Becel Bakken en Braden (kuipje) is geschikt voor mensen die op de klassieke manier vlees, vis of groenten willen bakken of braden.
Helaas is roomboter niet zo geschikt om mee te bakken en braden, want bij een sterke verhitting verbranden de aanwezige eiwitten in de boter. Hierdoor kan de boter veranderen in een zwarte, stinkende vloeistof die de smaak van je gerecht absoluut niet ten goede komt.
Becel Original is geschikt voor koken, bakken en roerbakken. Het product is 100% plantaardig en bevat 78% vet, waarvan 50% Omega 3 (alfa-linoleenzuur) en Omega 6 (linolzuur) vetzuren, die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed.
Geconcentreerde boter is boter waaruit bijna alle water verwijderd is. Daardoor is ze zeer geschikt om mee te braden en te bakken. Ze wordt ook bak- en braadboter genoemd. Ze is zeker niet geschikt om op brood te smeren.
Zowel een zachtere als een harde margarine kan goed werken in een bakrecept, maar hebben wel een ander uitwerking. Kies nooit voor halvarine, dit is alleen geschikt om mee te smeren en niet om mee te bakken.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Het is die verfijnde Lurpak® smaak, die ervoor zorgt dat de smaak van andere ingredienten en gerechten optimaal tot hun recht komen. De perfecte boter om mee te bakken, braden en smeren en ideaal voor bijna alles wat je in de keuken wilt maken.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
De unieke mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie in Becel is van nature rijk aan Omega 3 en bevat van nature Omega 6 . Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Het belangrijkste verschil tussen boter en margarine is dat roomboter gemaakt is van melk en margarine van plantaardige olie. Daardoor bevat boter voornamelijk verzadigd vet, terwijl margarine juist vooral uit onverzadigde vetten bestaat.
Becel ProActiv Margarine . Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. Aanbevolen door hartstichting. Dit product is niet geschikt voor bakken en braden.
Margarine bevat minimaal 80% en maximaal 90% vet. Dit is ongeveer vergelijkbaar met boter, dat voor minimaal 82 % uit vet bestaat. Hierdoor kan je over het algemeen in bakrecepten dus zonder probleem de boter vervangen door margarine.
Plantaardige margarine
Waar je ook prima jouw ovenschaal of bakblik mee kan invetten, is plantaardige margarine. Daarnaast kan je dit ook gebruiken als alternatief om mee te bakken. Zo kan je roomboter in koekjes prima vervangen voor plantaardige margarine.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Is Becel bak en braad gezond? Vloeibare margarine is van nature vloeibaar door al z'n plantaardige oliën. Becel bevat bovendien Omega's 3 en 6 die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed en daarmee bijdragen aan de gezondheid van het hart.
Ik gebruik altijd ongezouten echte boter, oftewel ongezouten roomboter. Waarom ? Omdat deze een vaste structuur heeft en minder vocht bevat dan margarine en halvarine. Teveel vocht zorgt voor een slappe botercréme.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten.
Lurpak smeerbaar is direct vanuit de koelkast goed smeerbaar. Het is een romige substantie en minder zwaar dan roomboter. Het laat geen vet laagje in de mond achter, en daarnaast is Lurpak smeerbaar 100% natuurlijk. Winnaar van de smaaktest is wat mij betreft Lurpak smeerbaar (gezouten).
Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
Geschikt voor bakken en smeren.
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter.