Ze zijn selectief in wat ze eten: zo is de ree gek op bramen en bessen, noten, paddenstoelen en eten ze in de herfst eikels. Dit resulteert in heerlijk mals vlees met een delicate smaak: de reebout, ook wel ree achterbout genoemd! Door velen wordt ree beschouwd als het lekkerste wild.
“Culinair gezien zijn de rug en de bouten van de ree het meest interessant. De voorbout van een ree bevat weinig vlees en wordt daardoor meestal gebruikt voor reepeper. Koteletten worden gesneden van het ribstuk en de biefstuk wordt gesneden van de achterbout. Van de reerug snijdt men overwegend medaillons.”
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Het vlees van hert is iets grover en steviger van structuur als ree, maar door de voeding heeft het een heel bijzondere wildsmaak. Het vlees is donkerrood en heel sappig. Zoals de meeste wildsoorten is het vetarm.
De ree biefstuk is een super mals, kruidig en aromatisch stukje vlees met een hele fijne structuur. Dit vindt je alleen in de betere restaurants op het menu. Een ree eet heel selectief en is dol op jonge scheuten, kruiden en bloemetjes, en dat proef je in het vlees!
De hertensoort laat zich nauwelijks temmen en is daarom aan de prijs. Maar het vlees is mager, fijn van structuur en delicaat van smaak. Een reerug, de dubbele entrecote van het dier inclusief been, kost gemiddeld 41,30 euro per kilo.
In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit.
Een ree eet heel selectief, het geeft de voorkeur aan jonge scheuten, kruiden en bloemen. Hun dieet is daardoor enorm gevarieerd en dat proef je! De smaak van wild reevlees is verfijnd, rijk en kruidig, de kleur is prachtig donkerrood, de structuur fijn en de geur stevig.
Vooral de jaarlingen (1-jarigen) zijn erg geliefd. Het vlees van jonge dieren is helrood tot bruinrood. Het vlees van de ree is mals en sappig. Dit komt door het voedsel dat ze eten.
Fazant of ree zijn stukken wild met een zachte, meer verfijnde wildsmaak. Mag het toch iets wilder? Zet dan hert, haas of everzwijn op tafel. Die hebben een krachtige en uitgesproken wildsmaak.
Een keloïd is meestal niet pijnlijk. Het kan wel jeuken of de beweging van de huid beperken. Het kan vooral de huid ontsieren.
Over het algemeen is alles wat rent, vliegt of zwemt meestal goed om te eten. Deze dieren krijgen geen antibiotica en worden niet gevaccineerd. Verder bevat wild veel ijzer, eiwitten, zink en vitamine B. Dit is ook goed voor je immuunsysteem.
Het vlees afkomstig van de rug en de bil wordt hoofdzakelijk als vers vlees verkocht. Hierbij heb je de keuze uit hertenfilet, hertenkroontje (met been), hertengebraad, hertenbiefstuk, hertenragout (vers of bereid) en hertengyros.
Door de grote hoeveelheid mineralen, sporenelementen en vitaminen is wild een gezond voedingsmiddel. De vezels van wild zijn zachter dan die van slachtvee en het vlees bevat ook minder vet. Door het voedingspatroon van wild bevat het vlees een hoger gehalte aan onverzadigde vetten en omega-3-vetzuren.
Ree Biefstuk, ± 250 nu € 12,95 of 350 gram, GOUD(H)EERLIJK.
Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren. Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip krijg je de belangrijke B-vitamines binnen die je immuunsysteem versterken.
Het ree wordt maximaal twintig jaar oud, maar meestal slechts zeven tot acht jaar. Vrouwtjes worden iets ouder dan mannetjes.
Serveer ree met herfstgroenten, gestoofde paddenstoelen of kastanjepuree. Ook knolselderijpuree of een lekkere chutney smaken goed bij ree. Hert heeft een fijne smaak, met een stevige structuur. Bij een stukje hertenvlees kies je voor krachtige smaken, zoals zwarte peper.
Het lijkt op een staart maar is het niet. Bij gevaar wordt de spiegel groter. Daarmee waarschuwen de reeën elkaar en kunnen ze elkaar makkelijk volgen bij het wegvluchten.
Ree biefstuk is gesneden uit de achter bout en heeft een karakteristieke wild smaak. De biefstukjes kunnen wisselende gewichten hebben, maar zijn meestal tussen de 80 en 140 gram. Het advies is om twee biefstukjes per persoon te serveren wanneer de biefstukjes klein zijn.
Het vlees van het ree is wonderbaarlijk fijn en zacht van smaak met een zachte typerende wildsmaak. Bovendien is het vlees van het ree ook nog eens heel mooi mager!
De ree is een herbivoor. Dit houdt in dat het dier alleen planten eet. Denk hierbij aan bramen, twijgen, besjes, kruiden, bladeren en paddenstoelen. Omdat reeën veel planten eten, drinken ze niet veel.
Damhert heeft een uitgesproken smaak
Uitgesprokener en specifieker dan edelhert. Echte wildliefhebbers appreciëren deze bijzondere smaak zeer.
Van de 80.000 reeën is er tussen de 0 en 15 procent zwart, weet Herzo van der Wal, oprichter en voorzitter van het Kenniscentrum Reeën. "Er zitten jaren bij waarin we helemaal geen zwarte reeën zien, vandaar de 0 procent. Het kan zomaar een generatie overslaan.