Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
In Amerika is het gebruikelijk dat u in restaurants een fooi geeft. De obers ontvangen een zeer bescheiden salaris, deze medewerkers zijn mede afhankelijk van fooien die de klanten geven. De gemiddelde fooi ligt rond de 15% van de rekening, 10% als u een slechte service heeft gehad en 20% als u bijzonder tevreden bent.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.
Je geeft het in Nederland alleen als de service die je hebt ontvangen prettig was. In Amerika is dat anders, daar is het geven van een fooi in een restaurant bijna verplicht." Maar stel dat je tevreden bent, bijvoorbeeld bij de kapper, die ervoor heeft gezorgd dat je er weer fantastisch uitziet.
Sommige hotels rekenen al wat extra's, maar let op! Dit gaat naar het hotel zelf en is geen fooi voor de serveerders. Dus zodra er geen duidelijke fooi op de rekening staat, geef de serveerder dan zelf 15-20 procent wanneer hij aanklopt.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Drinkwater: Het kraanwater in New York is van goede kwaliteit en zonder problemen te drinken.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
In de meeste gevallen wordt fooi slechts aan bepaalde beroepsgroepen gegeven. Het hangt van de cultuur af aan welke beroepen maar men kan een fooi geven aan bijvoorbeeld: obers, serveerders en kelners (maar in principe niet bij een buffet) piccolo's.
Fooi boeken van een lunch of diner
Het is in veel landen gewoon of zelfs een ongeschreven regel een fooi te geven. Deze fooi hoort bij de zakelijke kosten. Je boekt bij een lunch of diner dus altijd het bedrag wat op de pinbon staat, dus inclusief de fooi.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Als Nederlanders voelen wij ons niet verplicht om fooi te betalen, daar denkt het overgrote deel van de wereld echter anders over. Sterker nog, in Aziatische landen wordt het geven van fooi gezien als belediging. Waarom? Omdat ze het daar heel normaal vinden dat de service gewoon goed is.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
1. Brownsville. Brownsville overtreft elke andere stad in New York als het gaat om drugsgerelateerde sterfte, moord en doodslag.
Gevaarlijke wijken in New York
Manhattan is de veiligste buurt van New York. Ook andere wijken zoals Queens of Brooklyn kunt u zonder aarzelen overdag bezoeken. Ik raad echter niet aan om 's nachts door Harlem of de Bronx te lopen, neem hiervoor in de plaats een taxi.
Betaalpassen zijn te gebruiken bij alle geldautomaten (ATM genaamd) en ook in steeds meer restaurants en winkels in New York is het mogelijk om hiermee te betalen. Neem contact op met uw bank om te zien of dit mogelijk is. Voor de meeste creditcards betaalt u geen kosten bij gebruik.
“In Italië is een flinke fooi geven niet heel gewoon. Met een fooi geef je echt aan dat de service buitengewoon goed was. Italianen zijn van nature gastvrij, in de meeste bars en restaurants werkt echt horecapersoneel (en nauwelijks studenten) dus voor hen is een hoog serviceniveau eigenlijk heel normaal.
Italië: niet verplicht, mag wel
Dan is de fooi inbegrepen en hoeft u in principe niets te geven – tenzij de bediening buitengewoon goed was. Soms staat er ook 'pane e coperto' op de bon. U betaalt dan voor het brood en couvert. Dit is niet hetzelfde als de fooi.
Wie wel fooi geeft bij een pinbetaling, doet dit vooral via contanten (50%). 40 procent zegt het fooibedrag er meteen bij en pint het totaal. Een aantal mensen vraagt hoe het personeel de fooi graag ontvangt. Een aparte fooiknop op het pinapparaat, daar zitten de meesten (61%) niet op te wachten.
Gemiddeld basissalaris
Het gemiddelde salaris voor a horecamedewerker (m/v) is € 13,05 per uur in America. 42 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 15 mei 2023.
Het is onbeleefd om minder dan 15% fooi te geven wanneer je aan een tafel dineert, of als je eten en drinken bestelt in een restaurant of bar. Als je gaat eten in een fastfoodrestaurant, of een koffie bestelt in een soort etablissement zoals Starbucks, dan wordt een fooi wel gewaardeerd.
De gewoonte om fooi te geven in de horeca bestaat al eeuwen. Het heeft zijn oorsprong in het 'neem er zelf ook eentje', in het 'afkopen van je schuldgevoel' voor het feit dat je zelf plezier hebt, terwijl de barman aan het zwoegen is. Later werd het ook gewoon om bedienden af en toe een extraatje te geven.