Dat is de paartijd van de edelherten. Die mannelijke edelherten gaan burlen. Dat is een soort schreeuwend geluid waarmee ze de vrouwtjes lokken.
De bronsttijd is de periode waarin de mannetjes op zoek gaan naar geschikte vrouwtjes om mee te paren. Alleen in die bronsttijd maken edelhertmannetjes dit geluid, (op dit moment horen/zien we een burl) en dat noemen we: burlen. Met het burlen proberen de herten stoer te doen en vrouwtjes te versieren.
Een ree kan verschillende geluiden maken. Zo kan hij blaffen, klagen en fiepen. Het klagen en fiepen klinkt als piepgeluidjes.
In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit.
Van nature zijn de herten dagdieren. Omdat overdag het onrustig is door wandelaars en fietsers zijn de herten steeds meer 's nachts actief. Dat wil niet zeggen, dat ze overdag niet meer te zien zijn. Je moet wel goed kijken en heel rustig en stil zijn.
Natuurlijke vijanden zijn de wolf en de lynx. Jonge herten vallen ook ten prooi aan de vos en de steenarend, die net als de wolf en de lynx (bijna) niet meer voorkomt in Vlaanderen. Daarnaast wordt het edelhert intensief bejaagd. Maar ondanks die bejaging doen de populaties het zeer goed.
- Bel direct de politie: 0900-8844. - Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen. - Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven. - Wacht de komst van de politie of faunabeheerder (rustig) af.
Planteneters slapen ook staand
Bantengs kunnen al herkauwend wel lekker dutten. Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen.
De grootste kans om herten, zwijnen en ander wild te zien, is in de vroege ochtend of op de late avond. Dieren gaan rond de schemer namelijk op zoek naar voedsel. Op die tijdstippen zijn ze daarom vaakte zien op open plekken, meestal aan de bosrand.
Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na 7-14 maanden. Jonge mannetjes hebben weinig kans zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een lek te veroveren. Een hinde kan 16 jaar oud worden, een hert 8 tot 10 jaar. In gevangenschap zelfs twintig jaar.
Zelfs als je weet dat er een ree in de buurt is, zul je hem zeer moeilijk zien. De ree slaapt in het beschutte bos in een kuil in de grond. Zo'n kuil wordt, net zoals bij bijvoorbeeld de haas, een leger genoemd.
Gras lusten ze altijd. Net als hooi, bladeren en eikels. Het is aan te raden herten altijd brokken bij te voeren. Een hert is immers bijna het hele jaar drachtig of zogend en heeft hiervoor extra energie nodig.
Het ree eet voornamelijk plantaardig voedsel. Hij eet vooral bladeren, twijgen en scheuten van struiken en bomen. Ook vruchten (bramen, bessen), kruiden, grassen en landbouwgewassen (bieten, granen en krop gewassen) eet hij graag.
Herten zijn doodsbang voor mensen, helaas vaak terecht. Als je een reekalfje aantreft kan het gaan gillen: niet omdat het pijn heeft, maar omdat het bang is en zijn moeder roept. Je stelt het diertje dan ook absoluut niet op zijn gemak door het te aaien.
Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar de burlende herten. Houd je daarbij wel aan de geldende regels van het gebied. Zo geldt bijna overal dat je tussen zonsondergang en zonsopkomst het gebied niet in mag en je op de paden moet blijven.
Burlen is het geluid dat mannelijke edelherten maken in de bronsttijd, die net is aangebroken. Met de keiharde roep, die tussen een leeuwenbrul en het loeien van een stier in zit, lokken de herten andere mannetjes voor een gevecht om de vrouwtjes.
Ogen van dieren die heel goed kunnen zien in het donker en dat doen die ogen door een heel speciaal trucje wat helemaal achterin het oog ligt. Niet alleen de nachtuil heeft nachtogen, katten bijvoorbeeld ook en herten, fretten, krokodillen, wolven en je zou het niet denken, maar koeien ook.
Herten zijn goede springers en kunnen meters ver komen.
Tot z'n twaalfde jaar kan het steeds groter en zwaarder worden, maar behoudt altijd dezelfde basisvorm. Hierdoor is het mogelijk de herten van jaar tot jaar te herkennen aan het gewei. De aantallen enden aan een gewei zegt niets over de leeftijd.
Planten met de kleinste kans op schade zijn: narcissen, Daphne, Laurus nobilis, Echinops, Kniphofia, Buddleja, Primula, rabarber en Nerine.
Brood, eierschalen en mandarijnenschillen: 'Niet voeren, herten worden er ziek van' Bij de hertenkamp in Vianen zijn borden neergezet om bezoekers op te roepen de dieren niet te voeren met brood.
Als jij dit bent, vraag je je misschien af wat de boodschap is als een hert je bezoekt. Een ontmoeting met een hert kan staan voor onvoorwaardelijke liefde, zachtheid, vrede en vertrouwen op je innerlijke wijsheid en intuïtie.
'Dierenwelzijn gaat voor'
Er mag vanaf 1 januari 2024 niet meer worden gefokt met herten in hertenkampen en kinderboerderijen. Hertenkampen worden dus uitgefaseerd. De dieren komen niet op de zogenaamde positieflijst met dieren die als hobby- of huisdier gehouden mogen worden.
In de rechtspraak wordt aanvaard dat een automobilist, die toevallig een stuk wild doodt dat de rijbaan oversteekt, geen jachtdaad pleegt. Een wild dier heeft geen eigenaar, het is een res nullius. Het gedode wild wordt eigendom van diegene die het aanreed.
Hertenvlees is van nature een magere vleessoort, rijk aan eiwitten, ijzer en zink dus een gezond alternatief voor wie een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet moet volgen. Hertenvlees is een van de meest ondergewaardeerde soorten vlees.