In de eerste vier tot zes weken is de pijn in uw rug een goede graadmeter voor wat u wel en niet kunt. U voelt zelf wanneer u te veel van uw lichaam vraagt. Neem de eerste vier tot zes weken regelmatig rust door te liggen. Wissel af wat u doet, zoals lopen, staan en zitten.
Na deze operatie waarbij uw rug is 'vastgezet', moet u uw rug gedurende drie maanden rechthouden. Voor de totale duur van de revalidatie moet u rekenen op 6 tot 12 maanden. De duur kan per ingreep verschillen. Het vergroeien van de wervels zal ongeveer 3 tot 6 maanden in beslag nemen.
De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn. Het kan wel een jaar of langer duren voor de hernia helemaal is verdwenen en ook op de MRI niet meer is te zien.
Na de operatie is de pijn in het been soms niet meteen weg, Maakt U zich daarover geen zorgen: met tijdelijke inname van wat pijnstillers verdwijnt de last na een paar dagen. Uw zult meestal één of twee dagen in bed moeten blijven.
Het beste is om dan plat op uw rug op bed te gaan liggen met één kussen onder uw hoofd (gebruik niet meer dan één kussen). Zo ontlast u uw rug het meeste. Ga niet zitten om te rusten; zitten is juist erg belastend voor uw rug. We adviseren u tijdens uw herstel elke dag maximaal 15 minuten achter elkaar te zitten.
Bewegen na de operatie
Bent u geopereerd aan een rughernia (HNP), dan dient u tot 2 uur na aankomst op de verpleegafdeling plat op de rug te blijven liggen. Bent u geopereerd aan een vernauwing van het wervelkanaal (laminectomie) dan is dit tot 4 uur na aankomst op de verpleegafdeling.
Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
Soms moeten patiënten na de operatie een (gips)korset dragen, dit moet u dan ongeveer 3 maanden doen: de eerste 6 weken dag en nacht, de volgende 6 weken alleen overdag.
Het is normaal dat u na de operatie nog enkele maanden hinder van de voet of de enkel kan ondervinden zoals kortdurende steekjes en pijntjes. Hoe lang en in welke mate, hangt af van hoe uitgebreid de operatie was. Deze klachten kunnen zelfs een jaar aanhouden en verdwijnen meestal geleidelijk.
Na de operatie kunt u pijn in de rug krijgen. Meestal is het een zeurende pijn in de onderrug. Deze pijn houdt vaak enkele weken aan. Om de pijn te verminderen, krijgt u pijnstillers.
Pijn en/of stijfheid kan enkele dagen tot weken aanhouden. De klachten waarvoor u geopereerd werd, kunnen de eerste weken na de operatie nog aanwezig zijn. Dit is normaal en heeft met herstel van de zenuwen te maken. Overleg met de arts over eventuele pijnstilling.
Meestal vermindert de pijn binnen enkele weken en verdwijnt in enkele maanden tot een half jaar. Als een wervel eenmaal is ingezakt, blijft dit ook zo. De wervel kan hersteld en verstevigd worden door een operatie.
Zelf autorijden kan na ongeveer 3-5 weken. Meerijden in een auto mag direct, maar niet te lang. De bedrijfsarts bepaalt wanneer u weer mag gaan werken. Medisch gezien kunt u werken, maar er moet rekening gehouden worden met de pijnklachten die u ervaart.
De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien. Dit duurt meestal 6 tot 12 weken. U krijgt een kraag, korset of brace. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam goed rechtop blijft.
Behandeling van een ingezakte wervel
Pijnstilling is onderdeel van een behandeling aan een ingezakte wervel. Soms meten we u een brace of korset aan tegen de pijn. U draagt dit tussen de zes en twaalf weken. Als de pijn onder controle is, kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut beginnen met bewegen.
Met het korset is uw bewegingsvrijheid enigszins beperkt, maar u kunt redelijk normaal lopen, zitten, slapen, fietsen en naar de wc gaan.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
Pijnbehandeling met tabletten en injecties
De meeste patiënten krijgen na de operatie op vaste tijden pijnstillers voorgeschreven. Meestal een combinatie van paracetamol en de ontstekingsremmer etoricoxib. Het is belangrijk dat u deze inneemt, ook als u geen pijn heeft.
Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed. Andere medicijnen helpen wat beter tegen de pijn. Bewegen is goed, ook bij pijn. Wordt de pijn erger, stop dan.
Probeer de dag van de operatie al weer wat te bewegen. Zit een tijdje in een stoel, zet je bed wat rechter of doe voorzichtig wat rek- en strekoefeningen. Let hierbij goed op dat eventuele hechtingen niet losgaan of gevoelige plekken pijn gaan doen. Probeer zo snel mogelijk weer zelfstandig naar het toilet te kunnen.
Na ontslag in het ziekenhuis weet u of er een indicatie is voor thuiszorg. Onze hulp is daarna direct beschikbaar als u een zorgindicatie van uw gemeente heeft gekregen. De zorgindicatie voor thuiszorg na operatie dient u dan ook bij uw gemeente aan te vragen.
De operatie duurt ongeveer anderhalf à twee uur. De precieze duur is afhankelijk van het aantal wervels dat wordt vastgezet.