Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Slechte kip
Is je kip grijzig van kleur? Dan gooi je ze beter weg. Je kunt ook ruiken aan de kip. Als de kip geurloos is, is deze nog goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Bij bederf groeien bacteriën op het dode beest die smerige smaakjes veroorzaken. Je wordt er niet ziek van, maar het stinkt wel. Dat is handig, dan weet je dat het stuk hoen bedorven is. Ziekmakende microben daarentegen hoef je helemaal niet te ruiken.
Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Thermometer. Met een vleesthermometer meet je de precieze kerntemperatuur van het vlees. Voor borstvlees moet dat 72 ºC zijn, voor poten en dijen wil je dat het vlees 85 ºC is. Op lagere temperatuur is donker vlees ook al wel gaar, maar nog niet lekker mals.
Eén manier om de gaarheid te controleren is uiteraard door naar de kleur van het vlees te kijken. Het kippenvlees verandert tijdens de bereiding van roze naar wit. Maar, sommige delen van de kip zijn net iets donkerder of meer roze dan gewoon de filet. Ondanks de donkerdere kleur kunnen deze stukken kip toch gaar zijn.
Oudere hennen en hanen
Hanen zullen minder interesse gaan tonen in hennen. In deze fase zullen de poten van een kip ruwer en schilferiger worden. Kammen, lellen en veren worden minder helder van kleur.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
3,5 procent rauwe kip besmet
Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingen bij de mens. Dit komt volgens Nepluvi doordat kip op een zo steriel mogelijke wijze wordt verpakt en het in tegenstelling tot ready-to-eat producten goed wordt verhit, voordat het wordt geconsumeerd.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Een kip heeft ook een neus en kan dus ruiken. Ze gebruikt haar neus om eten te zoeken en om soortgenoten te herkennen.
Maar de kleur is eigenlijk afhankelijk van verschillende factoren. Lucht en licht bijvoorbeeld. Hoe minder de proteïnen in het vlees in aanraking komen met zuurstof, hoe grijzer het vlees wordt. Maar grijs betekent niet meteen slecht.
Het heeft geen nut om kip te wassen. Donald Schaffner, een professor van voedselwetenschap aan de Rutgers Universiteit waarschuwt voor de gevaren. “Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee.
Wat zijn de symptomen van een zieke kip? Gezonde kippen scharrelen erop los en vormen samen een hechte groep, ook wel 'de toom' genoemd. Er is iets mis als ze vermageren, lusteloos zijn, stoppen met eieren leggen of juist afwijkende exemplaren produceren. Het zijn de eerste tekens aan de wand van ziektes bij de kip.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Zolang de THT-datum op de verpakking nog niet verstreken is en de verpakking nog dicht is, kun je kipfilet invriezen. Tenminste, zolang deze nog niet eerder is ingevroren! De temperatuur in de diepvries mag niet hoger zijn dan -18°C, Je kunt kipfilet dan tot wel negen maanden bewaren!
Ontdooide kip in de koelkast bewaren: Als kip laat ontdooien in de koelkast is deze, na het plaatsen in de koelkast, nog 1 à 2 twee dagen houdbaar. Als de kip ontdooid wordt in water of de magnetron moet deze meteen worden opgegeten.
Rauw vlees zoals kip, rundvlees, varkensvlees en gemalen vlees is na openen nog 2 dagen houdbaar in de koeling. Rauwe kip kun je tot 9 maanden in de vriezer bewaren, rundvlees maar liefst 6-12 maanden en varkensvlees circa 4 maanden.
Als de kip rauw, gebakken of gekookt is, kan deze ongeveer 2 uur bewaard worden buiten de koelkast. Als het warmer is dan 32 C kan de kip nog maar een uur buiten de koelkast bewaard worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor warmtelampen.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten.
Bacteriën op rauw kippenvlees kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. In de meeste gevallen komt dit door de bacteriën campylobacter of salmonella, aldus het Voedingscentrum. Vaak voelen mensen met zo'n voedselvergiftiging zich dan een paar dagen ziek, maar soms zijn de gevolgen ernstiger.
In het kort. In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk.