Een buikwandbreuk komt dus in vele varianten voor. Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug.
Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Een toenemende druk in de buik bij lachen of persen. Zwelling die naar buiten puilt en groeit. Een brandend of zeurend gevoel.
De bovenbuikbreuk
Bij deze breuk komt meestal geen buikinhoud naar buiten, maar alleen vetweefsel. De breuk komt vaker voor bij mannen. Meestal geeft deze breuk geen klachten, maar soms kan er pijn optreden. Omdat er meestal alleen vetweefsel aanwezig is, zal een eventuele beklemming geen ernstige gevolgen hebben.
U herkent een hernia aan de volgende klachten
De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.
Deze kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan bijvoorbeeld optreden door toename in lichaamsgewicht., persen, veel hoesten, vaak zwaar tillen. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies (de breukzak genoemd) een gedeelte van de buikinhoud bevat.
Buikwandbreuk. Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.
Meestal duurt dit 1 tot 10 dagen. Heeft u lichamelijk zwaar werk? Bespreek dan met de chirurg wanneer u weer mag werken. Vaak is dit twee tot drie weken na de operatie.
Bij een verrekte of gescheurde spier is het belangrijk eerst rust te nemen en pas daarna weer geleidelijk en voorzichtig te beginnen met sporten.
De buikholte of cavitas abdominis is de holte van het menselijk lichaam (en andere dierlijke organismen) die het grootste deel van de ingewanden bevat. De buikholte ligt onder de borstholte. De buikholte (en het oppervlak van de inliggende organen) wordt bekleed door het peritoneum.
Verschijnselen bij een littekenbreuk zijn: Een bult of zwelling op de plaats van de breuk. Een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn en heeft u mogelijk rugklachten.
Wanneer de zenuwen die naar de buik lopen bekneld raken in de spieren van de buikwand, kan er pijn ontstaan. Buikwandpijn wordt ook wel ACNES genoemd: Anterieur Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Vanuit het ruggenmerg lopen er tussenribzenuwen naar de borstkas en de buikwand.
Net als andere spieren in het lichaam kun je ook de buikspieren verrekken of scheuren. De blessure komt voor onder tennissers van alle niveaus. Meestal treft de blessure de buikspieren aan de niet-dominante zijde van het lichaam.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
Door het inwerken van maagzuur op de maagwand ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen.
Bij volwassenen kan de zwelling in de navel toenemen bij hoesten, niezen en persen. Meestal geeft dit geen klachten. Heel soms bestaat er een brandend of zeurend gevoel. In de meeste gevallen is de zwelling makkelijk terug te duwen.
Als sprake is van een open botbreuk, moet met spoed worden geopereerd om infectierisico's te beperken. Soms zijn breuken ook dusdanig ernstig dat veel bloedverlies dreigt als niet met spoed wordt ingegrepen. Dit komt relatief weinig voor in Nederland.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Bij een abdominale breuk stulpt het buikvlies uit. Het buikvlies dringt dan doorheen de buikwand en je krijgt een breukzak. Als gevolg verhoogt de druk in de buik en kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. Zo ontstaat er een zwelling, één van de belangrijkste symptomen van een breuk.
Hernia klachten
Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet. De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten.
In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug. U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
Wat merk ik bij een hernia in de rug? U heeft pijn in 1 bil of been. Aan deze pijn in bil of been is een hernia het beste te herkennen. De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet.