Introversie is deels aangeboren en wordt deels beïnvloed door je opvoeding en de cultuur waarin je opgroeit. De hersenen van introverte mensen zijn gevoeliger en nemen daardoor meer prikkels van hun omgeving op. Dat kost energie, waardoor introverten zich liever van tijd tot tijd afzonderen.
Introversie en extraversie zijn namelijk voor 40 à 50 procent erfelijk bepaald en voor slechts 2 à 3 procent het gevolg van de opvoeding. Opmerkelijk is ook dat bijna de helft van onze intro- of extraversie onverklaard blijft. Het gevolg: we kunnen er niet zoveel aan veranderen.
Zowel introverte als extraverte mensen zijn nodig op de werkvloer. Gelukkig maar, want het is niet mogelijk om als introvert een extravert persoon te worden of andersom. Wel kun je jezelf aanleren om flexibel te zijn door bijvoorbeeld meer extraverte gedragingen aan te leren.
Ambiverts vertonen zowel introverte als extraverte kenmerken en zijn volgens dit onderzoek de grootste groep: 68% van de mensen schijnt deze persoonlijkheid te hebben. Ambiverts voelen zich comfortabel in zowel kleine groepen als een drukke sociale gelegenheden, afhankelijk van de situatie.
Introversie is gerichtheid op de binnenwereld, energie krijgen van op jezelf zijn, rustig en bedachtzaam zijn, extraversie is gerichtheid op de buitenwereld, energie krijgen van gezelschap, spraakzaam en open zijn. Introvert werd oorspronkelijk door Sigmund Freud in zijn theorie over het libido gebruikt.
Een introvert persoon is vaak rustig en op de achtergrond. En vindt het meestal niet fijn om zich in grote groepen op te houden. De voorkeur gaat liever uit naar een diepe band met een beperkt aantal mensen. Als introvert persoon kun je vaak goed luisteren.
Een eigen ruimte
Het liefst hebben introverten een ruimte waarin ze zich even helemaal kunnen terugtrekken. Wanneer ze ervan op aan kunnen dat ze een tijdje niet onderbroken zullen worden, zullen ze pas écht genoeg rust hebben om op te laden of effectief aan het werk te gaan.
En dat is eigenlijk niet zo vreemd. Introversie is een persoonlijkheidskenmerk, je kunt jezelf wel trainen om mensen aan te spreken op netwerkevents, uit je comfortzone te treden en veel sociale evenementen te doen, maar je persoonlijkheid verander je niet: je blijft een introvert met extraverte punten.
De sociale introvert
Hoewel introverten niet per se verlegen zijn, klopt het wel dat ze doorgaans de voorkeur geven aan kleine groepen of één persoon dan aan een groter gezelschap. Liever een betere band met weinig contacten dan oppervlakkige relaties met heel veel vrienden.
De introverten gaan bij elkaar zitten, pakken pen en papier en maken ieder voor zich een lijst. Vaak vragen ze na een tijdje aan Devora of ze de opdracht in een team moeten doen. Als ze 'ja' zegt dan creëren ze samen een lijst met antwoorden die recht doet aan de individuele ideeën en bijdragen van iedereen.
What Is Omnivert? If an ambivert is somewhere between an introvert and an extrovert, an omnivert can be both introvert and extrovert — an introvert at some times and an extrovert at others.
Misschien niet zo gek als je bedenkt dat volgens schattingen zeker een kwart (tot de helft) van de bevolking 'introvert' is. Ongeveer de helft is een extravert type en zo'n 24 procent is een zogenoemde 'ambivert', oftewel een beetje van beiden (zie kader). Een echte minderheid kun je de introverten dus niet noemen.
Het grootste kenmerk van een introvert is dat je naar binnen gekeerd bent: in jezelf. En dat betekent niet dat je verlegen bent en niet van sociale gelegenheden houdt. Maar je denkt gewoon erg veel na en je hebt af en toe een dagje voor jezelf nodig.
Introvert en extravert en ADHD
Met ADHD ben je niet automatisch extravert of met ADD introvert. Verre van. Maar het is wel belangrijk om je bewust van te zijn, zodat je weet hoe je een gezond zenuwstelsel houdt.
Psychologen noemen dit 'intrinsieke ontwikkeling' (intrinsic maturation). Naarmate ze ouder worden trekken mensen zich niet alleen vaker terug, liet onderzoek zien, maar wordt hun hele persoonlijkheid meer gebalanceerd. Mensen worden emotioneel stabieler, consciëntieuzer, rustiger, vriendelijker en meer tevreden.
Introverte mensen hebben meestal geen behoefte aan veel sociale contacten. Ze verkiezen diepgaande gesprekken en een kleine groep vrienden waarmee ze een sterke band hebben. Uit een recente studie blijkt dat hechte vriendschappen een gunstig effect hebben op onze fysieke gezondheid.
Zoals je ziet is eenzaamheid heel nadrukkelijk in het hoofd en in het hart geplaatst. zoals sommige mensen zeggen: een gat in je hart. De tweede is een indruk van de waardering van diezelfde emoties.
Je eenzaam voelen kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan voor deze klachten zorgen en bijvoorbeeld depressie of stress. Als je merkt dat de eenzaamheid je leven zo erg beïnvloedt en je geen idee hebt hoe je eruit moet komen, dan is het aan te raden om professionele hulp te zoeken.
Je kunt je eenzaam voelen als je je niet verbonden voelt met andere mensen. Je mist bijvoorbeeld een band met anderen of je hebt minder contact met mensen dan je zou willen. Hierdoor kun je je alleen, onzeker of verdrietig voelen. Een gevoel van eenzaamheid kun je vergelijken met een gevoel van honger.
Extravert is het tegenovergestelde van introvert. Introvert is namelijk meer verlegen, teruggetrokken. Een extravert iemand krijgt juist energie van interactie met andere mensen en wordt door anderen gezien als open, spontaan en levendig.
Wanneer je met een introvert persoon praat, moet je onthouden dat je met een meer sereen persoon praat. Daarom moet ons eerste gesprek met hen niet overweldigend of imponerend zijn. Je moet niet te brutaal of veeleisend zijn. Dit zal de relatie bekoelen.
Je hebt introverte mensen en extraverte mensen. Introverte mensen praten doorgaans minder. De jongen die je beschrijft zou best wel eens behoorlijk introvert kunnen zijn.