De mens heeft een gezichtsveld van 160 graden. De duif heeft de ogen aan de zijkant van de kop liggen en ze hebben een gezichtsveld van 340 graden. Hierbij is het binoculair gezicht, dit is het zicht dat met beide ogen wordt waargenomen, slechts 24 graden en bereik om diepte waar te nemen is dus maar gering.
Uit onderzoek is gebleken dat duiven 725 verschillende visuele patronen kunnen onthouden. Ze kunnen zelfs een Monet van een Picasso onderscheiden, ook al hebben ze de betreffende schilderijen nog nooit gezien. Ze vatten dus het conceptuele verschil tussen impressionisme en kubisme.
Nachtdieren hebben extra ontwikkelde staafjes waardoor uilen bijvoorbeeld in het donker tientallen keren beter zien dan wij. De gemiddelde duif heeft een slecht ontwikkeld nachtzicht. Ze heeft wel een uitzonderlijk goed ontwikkeld kleurenzicht. En dat dankt ze vooral aan een grote variatie aan kegeltjes.
Het antwoord daarop is simpel: vogels zien het glas niet. De dieren zijn niet in staat om glas te herkennen als obstakel en het te vermijden. Vooral ruiten die de omgeving weerspiegelen en ruiten die tegenover elkaar geplaatst zijn waardoor een vrije doorgang mogelijk lijkt vormen een groot gevaar voor vogels.
groen, blauw en rood, maar ze zijn ook in staat om ultraviolette kleuren te onderscheiden. Door dat extra pigment in de kegeltjes van het netvlies zijn ze onder meer in staat om te zien of vruchten rijp zijn of niet. Rijpe bessen weerkaatsen uv-licht, en dat zien de vogels dus heel goed.
Het visueel herkenningsvermogen van duiven is uitgebreid bestudeerd: ze kunnen gezichten herkennen, de letters van het alfabet en zelfs schilderijen van Monet en Picasso onderscheiden.
Net als van schuttersvissen is ook van duiven en bijen bekend dat ze menselijke gezichten kunnen herkennen, zelfs wanneer die door draaiing zijn vertekend.
Wat zijn de gezondheidseffecten van het contact met duiven? Mensen die veel in aanraking komen met uitwerpselen, veertjes en huidschilfers van duiven kunnen daar ziek van worden. Denk hierbij aan duivenhouders. Zij lopen kans een infectieziekte of allergische (overgevoeligheids)klachten te krijgen.
Duiven kunnen ook hun kop heel ver draaien en zo snel 360 graden rondkijken om vijanden in het vizier te krijgen. De duif heeft nog andere hoofdbewegingen in huis, zoals heftig met de kop schudden.
Duiven kunnen niet alleen tellen, maar zij kunnen ook abstracte wiskundige regels begrijpen. Dit blijkt uit een onderzoek van Damian Scarf van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland.
De tranen dienen echt enkel om de ogen te bevochtigen, en de uitroep om de aandacht van een potentiële partner te trekken." Met andere woorden: als je de definitie van huilen als een emotionele gebeurtenis volgt, kunnen duiven niet huilen.
Net zoals sommige andere soorten, zoals bepaalde vissen (zalm, paling) zouden duiven hun thuis terugvinden met behulp van het aardmagnetisch veld. Onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van een magneet op de rug van een duif hun gevoel voor richting sterk ondermijnt, vooral 's nachts of bij een betrokken hemel.
Duiven kunnen verschillende geluiden produceren, maar in de regel noemen we het geluid dat ze maken 'koeren' of 'roekoeën'. Waarom duiven koeren? De geluiden hebben altijd een doel: zo koeren mannetjes om vrouwtjes te verleiden of ze proberen andere mannetjes te intimideren om eigen territorium te verdedigen.
Duiven zijn hele slimme vogels: Ze kunnen tellen en ze hebben een zeer goed geheugen. De dieren kunnen honderden beelden opslaan en zijn zelfs jaren nadat ze foto's zagen in staat om ze te herkennen. Ook zijn ze zich goed bewust van zichzelf: ze herkennen hun eigen spiegelbeeld.
Afstanden. De uiterste afstand die een duif in één dag kan afleggen, bedraagt ongeveer 1100 km; sommige vluchten kunnen dan ook twee dagen duren. Men onderscheidt zo vier groepen wedstrijden: afstand tot 300 km (vitesse of snelheid of sprint)
's Nachts rusten duiven meestal op één midden onder het lichaam geplaatst been, terwijl ze het andere optrekken en in hun verenkleed verbergen. Met regelmatige tussenpozen verwisselen ze van been. In tegenstelling tot gezonde dieren moeten zieke dieren op beide benen steunen om hun verzwakte lichaam te dragen.
Omdat duiven het hele jaar broeden, baltsen ze ook het hele jaar. Hun baltsvluchten zijn makkelijk te herkennen als u het eenmaal weet. Tussen soorten zijn er verschillen, maar globaal vliegen ze hoog op, klapperen luid met hun vleugels en zeilen snel en sierlijk weer omlaag.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Gazelle, dat zijn vluchtdieren, die hebben de ogen aan de zijkant van hun kop zitten en daarmee kunnen ze achter zich kijken, aan de zijkant kunnen ze zien alleen ze kunnen niet vooruit kijken. Je ziet gewoon geen diepte meer.
“Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof vogels veel emotie ervaren. Ze hebben een vrij vlakke uitstraling, zonder gezichtsuitdrukking, en ze maken geen geluiden die duidelijk op pijn of plezier duiden. Maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat ze gevoelens kennen.
Gebruik door de mens
Duiven worden al lang gehouden door de mens; als pluimvee, om ze (in duiventillen) vet te mesten en op te eten, als sierduif en vooral ook als postduif vanwege hun fenomenale oriëntatievermogen.
Duiven zijn niet-agressieve vogels die gehecht kunnen raken aan jou als verzorger, als je er veel tijd mee doorbrengt. Ze zijn volgzaam en ze hechten zich graag aan je. Hiervoor moet je elke dag 30 minuten in het duivenhok of volière zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld verwennen met duivenvoer of andere lekkernijen.
De duif zou vrede brengen en staat symbool voor vertrouwen, vriendschap en liefde.
De reden heeft met warmte te maken: door één poot dicht tegen het lichaam te houden, verliest de vogel zo min mogelijk warmte. Ook het dik maken heeft ermee te maken: Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren. Een vogel in rust maakt namelijk minder lichaamswarmte aan, en moet dit dus compenseren.
Als de duiven gevoerd worden laten ze kleine restjes liggen, daar komen muizen en ratten op af. Je kan nog zo'n grote hekel hebben aan een duif, maar wij zien ze liever dan ratten. Het wordt daarom ook afgeraden om de beestjes te voeren. Het eten dat wij ze doorgaans geven is ook ongezond voor de vogels.