De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Niemand houdt van een overvolle en rommelige kledingkast, toch heeft de gemiddelde Nederlander zo'n 173 kledingstukken in de kast hangen. Van al deze kleding blijven ongeveer 50 items onaangeraakt, gooien we er jaarlijks 40 weg en kopen we er ook weer 46 nieuwe bij.
Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen.
Gemiddeld worden kleren slechts zeven keer gedragen voordat ze worden weggegooid. En alsof dat niet al erg genoeg is, bedenk dan dat we ook nog eens 60% meer kleren kopen dan in het jaar 2000.
Het statistiekje dat de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken heeft, is een eigen leven gaan leiden.
Hoeveel paar jeans heb jij door de jaren heen in je kledingkast verzameld? Als dat niet meer op 1 hand te tellen is, dan is het tijd om je garderobe eens flink uit te dunnen. Volgens Cosmopolitan-redacteur en 'spijkerbroekenexpert' Amy Bannerman zijn 5 spijkerbroeken meer dan genoeg.
Rond de dertig
Onder Nederlanders van 25 tot 34 jaar wordt het meest gewebshopt. Maar liefst 66 procent koopt producten via internet, waarvan wederom kleding het populairste product is. Bijna een derde van de aankopen wordt op het werk gedaan.
Mannen geven volgens het onderzoek gemiddeld 73 euro uit aan kleding per maand en – je verwacht het niet – vrouwen maar 66 euro. Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger.
Ook werden de aantallen verschillende kledingstukken onderzocht. Vrouwen hebben de meeste shirts (19 stuks), gevolgd door 13 paar schoenen, 11 broeken, 11 truien, 6 jasjes en 3 overhemden.
In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar!
Om te bepalen hoeveel kleding je mee wil nemen, tel je het aantal dagen dat je weggaat en deel het door 3. Dat is het aantal sets dat je meeneemt. Hou rekening met de activiteiten, het weer en soort vakantie om de juiste sets te bepalen.
Wanneer je meedoet aan het experiment én je aan de spelregels houdt, mag je gedurende drie maanden (een seizoen) 'maar' 37 kledingstukken in je kast hebben. Wat hieronder valt? Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen.
Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan. 2,2 jaar is in sommige gevallen nog best lang, aangezien er ook nieuwe kledingstukken zijn die na een paar keer wassen al klaar zijn voor de textielbak.
95 procent van de Nederlanders draagt wel eens jeans, en gemiddeld heeft men 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen.
Maar hoeveel kledingstukken hebben wij eigenlijk in onze kasten liggen? Op die vraag is nu eindelijk een antwoord. We roepen altijd dat we te weinig kleren hebben - maar nu weten we hoeveel er nou echt gemiddeld in onze kasten ligt. Vrouwen hebben gemiddeld 103 kledingstukken in hun kast liggen.
Het spaarbedrag verschilt per leeftijd: hoe ouder, des te meer wordt er gespaard. Vergeleken met 2016 sparen vooral 17- en 18- jarigen meer: van gemiddeld 89 euro per maand naar 114 euro. Scholieren die sparen hebben een gemiddeld spaartegoed van 1.392 euro.
Tampons, inlegkruisjes, maandverband en anticonceptie: vrouwen geven ieder jaar een godsvermogen uit aan menstruatieproducten. Uit onderzoek van onderzoeksbureau OnePoll blijkt dan ook dat een vrouw in haar hele leven maar liefst $ 6360 (€ 5780) besteedt aan niet-herbruikbare menstruatieproducten.
De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam.
Zwart kleedt af, toch? Zwart is perfect om wat extra pondjes te verhullen en de kleur is geschikt voor veel verschillende gelegenheden. Maar als je ouder wordt, kan zwart een sterk contrast vormen en de nadruk leggen op rimpeltjes en donkere randen onder je ogen en kin.
Import. 12,4 miljard euro importeerde Nederland aan kleding in 2020. De invoerwaarde is tussen 2000 en 2020 bijna verdubbeld van 6,4 tot 12,4 miljard euro en Nederland is daarmee de vijfde grootste kledingimporteur in de EU. De meeste kleding wordt gehaald uit China (2,4 miljard euro) en Duitsland.
Na 5 tot 6 keer dragen, is wassen vaak wel nodig. Wees dan wel voorzichtig: geen hogere temperatuur dan 30 graden Celsius en gebruik wasverzachter Gebruik voor zwarte jeans altijd een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding om de kleur langer mooi te houden.
Bepaal voor jezelf een aantal pyjama's dat je wilt bewaren. Als je je pyjama 's ochtends in de was doet voordat je gaat wassen en je hem daarna gelijk hangt te drogen, is hij dezelfde avond weer droog. In dat geval heb je aan 1 genoeg. Gemakkelijker is het om nog één of twee te hebben voor als de andere in de was is.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.