Creëer een aangenaam klimaat in je huis door je woning goed te isoleren met purschuim of pur isolatieplaten. PUR is één van de meest gebruikte, eenvoudige en effectieve isolatie methoden om je woning te isoleren.
Flexibel purschuim
Gebruik dan elastisch purschuim, waardoor het met deze bewegingen mee kan veren. Het schuim behoudt hierdoor langer zijn isolerende en afdichtende eigenschappen. Een flexibel purschuim is het meest geschikt voor gebruik in de buitenschil van een gebouw.
Goede isolatiewaarde: PUR platen zorgen voor een goede thermische en akoestische isolatie. De Lambdawaarde van PUR platen ligt tussen 0,023 en 0,032 W/mK. De Rd-waarde is ongeveer 4,5 bij een dikte van 10 centimeter. Luchtdicht: luchtdichtheid is essentieel voor een goede isolatie.
Veel van de gemelde gezondheidsklachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van gassen en vocht en/of schimmelvorming in de woning na het aanbrengen van purschuim isolatie.
Wanneer purschuim op de goede manier wordt aangebracht en er wordt voldaan aan richtlijnen, dan is het niet schadelijk voor uw gezondheid of voor uw woning.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
De minimale spuitdikte bedraagt 3cm. Wij spuiten maximumhoogtes tot 15cm om voldoende druksterkte te kunnen garanderen. 1 spuitlaag is ongeveer 4 à 6 cm.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben. EPS is dus ook nog eens het duurzaamste materiaal op de markt!
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie PUR is ook goed. Het materiaal zorgt voor effectieve isolatie vanwege de hoge isolatiewaarde per vierkante meter. Doordat uw woning beter geïsoleerd is en de warmte daardoor beter vasthoudt, kunt u uw energiekosten verlagen.
Gespoten PUR is lucht- en dampdicht. Prima geschikt dus voor het dichten van koudebruggen en het...
Over het geheel genomen is polyurethaanschuim een goede keuze voor veel toepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het schuim niet volledig ondoordringbaar is voor water en niet in direct zonlicht gebruikt moet worden zonder een UV-bestendige coating.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa.
De vloeistoffen reageren op elkaar (chemische reactie ) waardoor er hard purschuim ontstaat. Het product wat bij de vermenging ontstaat noemen we Polyurethaan en is een elastisch en tegelijkertijd sterk rubberachtig materiaal.
Purschuim binnen enkele weken opgebruiken
Wanneer je de schuimbus op het pistool hebt laten zitten en je gaat deze op een later moment toch van de bus halen, is het belangrijk de bus voordat je deze van het pistool draait, alsnog leeg te spuiten.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Met het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur verbeter je de isolatiewaarde dus enorm. Daarnaast kan het voorkomen dat oud isolatiemateriaal wat is gaan verzakken. Hierdoor ontstaan koudebruggen en verlies je weer meer warmte. Het na-isoleren van de spouw is dan een goede keuze.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
PUR (polyurethaan) en PIR behoren tot de best isolerende materialen. De lambdawaarde van deze isolatiematerialen is erg laag (0.025 – 0.03). Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Het voordeel van PUR dakisolatieplaten is, dat ze standaard al voorzien zijn van een dampremmende laag. Dat scheelt werk en tijd bij het aanbrengen. Belangrijk is dat ze aangebracht worden zonder naden. Anders lekt de warmte alsnog weg.
Het is algemeen bekend dat polyurethaan (PU) schuim er lang over doet om te drogen. Het kan wel 72 uur duren voordat het schuim volledig is uitgehard. Dat komt omdat het uithardingsproces van PU-schuim exotherm is, wat betekent dat het warmte produceert tijdens het uitharden.
Goed uitharden duurt meestal minder dan twee uur, en maximaal twee dagen.