Dit noemt men ook wel: vanity sizing. Eigenlijk is het gewoon een slimme marketing truc. Het idee erachter is om vrouwen te verleiden tot het kopen van kleding, door hen blij te maken met een (of zelfs 2) maatjes kleiner. In werkelijkheid is de kleding niet kleiner, maar wordt er gewoon een ander labeltje ingeplakt.
Meestal is de kledingmaat gekoppeld aan gestandaardiseerde lichaamsafmetingen (zoals lichaamslengte, borst- /heupomvang, beenlengte en armlengte), maar een maatsysteem kan ook de breedte / lengte van het product aangeven (zoals bij broeken).
Als je twijfelt over je maat, onthoud dan dat maat 44 (XS) de kleinste confectiemaat is en maat 60 (4XL) de grootste. Alles wat daar tussen valt (S, M, L, XL etc.) heeft steeds een verschil van 2.
Vijf kilo is een kledingmaat – Want dat kun je als uitgangspunt nemen mocht je die coronakilo's nu met je meedragen. Die kledingmaat is wel een gemiddelde, want vijf kilo op een vrouw van 180 cm zal minder maatverschil geven dan op een vrouw van 160 cm.
"Mannen en vrouwen met een gemiddelde groottte moeten 3 à 4 kg afvallen of bijkomen om een verschil in hun gezicht te zien," zegt Nicholas Rule, professor aan de universiteit van Toronto.
"De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maatje 40 tot 42, maar Nederlandse merken maken al kleren in maat 38." Dat de maten kleiner zijn geworden, ziet ook styliste Manon Meijers. "Maat 40 was vroeger veel kleiner dan nu.
De taille-omtrek meet je tussen de onderste rib en de bovenkant van je heup. Voor het gemak kun je hierin het smalste punt aannemen. Zorg dat het meetlint loodrecht is en houd niet je buik in.
Je houdt het meetlint ter hoogte van je borsten, zo ongeveer gelijk aan je tepels. Daarna meet je jouw taille omtrek door het meetlint rondom het smalste gedeelte van je taille te leggen. Als laatste moet je jouw heupomvang nog opmeten. Dit doe je door het meetlint rondom het breedste gedeelte van je heupen te leggen.
Kies de juiste maat
De overall is er al op gemaakt over de eigen kleding heen te passen en valt ruim. Heeft u normaliter dames confectiemaat 40 dan kiest u heren maat 50 - dames maat 40. De overall is getailleerd. Heeft u heren maat M dan kunt u kiezen uit maat 48 of 50.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
Hoe lang ben je, hoeveel weeg je en wat is je kledingmaat? Heb altijd het idee dat het zo ontzettend kan verschillen. Lengte 1.68, gewicht 6 kilo te zwaar, maat 38. Lengte 1.68, gewicht 6 kilo te zwaar, maat 38.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Een gezond en verantwoord tempo is een halve tot één kilo per week afvallen. Met 10 kilo afvallen ben je dus 10 tot 20 weken bezig.