De winnaar van 2022 is de Markiezeneik op het landgoed Amelisweerd - Utrecht! Stemmen is niet meer mogelijk.
De Boom van het Jaar 2022, inzending European Tree of the Year 2023. De Utrechtse Markiezeneik op het landgoed Amelisweerd heeft een 9e plaats behaald bij de Europese verkiezing Tree of the Year. De bijna 250 jaar oude eik kreeg van het Nederlandse en Europese publiek 8.616 stemmen.
De grove den is de meest voorkomende boomsoort in het Nederlandse bos met 33%, gevolgd door de eik (18%), douglas (6%), lariks (6%), populier/wilg (6%), berk (6%) spar (4%), beuk (4%). Het overige deel bestaat voor 11% uit andere loofboomsoorten en 6% uit andere naaldboomsoorten.
Slangenbast-esdoorn Acer davidii
De fraaie bast maakt van deze esdoorn ook 's winters een blikvanger. Het glanzende blad kleurt in het najaar oranjegeel, hij bloeit geel in het voorjaar. Een meerstammig exemplaar groeit iets breder uit dan een enkelstammige boom, maar wordt minder hoog.
De Karomia gigas-bomen die in de Missouri Botanical Garden groeien, zijn drie jaar oud en al bijna twee meter hoog. Voor zover bekend groeien er maar iets meer dan twintig in de wildernis van Tanzania.
Deze kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) van 115,61 meter staat in een afgelegen deel van het Redwood National Park in het noordwesten van de Amerikaanse staat Californië. De boom, ontdekt in 2006, is vernoemd naar Hyperion, de Titaan uit de Griekse mythologie.
Zwaargewichten in de Achterhoek
Een voorbeeld van zo'n boom die zeldzaam is vanwege zijn omvang is de mammoetboom bij Huize Veldzicht in Brummen. Met een stamomtrek van 8 meter en 54 centimeter mag deze woudreus zich de dikste boom van Nederland noemen.
Boomsoorten die veel 'rommel' geven zijn lindes (Tilia) waar vruchten en soms ook honingdauw vanaf komen, esdoorns (Acer), populieren (Populus) en berken (Betula) door hun stuifmeel en vruchten. Ook vruchtbomen zoals pruim (Prunus), appel (Malus), lijsterbes (Sorbus) etc.
Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) – 115,9 meter
Het hoogste exemplaar, en dus 's werelds allerhoogste boom, staat in Californië.
De grootste boom ter wereld staat in Californië, in de Verenigde Staten. Daar staan veel sequoiabomen, die heel erg oud en groot kunnen worden. De meeste bomen zijn al zo'n 2000 jaar oud.
Bomen in Nederland kunnen heel oud worden. Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat.
De boom genaamd 'General Sherman' is niet alleen de grootste mammoetboom, maar ook de grootste boom ter wereld. Hij is 83,8 meter hoog, op anderhalve meter heeft hij een stamomtrek van 24,10 meter (bij de grond 31 meter). Zijn massa wordt geschat op 1950 à 2145 ton.
Oud worden: de 9.500 jaar oude Noorse spar wordt beschouwd als de oudste boom ter wereld en groeit op een berg in Midden-Zweden. De boom, genaamd Old Tjikko, afgebeeld op een minder koude dag, werd gevonden door een team van wetenschappers tijdens een volkstelling van 2004.
Australische wetenschappers hebben een plant gevonden die mogelijk het oudste levende organisme op aarde is. De struik die ontdekt werd op een afgelegen berghelling op het eiland Tasmanië is waarschijnlijk 40 000 jaar oud.
Hoewel het de grootste bekende boom is, is de General Sherman Tree niet de hoogste bekende levende boom op aarde (die onderscheiding behoort toe aan de Hyperion boom, een Coast redwood), noch is het de wijdste of oudste bekende levende boom op aarde.
Er zijn volwassen exemplaren van deze kruipwilg bekend die niet hoger zijn dan twee centimeter. Ze zijn niet zo bekend, maar omdat ze een houten stam hebben, tellen ze wel als boom en de soort geldt dan ook als de kleinste boomsoort ter wereld.
Planten hebben geen gevoel en óók geen bewustzijn, dat zegt een groep internationale wetenschappers. Volgens hen moeten we af van het idee dat planten pijn kunnen voelen als ze bijvoorbeeld worden geoogst of platgetrapt. Planten hebben geen hersenen of de nodige zenuwcellen en kunnen daarom niets 'voelen'.
Bomen zijn een bron van voedsel en verhogen de biodiversiteit. Bomen spelen een rol in de waterhuishouding, maar ze werken ook bodemerosie tegen en zorgen voor verkoeling vanwege verdamping en schaduwvorming. Bomen hebben een luchtzuiverende werking en vangen fijnstof (deels) af.