Kortom: Waterkefir kan zorgen voor minder ontstekingsactiviteit en een toename van immuuncellen, zodat de immuunfunctie verbetert. Vanwege de probiotische inhoud kan het tevens bijdragen aan verlaging van het risico op bepaalde infecties.
Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen. Echter, als je een sterk verzwakte bacteriehuishouding hebt (bijvoorbeeld door langdurig gebruik van antibiotica) kun je beter met een paar kleine slokjes beginnen.
En als je kefir eindelijk klaar is, kun je het prima gebruiken in een lekker recept! Je waterkefir kun je gewoon lekker drinken, alsof je een glaasje limonade of water neemt (maar dan iets bruisender). Melkkefir kun je gebruiken voor smoothies, maar je kunt er ook yoghurt of kwark van maken.
Aan het drinken van waterkefir zit geen beperking. De drank bevat echter wel wat suiker. Ben je gevoelig voor suikers, hou het dan op maximaal 5 glazen per dag.
De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Ultee. ,,En dit is vooral bij eczeem heel belangrijk.
U voegt vervolgens de uitgeperste sap toe aan de kefirdrank. In tegenstelling tot veel berichten, is het géén vereiste om een citroen standaard toe te voegen. Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen.
Kefir bevat ontzettend veel vitamines en mineralen, te weten calcium, magnesium, ijzer, jodium, vitamine B1/B2/B6/B8/B12/C/D/K2 en een scala aan enzymen [1,2,4,6]. Mede dankzij de verbetering van de darmwerking en de spijsvertering worden deze gezonde vitamines en mineralen weer goed opgenomen.
Kefir kan helpen bij het afvallen, omdat het een goede vervanger is voor frisdrank en een gezonde darmflora ondersteunt. Daarnaast kan het mogelijk klachten van darmproblemen verminderen, vet afbreken en zorgen voor een voller gevoel. En als kers op de taart is het ook nog eens lekker!
Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait.
Dat maakt niet veel uit. Heb je moeite met poepen? Drink dan voornamelijk in de ochtend kefir.
Aan het water of de melk worden kefir-korrels toegevoegd, wat zorgt voor een proces waaruit micro-organismen ontstaan. „Beide manieren van kefir maken zijn even gezond”, laat Alblas weten. „Waterkefir en melkkefir kunnen allebei de diversiteit van het microbioom ten goede komen.”
In kefir zitten namelijk de voedingstoffen biotine en folaat (foliumzuur) die belangrijk zijn bij het opbouwen en onderhouden van een sterk immuunsysteem. Bovendien zorgt de positieve werking op de darmflora voor een betere opname van de vezels wat resulteert in een verbeterde spijsvertering.
Waterkefir is een drank die in de belangstelling staat vanwege de vele gunstige gezondheidseffecten en de sprankelende smaak. Naast het feit dat het vol zit met krachtige probiotica, lijkt het ook de immuniteit te versterken, kankercelgroei te vertragen en de algehele gezondheid te bevorderen.
Hoewel beide dranken probiotica bevatten, is kefir er rijker aan dan kombucha. Als je op zoek bent naar verbeterde spijsvertering of darmgezondheid, is kefir de betere keuze. Kombucha kan echter wel antioxidanten bevatten die kunnen helpen bij ontstekingen en het immuunsysteem kunnen stimuleren.
Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%).
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml, maar hier moet je wel suiker aan toevoegen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Kefir kan niet leven zonder suiker. Suiker en kefir zorgen samen voor gisting. Gisting is fermenteren en dat zorgt o.a. voor de lactobacillen die we nodig hebben. De kefir is dolblij met geraffineerde biologische suiker.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Voedingswaarde. Door de omzetting van suikers door bacteriën, bevat kefir nagenoeg geen enkelvoudige suikers meer. Dankzij fermentatie bevat melkkefir meer essentiële aminozuren dan gewone melk. Kefir levert verder de vitamines B1, B2, B5, C, A en K en is een goede bron van de mineralen magnesium, calcium en fosfor.
Kefir bevat veel meer probiotica dan Yakult en andere probiotica drankjes. Daarnaast bevat kefir ook belangrijke gisten en heeft het geen toevoegingen. Kefir kan helpen bij het verminderen van darmklachten, want de bioactieve stoffen hebben een positief effect op de darmgezondheid.
-Na 24-48-72 uur kun je 'oogsten'. Des te langer je het laat staan, des te meer het gaat fermenteren. Laat je het 72 uur staan heb je wel wat meer suikers nodig omdat anders de 'voeding' voor de kefir op is.
Fruit toevoegen aan je waterkefir is altijd fijn. Denk aan bijvoorbeeld: citroen (sap en/of schil) sinaasappel (sap en/of schil)
Waterkefir is meestal een symbiose van de probiotica-bacteriën: Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae (2).