Zwolle is een veilige stad. Dit is iets waar we trots op zijn, want veiligheid ontstaat niet vanzelf en is het resultaat van iedereen die de stad en anderen een warm hart toedraagt. Ondanks deze inzet zijn er ontwikkelingen die de openbare orde en veiligheid raken.
Zwolle staat bekend als historische Hanzestad, maar heeft ook een moderne dynamiek en bedrijvigheid. Loop van de middeleeuwse Sassenpoort naar de Peperbus, bezoek het museum De Fundatie en ontdek meer bezienswaardigheden. Je kunt heerlijk shoppen en uit eten in Zwolle.
De gemeente Zwolle heeft in het jaar 2020 een nieuw buurt voor buurt onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat de wijken Holtenbroek en de Indische Buurt op het gebied van veiligheid sterk zijn achteruit gegaan. In Berkum en de Veerallee voelen bewoners zich relatief veilig.
Zwolle heeft vijf stadsdelen en zeventien wijken. Er wonen meer dan 130.000 mensen. Elke wijk heeft zijn eigen uitstraling, sfeer en bouw.
De Wijndragerstoren in de binnenstad van Zwolle is een eyecatcher, wat veel mensen echter niet weten is dat hier een eeuwenoude traditie van mosterd maken is ontstaan. Sinds 1983 komt de Zwolse mosterd van de Wijndragers hier namelijk vandaan.
In 'de Kop' spreekt men Stellingwerfs, in het westen Sallands en in het oosten Twents. Zwolle heeft zelfs zijn eigen taal, het Zwols. Allemaal varianten van het Nedersaksisch, dat een officiële streektaal is.
Zwolle is een fantastisch leuke stad om te bezoeken. Sommige gebouwen in het centrum zijn al heel oud, wat de stad een oergezellig sfeertje geeft. Je vindt er talloze leuke winkeltjes (en niet alleen de bekende ketens), gezellige terrassen en hippe hotspots.
Zwolle is duur
Zwolle is wel één van de duurste gemeenten en staat op de zesde plaats van duurste steden buiten de Randstad. In vijf jaar tijd is een vierkante meter Zwolse grond bijna 750 euro meer waarde geworden! Wees dus blij als je een goedkoop stekkie hebt bemachtigd!
Zwollenaren worden ook wel Blauwvingers genoemd.
Met een prachtige en levendige binnenstad, volop natuur in en om de stad en met vele culturele bezienswaardigheden en bruisende evenementen. Dit in combinatie met de centrale ligging en goede bereikbaarheid, ruime werkgelegenheid en uitstekende voorzieningen maakt Zwolle heerlijk om te wonen.
Zwols is het stadsdialect van de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Het Zwols is een Sallands dialect en hoort dan ook bij het Nedersaksisch, de verzamelnaam voor de verwante streektalen van Noord- en Oost-Nederland en Noord-Duitsland.
Ook in gemeente Zwolle is het aantal horecazaken toegenomen. In juli 2022 waren hier 50 drink- en 288 eetgelegenheden, samen goed voor 338 restaurants, cafés en andere eet- en drinkgelegenheden. Dat is 11,2 procent meer dan het aantal Zwolse horecazaken in januari 2020.
Op 31 augustus 1230 werd aan de bewoners van die nederzetting door bisschop Willebrand van Utrecht stadsrechten verleend.
Hoe duur is een huis in onze stad? Bij een meting van de goedkoopste en duurste gemeenten uit Nederland, valt Zwolle in de middenmoot.
Miljonairs in Zwolle
Dat zijn ongeveer 1.300 huishoudens in de stad. Dat jaar ervoor, in 2019, telde Zwolle minder miljonairs. Toen ging het om ongeveer 1.100 huishoudens. Omgerekend was 1,9 procent van alle Zwolse huishoudens miljonair.
Ook Zwolle is een diverse stad (zie tabel 1). Hierbij wat voorbeelden: 18,1 % van alle Zwollenaren heeft een migratieachtergrond, waarvan 11,3 % niet-westers (BRP, 2022). Minstens 7% van alle Nederlanders heeft een verstandelijke beperking (SCP, 2019).
Maar wat maakt de stad juist zo aantrekkelijk voor de zakelijke markt? Een binnenstad met grote publiekstrekkers als sterrenrestaurant De Librije, boekhandel Waanders In de Broeren, het culturele aanbod van Museum de Fundatie en de Zwolse Theaters maken de stad al decennialang zeer geliefd bij (dag)toeristen.
In de middeleeuwen (de jaren rond 500 tot ca 1500) is Zwolle als de nederzetting "Suol"ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht. Een dekzandrug is een opgestoven hoogte van dekzand, waarvan het merendeel is ontstaan in de laatste ijstijd.
Een kenmerk van het Zwols dat typisch is voor de stad, is de manier waarop de r wordt uitgesproken, namelijk als brouw-r. Een dergelijke r wordt ook in Kampen, Deventer en Steenwijk gehoord. Daarmee hangt samen dat de ao voor de r wat meer voor in de mond wordt gearticuleerd en klinkt als öö.
in overijssel wordt het nedersaksisch gesproken een officieel erkende streektaal in nederland beneden sancties kunnen we onder verdelen in verschillende. dialecten. we pikken er voor onze provincie de drie grootste uit hebt wens het sallands en het noordwest-overijssel. th maar kunnen ze in noordwest-overijssel.