Gember kun je beter vermijden als je last hebt van galstenen aangezien het het maagzuurgehalte verhoogd. Ook als je een hartkwaal hebt moet je oppassen met gember aangezien het de hartslag kan verhogen. Omdat gember je lichaamstemperatuur omhoog brengt moet je het niet gebruiken wanneer je koorts hebt.
Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine, kan gember bijwerkingen hebben zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Verder kan je ook last hebben van brandend maagzuur, oprispingen en diarree. Het actieve ingrediënt in gember, gingerols, versnelt de vertering van voedsel.
4/ Gember helpt bij maag- en darmproblemen
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Gember is goed voor je darmen en maag
Ook draagt gember bij aan een betere peristaltiek. Dit zijn de samentrekkende bewegingen van je maag en darmen. Dankzij deze eigenschappen helpt gember brandend maagzuur, verstoppingen en een opgeblazen gevoel tegen te gaan!
Hoewel gemberthee supergezond is, is het ook weer niet de bedoeling om er te veel van te drinken, dit kan namelijk nadelige gevolgen hebben, zoals misselijkheid. Het advies is om maximaal zes kopjes gemberthee per dag te nuttigen. Dit aantal is uiteraard wel afhankelijk van hoeveel gember je per kopje gebruikt.
Wanneer je last hebt van maagpijn of buikpijn klachten kan een warme kop thee de pijn helpen verminderen. Groene thee en zwarte thee werden vroeger al gebruikt bij diaree, maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel.
Niet op een lege maag innemen, dit kan brandend maagzuur veroorzaken. Gelijktijdige inname van gember en bepaalde bloedverdunners wordt afgeraden.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Studies tonen aan dat het dagelijks innemen van 500 – 2000 mg gemberpoeder de ernst van de pijn enigszins vermindert met gemiddeld 2,3 – 2,7 punten op een 10-puntsschaal in vergelijking met controlegroepen. Klinisch onderzoek toont aan dat gember even effectief kan zijn als sommige ontstekingsremmende middelen.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Stimulerend effect op de maagsappen
Tevens zorgt gember voor neutralisatie van de zuurgraad in contact met de maagsappen. Daardoor zal het verteringsproces beter verlopen. Gember zal problemen als brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, gastritis, maagzweer en reflux verzachten.
Gember heeft bloeddrukverlagende eigenschappen en verdunt het bloed van nature.
Gember is een vitaminebom
Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, genoeg redenen om dagelijks een kopje gemberthee te drinken!
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
In gember zit vitaminen B2, B6, vitamine C en een tal van mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. Naast alle vitamines en mineralen heeft gingerol (het stofje dat voor de scherpe smaak) ook nog een positief effect op je lever. Dit alles maakt een kop gemberthee zo gezond.
Voor het reinigen van maag en darmen en ondersteuning van het behouden van een normale zuurgraad in je maag: 1 theelepel Zuiveringszout in een glas warm water, roeren en opdrinken. Je kan dit het beste doen nadat je een maaltijd hebt genuttigd.
Tips tegen maagpijn
Wees terughoudend met koffie, alcohol, frisdrank en scherpe kruiden, uien en koolsoorten. Een kop warme melk of verse gemberthee. Ben je gestrest, zorg dat je de stress aanpakt. Probeer bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of aandachtsoefeningen (mindfulness).
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Dit is te danken aan de stofjes gingerol en shogaol. Die ontstekingsremmende werking is belangrijker dan je misschien denkt. Er zijn namelijk meer soorten ontstekingen dan de soorten die we opmerken, zoals een ontstoken keel, oor of vinger.
Deze geneeskrachtige wortel bevat veel antioxidanten die je huid kunnen helpen mooi en elastisch te blijven. Dit komt omdat de doorbloeding door gember wordt bevorderd. Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen.