De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn herstellen. Bij een groot deel van patiënten met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
Onder de blijvende gevolgen van hersenletsel bevinden zich allerlei neurologische aandoeningen zoals vormen van spasticiteit, afasie, epilepsie, geheugenverlies, parkinsonisme en in ernstige gevallen een coma of een vegetatieve status.
Beschadigde hersencellen herstellen niet
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
Door de gevolgen van het hersenletsel verandert er ook veel in het dagelijks leven. U zult aanlopen tegen heel wat praktische vragen en problemen, die zowel algemene voorzieningen als hulp, zorg, begeleiding of uitkeringen kunnen betreffen als meer persoonlijke, zoals zingeving, relaties en seksualiteit.
Behandelen van geheugenproblemen
Een verminderd geheugen is helaas niet te herstellen in die zin dat het weer op de 'oude manier' gaat werken. Bij geheugenproblemen kun je wel leren op een andere, meer bewuste manier informatie op te nemen en deze weer op te diepen.
De hersenen herstellen moeilijk uit zichzelf
Zonder onze hersenen kunnen we niets. En onze hersenen, die kunnen weer niet zonder bloed. Bij een beroerte zijn er problemen bij het aanvoeren van bloed naar de hersenen.
Als iemand lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week), loopt hij of zij risico op hersenbeschadiging. Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner.
Er kan een MRI-scan of een CT-scan gedaan worden of doorverwezen worden naar een academisch ziekenhuis voor een doorbloedingsscan als daar aanwijzingen voor zijn. Hersenletsel is helaas niet altijd duidelijk op een scan te zien. Zeker met diffuus letsel is er geen litteken zichtbaar.
Zo ontdekte de medische wetenschap In de jaren '50 dat de hersenen flexibeler, soepeler en plooibaarder zijn dan gedacht. Door deze zogeheten neuroplasticiteit kunnen de hersenen nieuwe verbindingen maken tussen neuronen (zenuw-of hersencellen) en zichzelf tot op zekere hoogte, na letsel en beroertes herstellen.
CT-scans worden onder andere gebruikt om grote hersenletsels, zoals bij een beroerte of bij hersentumoren, af te beelden. CT speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van hersenletsel na een ongeval omdat bloed, zwellingen en schedelbreuken goed te zien zijn.
Hersenletsel heeft veel uiteenlopende kenmerken. Soms heb je de kenmerken, maar heb je geen hersenletsel of andersom. De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Als je hersenen langer dan 3 minuten geen zuurstof krijgen, dan raken ze beschadigd. Hierdoor krijg je allerlei klachten. Zoals problemen met lopen, praten en onthouden.
Ernstig traumatisch hersenletsel: over deze aandoening
Bijvoorbeeld door een val, een klap op het hoofd of een verkeersongeluk. Door deze beschadiging kunnen hersencellen, bloedvaten en zenuwbanen kapot gaan. Hierdoor ontstaat een zwelling in de hersenen, soms in combinatie met een bloeduitstorting.
Bij een beroerte/beschadiging in de rechter hersenhelft kunnen communicatieproblemen ontstaan. Soms vallen deze in eerste instantie niet op. De patiënt spreekt vaak vlot en vloeiend, maar toch verloopt de communicatie niet zoals vroeger.
Klachten als vermoeidheid, verminderde concentratie en een geheugenproblemen houden meestel langer aan en kunnen blijvend van aard zijn. In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk de lichamelijke genezing. Na zes maanden is er nog herstel, maar gaat het minder snel.
Er zijn twee soorten hersenletsel: traumatisch en niet-traumatisch. Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val of een verkeersongeluk. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam, zoals een beroerte, infectie of tumor.
De overlevingskans na een herseninfarct is hoger dan na een hersenbloeding. Herseninfarct: 80% kans op overleving na 1 maand. Hersenbloeding: 60% kans op overleving na 1 maand. Van de overlevenden met een hersenbloeding heeft ongeveer 50% nog last van een ernstige invaliditeit.
“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.” Jaarlijks krijgen zo'n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
De periode van revalideren is afhankelijk van de ernst van de beroerte en varieert van 2 weken tot enkele maanden. In het ziekenhuis moet het mogelijk zijn om op elk moment een nieuwe patiënt met een beroerte op te kunnen nemen, daarom kunt u helaas niet wachten op een instelling naar voorkeur.
Tussen de 20 en 25 jaar zijn de hersenen biologisch gezien volgroeid. Hoewel de hersenen niet meer groeien, betekent dit niet dat je hersenen daarna niet meer veranderen. Dit gebeurt namelijk je hele leven lang. Wanneer je nieuwe dingen leert of traint, worden verbindingen gemaakt of versterkt.
Krijg je er als volwassene nog volop nieuwe hersencellen bij of niet? Spaanse neurobiologen leveren nieuw bewijs dat mensen inderdaad hun hele leven nog neuronen blijven aanmaken. Bij Alzheimer stokt die productie. In ieder geval tot ons negentigste blijven we nieuwe neuronen aanmaken, volgens nieuw onderzoek.
Het geheugen gaat slechter werken. Dat is bij veel mensen zo. Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed.