Om je lichaam te leren zich vlotter te herstellen, is ook milde inspanning nodig. Ga daarom dagelijks kwalitatief wandelen. Bouw het op naar 30-45 minuten per dag als je voelt dat je energie toeneemt. En vergeet het allerbelangrijkste niet: daarna even bewust ontspannen en uitrusten.
Praten kost veel energie – eerst je lijf
Burn out is een toestand van uitputting, vaak ook van te moe zijn om zelf actief te werken aan herstel. Praten en denken kost dan veel energie, gedachten structureren is een te grote klus.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Dit komt enerzijds door de hoeveelheid stresshormonen in je lijf. Die zorgen ervoor dat je al te lang alert en scherp hebt moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat je psychisch vermoeid raakt. Anderzijds komt het omdat je hoofd vol zit door alle informatie die je dag in dag uit te verwerken krijgt.
Ontspannen doet ieder op zijn eigen manier. Kies de ontspanning die bij u past. Bijvoorbeeld muziek luisteren, een boek lezen, of wandelen. Ook ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen helpen om te ontspannen en spanningsklachten verminderen.
Als we kijken naar de aanmaak van adrenaline, dan zijn hiervoor onder andere zink, ijzer en magnesium nodig. Ook vitamine B3, B6 en vitamine C spelen hierbij een belangrijke rol. Bij de aanmaak van cortisol zijn vitamine A, B3, B6, C, E en zink betrokken.
De prefrontale cortex verdunt
Dit breingedeelte is betrokken bij veel emotionele en cognitieve functies. Hierdoor gaat een burn-out vaak ten koste van zaken zoals het denk- en leervermogen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen, geheugen en het vermogen om beslissingen te nemen.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud. Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Je kan volledig herstellen van een burn-out, maar niet iedereen herstelt even snel. Het herstel van een burn-out kan lang duren. Soms zul je er moedeloos van worden en heb je het idee dat je nooit meer beter wordt. Toch zal je merken dat jij je in de loop van de tijd steeds weer een beetje beter gaat voelen.
Je houdt meer energie over
Werken of activiteiten in huis: het lijkt je allemaal weinig zinvol. Je bent lusteloos en uitgeput. Als je een burn-out overwonnen hebt, gaat je energiepeil terug omhoog. Je hebt meer levenslust en zin om leuke activiteiten te doen.
Bij een burn-out worden soms medicijnen voorgeschreven door de huisarts of bedrijfsarts. Dit zijn meestal slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen, zoals: Temazepam. Nitrazepam.
Duursporten helpen het beste bij herstellen bij een burn-out of het verminderen van stress. Duursporten worden ook wel cardio sporten of aerobe sporten genoemd. Simpel gezegd gaat het om alle sporten waarbij je hartslag omhoog gaat zonder dat je gelijk in 'een vorm van sprint 'gaat.
Mensen met een burn-out kunnen vaak hun fysieke grenzen moeilijk aanvoelen. Daarom is het beter om te beginnen met wandelen dan hardlopen. Om de dag een kwartiertje wandelen en langzaam opbouwen naar een half uur is ideaal. Als je beweegt, maak je het gelukshormoon endorfine aan en ga je je rustiger voelen.
Factoren die het herstelproces bemoeilijken
Denk aan drukke en overprikkelende omstandigheden, mentale of fysieke overbelasting, aanhoudende stressoren, enzovoort. Minder voor de hand ligt dat kenmerken van intrinsieke, biologische factoren van de burnout zélf de herstelduur beïnvloeden.
Een extra boost testosteron (door krachttraining; ik heb het niet over supplementen) is goed voor je gemoedstoestand, focus en stressbestendigheid. Regelmatig hardlopen, fietsen en/ of zwemmen doet wonderen voor je mentale kracht. De stress krijgt door lichaamsbeweging de ruimte om te ontladen.
De klachten bij een burn-out
Je hebt 3 of meer spanningsklachten, zoals: Lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel. Geestelijke moeheid: moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden. Prikkelbaar zijn.
De meeste mensen beginnen na een burn-out eerst voorzichtig met het opbouwen van uren. Denk bijvoorbeeld in in het begin aan twee dagen per week twee uur werken. Meestal worden de uren per twee tot drie weken uitgebreid.
Hoe lang duurt een burn-out? Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas.
De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid.
Een burn-out kan dus zowel leiden tot afvallen als ook aankomen in gewicht. Een stressreactie zorgt ervoor dat het lichaam kiest om in leven te blijven.
Ben je benieuwd welke beroepen een hoge werkdruk hebben? Uit een onderzoeksrapport van het CBS blijkt dat koks, juristen en artsen de hoogste werkdruk ervaren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor beveiligingspersoneel, chauffeurs en hoveniers is de werkdruk juist het laagst.