Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Voltaren Emulgel bevat diclofenac, een zogenaamde NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel). Diclofenac verlicht de pijn en remt de ontsteking in de kern van de pijn, dit in tegenstelling tot koelende gels of warmtepakkingen die alleen de huid koelen of verwarmen.
Als u een ontstoken voorhuid heeft door bacteriën
U krijgt een zalf met ontstekingsremmers (antibiotica), zoals fusidinezuur of metronidazol.
Ontsmet de wond eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken. Daarna is het belangrijk om de wond goed af te dekken, zodat er geen bacteriën bij de wond komen en het mooi kan genezen. Gebruik voor het afdekken verband, een gaasje of een pleister.
Symptomen. Als u een huidinfectie heeft, kunt u last krijgen van verschillende klachten zoals roodheid van de huid, een zwelling, pijn, zweertjes, puistjes, huidabces en koorts.
Een bacteriële folliculitis geneest zonder medicamenteuze behandeling doorgaans binnen 1–2 weken 1. Ter preventie van verspreiding van de infectie worden hygiënische adviezen gegeven.
Wondjes moeten gedesinfecteerd worden. Afhankelijk van de oorzaak van de huidinfectie kunnen er verschillende geneesmiddelen worden gebruikt, zoals antischimmelcrème of soorten ontsmettende middelen. Aanvullend kan men antiseptische (ontsmettende) middelen gebruiken na een kleine verwonding.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Breng dan eerst vette gaas (zalfgaas) aan: één laagje maar, dus ook niet dubbelvouwen. Vette gaas zorgt ervoor dat het verband niet aan de wond blijft vastplakken. Breng daarop absorberend verband aan, bijvoorbeeld katoenen of viscose gazen (ook wel kompres genoemd). Deze nemen het vocht uit de wond op.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Welke soda tegen ontstekingen? Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Het is normaal dat een wond in de eerste 7 dagen na ontstaan tekenen van infectie vertoont, dit hoort bij de fasen van wondgenezing. Wanneer u twijfelt binnen de 7 dagen of de wond aan het infecteren is, neem contact op met uw behandelend arts.
☞ Gebruik alcohol (60-90%) voor desinfectie van de huid, met of zonder toevoeging van 0,5% chloorhexidine (chloorhexidinetinctuur) of 1% jodium (jodiumtinctuur). Motivatie. De werkgroep spreekt geen voorkeur uit voor de in de aanbeveling vermelde desinfectantia.
Wanneer je huid niet meer in tact is, bijvoorbeeld bij schaaf- of snijwonden kun je beter een middel zonder alcohol gebruiken. Zoals povidonjodium (jodium die in water kan worden opgelost) of een waterige chloorhexidine oplossing.
Diclofenac op de huid stilt pijn en remt ontstekingen. Bij artrose (versleten gewrichten) en pijnlijke ontstekingen van gewrichten, bijvoorbeeld door verzwikking of verstuiking. Verder bij plotselinge spierpijn, zoals door blessures. Breng de gel naar behoefte 2 tot 4 keer per dag aan.
Verwijder eventuele korstjes. Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden. Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Hansaplast Wondhelende Zalf vormt een ademende laag welke de wond tegen externe invloeden beschermt en het uitdrogen van de wond voorkomt. Het is klinisch bewezen dat dit voor en snellere wondgenezing zorgt en het risico op littekenvorming vermindert. De Hansaplast Wondhelende Zalf is zeer huidvriendelijk.
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
Merk: Tricel
Soda is het beste en goedkoopste middel voor ontvettende doeleinden. Werkt wateronthardend. Ook uitstekend te gebruiken bij: Gezwollen/ontstoken voeten (blaren)
Schaafwonden mag je met water en zeep (dettol/betadine) schoonmaken als er vuil in zit. Is er geen water beschikbaar, neem dan een steriel gaasje en ontsmettingsmiddel. Ontsmet de wond en de omgeving. Dek de wond steriel af met een pleister, een gaasje en kleefpleister/zwachtel of een (wond)snelverband.
Meestal gaat het vanzelf weer over. Soms moet de huisarts een sneetje in je huid maken om de pus eruit te laten. Bij een erge ontsteking krijg je soms medicijnen.
roodheid. pijn. warmte op de pijnlijke plek. vocht uit de pijnlijke plek.
Een chronische ontsteking is echter niet helend voor ons lichaam maar juist destructief. Uiteindelijk leiden chronische ontstekingen tot beschadigingen van cellen en weefsels en tot een uitgeput immuunsysteem wat kan leiden tot een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.