Vandaag: 'Het duurt vijfhonderd jaar voordat een plastic rietje is afgebroken. '
In water duurt het tussen 100 en 400 jaar voor het plastic volledig is afgebroken.
Naast dat plastic rietjes een bedreiging zijn voor dierenwelzijn, zijn ze misschien ook niet zo goed voor jou (of je kinderen). Als je door plastic rietjes drinkt krijg je microplastics binnen. Het effect van microplastics op onze gezondheid is nog onbekend.
- Het papieren rietje is net zo licht als een plastic rietje. - Het is recyclebaar, composteerbaar en biologisch afbreekbaar. - Het papieren rietje is verkrijgbaar in verschillende ontwerpen.
Rietjes worden gebruikt om van allerlei vloeistoffen mee te drinken. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder papier, bamboe, metaal, siliconen. Het wordt vaak als grondstof gebruikt voor kit, lijm, smeermiddel en keukengerei.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Duitsland stelt een verbod in op wegwerpplastic, waaronder rietjes, wattenstaafjes en plastic eet- en drinkverpakkingen. Dat heeft de Duitse regering woensdag besloten, meldt persbureau Reuters. Het verbod geldt vanaf 3 juli 2021.
Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
0,5 rietje per dag
De cijfers in Nederland zijn niet nauwkeurig, maar op basis van cijfers vanuit horeca en groothandels zouden wij uitkomen op 0,5 rietje per persoon per dag.
De wereld gebruikt meer dan 500 miljard plastic tassen per jaar - dat zijn er 150 voor elke persoon op aarde. 8,3 miljard plastic rietjes vervuilen de stranden van de wereld, maar slechts 1% van de rietjes eindigt als afval in de oceaan. 4 miljard plastic microvezels per vierkante kilometer vervuilen de zee.
Ondernemers mogen per 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Dit geldt ook voor de bekers waar je bijvoorbeeld koffie voor onderweg in krijgt. Die beker lijkt van papier, maar bevat een plastic laagje om de beker waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht. Ook moeten producenten minimaal 90% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter inzamelen voor recycling.
Er komt te veel plastic (zwerf)afval in ons milieu. Daarom heeft Europa de richtlijn Single Use Plastics ingevoerd. Sinds juli 2021 mogen plastic producten als wegwerprietjes, -bestek, -borden, wattenstaafjes en ballonstokjes al niet meer op de markt worden gebracht.
Een klokhuis van een appel lijkt het snelst te vergaan. Gemiddeld heeft de natuur hier zo'n 2 tot 8 weken voor nodig, schrijft onderzoeksbureau Rebel in 2015.
Plastic breekt geleidelijk af tot steeds kleinere plasticdeeltjes. Al die kleine deeltjes vergaan nooit en zijn werkelijk overal: in water, grond en lucht.
Wist je dat een sigarettenpeuk minimaal 2 tot 12 jaar blijft liggen? En wat dacht je van een bananenschil: 1 jaar! Een blikje minimaal 50 jaar en een petfles blijft voor altijd rondzwerven.
De ruim 1360 Britse en Ierse filialen van de fastfoodreus ruilden hun plastic rietjes – waarvan 1,8 miljoen exemplaren per dag werden gebruikt – afgelopen september in voor een papieren versie.
In de container voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken mogen alleen lege verpakkingen. Is uw plastic geen verpakking? Denk aan speelgoed, plastic borden of tandenborstels. Dan hoort het bij het restafval.
Het eerste door mensen gemaakte plastic werd in 1855 uitgevonden door Alexander Parkes; hij noemde dit plastic Parkesine (later celluloid genoemd). De ontwikkeling van kunststoffen is gekomen van het gebruik van natuurlijke plastic materialen (bijv.
Glas verliest zijn kwaliteit over de jaren. De kwaliteit van blik blijft beter goed en is daardoor beter te recyclen. Blik is een duurzamere oplossing tijdens transport. Blikjes zijn, naast minder zwaar, ook makkelijker te stapelen.
Plastics zijn niet of slecht afbreekbaar. Hierdoor hopen ze zich op en verspreiden ze zich in het milieu. Dat kan gevolgen hebben voor het hele ecosysteem. Zo kunnen grotere stukken plastic bij dieren darmblokkades of verstikking veroorzaken.
In drieëndertig Afrikaanse landen zijn wetten die plastic tasjes en ander single-use-plastic aan banden leggen of verbieden. Onder meer Kenia, Tanzania, en Oeganda verbieden het gebruik van plastic tasjes, maar één land steekt kroon: Rwanda. Het land wil als eerste van de wereld volledig plastic vrij zijn.
Het is een beslissende stap in België in de strijd tegen wegwerpplastic: een nieuw koninklijk besluit verbiedt verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes.
Verkoop van plastic rietjes en bestek vanaf vandaag verboden in Europese Unie. Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan.