Bewegen is gezond en vermoeiend. Bewegen is niet alleen gezond voor de lichamelijke conditie van je kitten, hij wordt ook mentaal gestimuleerd. Hier wordt hij lekker moe van. Omdat je kitten nog heel klein is, kun je de speelsessies kort houden, slechts paar minuutjes.
Geef je kat voldoende uitdaging. Hij heeft geen behoefte aan een vloer vol speeltjes, maar heeft liever dagelijks een paar andere. Speel minimaal één keer per dag zelf met je kat om hem lekker moe te maken, óók als er andere katten in huis zijn waar hij mee kan spelen.
Geef je kat ook iedere avond voor dat je naar bed gaat iets anders om te verkennen; een kartonnen doos, een groot stuk inpakpapier of een kussentje gevuld met kattenkruid of valeriaan. Reageer daarnaast nooit meer op het ongewenste gedrag. Ga niet je bed uit, geef de kat geen aandacht en roep ook niet 'ophouden'.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Buik laten zien is geen uitnodiging tot buik-aaien
De kat gaat er immers 'eens lekker voor liggen'. Deze lighouding wordt dan ook vaak beantwoord door aanraking van de buik. Vervolgens bijt je kat tijdens het aaien, ofwel meteen of na wat langer aaien.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Geef de kitten aandacht, een voertje of aai hem. Doe dit consequent iedere keer als hij iets goed doet en de kat zal snel leren dat dit gedrag hem iets leuks oplevert. Straffen voor slecht gedrag is meestal niet zo effectief. Kammen bijvoorbeeld, in de bek kijken, de dierenarts, de vervoersmand, kinderen, visite etc.
Een beschutte slaapplek of juist niet
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Op dat moment vind je jouw nieuwe huisgenootje waarschijnlijk al vrij druk, maar meestal zijn kittens het drukst op een leeftijd tussen de 4 en de 11 maanden. Natuurlijk verschilt dit per kat en of ze in die periode worden gesteriliseerd of niet.
Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling.
Het slaappatroon van je kat verandert gedurende zijn leven. Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur),volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf eenleeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, minof meer aan één stuk.
Herstellende slaap
De eerste 3 weken van haar leven slaapt je kitten zo'n 90% van de tijd. Wanneer ze ongeveer een maand oud is slaapt ze nog zo'n 13-16 uur per dag, verspreid over verschillende momenten.
Daarnaast ook wat tijd moet nemen om met jouw kat te knuffelen. Een kitten mag 's nachts niet alleen worden gelaten voordat hij of zij ouder is dan zes maanden.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Katten miauwen vooral 's nachts, omdat het echte nachtdieren zijn. Ze zijn 's nachts erg actief en willen de aandacht van het baasje trekken door luid te miauwen. Met dit miauwen willen ze meestal iets vertellen. Miauwen is namelijk een bewezen manier voor katten om te communiceren.
Houd je kat eerst in een aparte kamer, waar ze ook haar eten, drinken, horizontale en verticale krabmogelijkheden, gezellige mandjes en kattenbak heeft. Doe dat enkele dagen, tot ze zich ontspannen gedraagt. Deze kamer wordt haar veilige haven.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn. Het is goed om onderling gedrag goed te lezen bij je katten. Als je kat binnen alleen leeft, is het belangrijk dat jij als baasje voldoende tijd met haar doorbrengt.
Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet! Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen. Als u kennismaakt met een kat, zoek dan zijn of haar blik en knijp vervolgens uw ogen dicht. Doe dit een paar keer.