Het buikvet bij mannen heeft 2 grote oorzaken: te weinig testosteron en te veel ongezonde voeding.
Het zachte blubberige vet dat bij dames op de billen, heupen of buik zit is onderhuids (subcutaan) vet. Mannen daarentegen slaan vet dieper in het lichaam op, rondom de organen, zogenaamd visceraal vet. 'Dit heeft te maken met de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron', vertelt Feskens.
Een buikje of dikke buik ontstaat door overgewicht of een gebrek aan beweging, maar ook hormonen, stress en erfelijke factoren kunnen een oorzaak zijn. Bij vrouwen ontstaat vaak een buikje na de zwangerschap wat er moeilijk of niet af wilt gaan met trainen of diëten.
Een zogenaamde bierbuik is een uitpuilende buik ter hoogte van de maag. De bierbuik komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker. (1 gram alcohol = 7 kcal.; 1 gram suiker = 4 kcal.)
Vooral groene thee is een goede keuze, want deze helpt je om buikvet te verbranden [39]. Wil je water met een smaakje, dan kun je limoen- of citroensap toevoegen. Ook een eetlepel appelcider toegevoegd aan een glas water geeft een gezond drankje dat je zelfs helpt om buikvet kwijt te raken [40].
Kan je buik opzetten door alcohol? Ja, van bier drinken kun je een dikke buik krijgen. Dit komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker.
Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat je lever heel snel herstelt als je stopt met drinken. Onderzoek van de University College London toont dat je al na vijf weken niet drinken zo'n 15 procent vetweefsel rondom je lever verliest.
Afvallen en verlies van buikvet is één van de effecten als je stopt met alcohol. Afvallen zonder dieet, maar gewoon door niet meer te drinken. Omdat je meer energie hebt als je niet meer drinkt, blijf je afvallen. Let wel op dat je de alcohol niet vervangt door snoep en andere slechte snacks.
Lopen, fietsen of oefeningen op de crosstrainer zijn prima om buikvet te doen verdwijnen. Een volgehouden inspanning van een halfuur tot een uur is noodzakelijk. Voor wie ook nog werk wil maken van een strakke buik, is het niet voldoende een aantal kilootjes te minderen.
Ten opzichte van 'normaal' vet is visceraal vet dieper opgeslagen in de huid. Visceraal zit rondom belangrijke organen als de lever, alvleesklier en nieren. Visceraal vet zorgt ervoor dat de organen elkaar niet raken.
Voedingsmiddelen rijk aan bijvoorbeeld lactose, suikeralcohol of toegevoegde vezels, zoals chicoreivezel, zijn ook door sommige mensen moeilijker te verteren en kunnen een opgeblazen gevoel in de hand werken. De bacteriën in je darm zullen zich hiermee voeden en gasbubbels produceren, waardoor je maag kan opzwellen.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Met een laag vetpercentage kan iedereen een platte buik krijgen, maar het verschilt per persoon hoe laag dat percentage moet zijn.
Wie veel bier drinkt, krijgt heel wat calorieën binnen: vanaf 1 liter per dag gaat het om 440 extra calorieën. Het teveel aan calorieën wordt opgeslagen onder de vorm van vet: bij mannen als buikvet en bij vrouwen op de heupen. Daarom ontwikkelen mannen die veel bier verzetten een zogenaamde bierbuik, en vrouwen niet.
Voordelen van 2 weken geen alcohol
Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen. Je kunt makkelijker afvallen.
In de eerste dagen van onthouding kan je de neiging krijgen om meer te gaan eten. Stoppen met drinken leidt ons naar voedsel dat rijker is aan koolhydraten. Alcohol verhoogt immers de bloedsuikerspiegel en degenen die stoppen met drinken zullen het gevoel hebben dat ze zich onthouden van suikers.
'Binnen 2 à 3 weken beginnen de leverwaarden te dalen, en binnen zes weken zijn ze weer terug bij waar ze moeten zijn. Maar als je weer begint, dan doe je dat effect teniet. Vaak komt het zelfs versneld terug.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Bij veel mensen is het buikvet één van de eerste plekken die in de omvang slinkt, dus hoe dan ook is regelmatig wandelen goed voor het verbranden van (buik)vet en afvallen in het algemeen.