staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat.
Lekker slank. Een van de tricks die nu trending is: roerei uit water. Minder kans op rommel op je fornuis en lekker slank, want je gebruikt geen boter, olie of toevoegingen als room of melk. Het is alleen ei en niets anders dan ei.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding.
Heel veel mensen twijfelen over welke olie ze kunnen gebruiken voor een gebakken ei of omelet. Maar dat hoeft niet, want je kan in principe alles gebruiken wat je maar wilt. Denk aan: zonnebloemolie, olijfolie, een klontje boter, kokosolie en een cookingspray.
Verwarm de oven voor tot 170 graden. Gebruik een metalen muffinbakvorm, vet de randen van elk vormpje in met wat vetstof en doe in elk vormpje een eetlepel water. Breek de eieren voorzichtig in het midden van elk vormpje. Zet zo'n 10 à 12 minuten in de oven, dan is de dooier nog lekker zacht.
Dit komt doordat bij verse eieren het eiwit dicht tegen het vliesje aanzit, en het vliesje zit nog dicht tegen de schaal aan. Pel je het ei dan neem je het vliesje mee en ook direct een deel van het eiwit.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Becel Original is geschikt voor koken, bakken en roerbakken.