Flat white is vergelijkbaar met een cappuccino, behalve dat er espresso en microschuim in zit in plaats van gewoon melkschuim. Dit geeft de koffie een sterkere espresso smaak. Het drankje kreeg zijn naam vanwege de kenmerkende dunne laag microschuim bovenop.
WAT IS EEN FLAT WHITE? In de meeste cafés en koffiebars is een flat white niets anders dan een kleine latte met iets minder melk. Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
Het grote verschil met de bekende latte is de verhouding tussen koffie, melk en schuim. Bij de latte, koffie verkeerd of café au lait drink je namelijk véél meer melk en zit er ook een dikkere schuimlaag op.
Het verschil zit vooral in de melk. Een flat white wordt doorgaans met minder melkschuim gezet. Bij een cappuccino wordt er meer melkschuim gebruikt en ligt deze normaal gezien mooi op de crema van je espresso, maar tegenwoordig wordt ook bij een cappuccino latte art gemaakt met het melkschuim.
Een flat white is kleiner dan een latte en gebruikt microschuim. Microschuim is fluweelzacht schuim zonder belletjes. Bereid de espresso en giet daarna de gestoomde melk in het kopje.
De flat white heeft een sterkere smaak dan een cappuccino. Dit heeft te maken met het feit dat de flat white bereid word met een dubbele ristretto of espresso. Dit geeft de flat white een intensere smaak.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waaraan je een espresso toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”. Wist je dat deze naam doelt op het 'vlekje' espresso in de melk?
Waar een cappuccino bekend staat om een goede schuimlaag, bestaat een flat white uit een shot (of dubbele espresso), warme melk en een dun laagje melkschuim. Afhankelijk van de koffiebar wordt een flat white vaak ook in een kleinere cup geserveerd.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
Een latte of caffé latte is een soort koffiedrank met één of twee shots espresso, veel gestoomde melk en een laatste, dunne laag opgeschuimde melk, perfect voor schuimkunst.
Een koffie verkeerd lijkt veel op een caffè latte maar wordt niet gemaakt met een espresso. Een koffie verkeerd maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie. Deze koffievariatie wijkt om nog een reden af van de caffè latte, er is namelijk geen melkschuim aan toegevoegd.
Cappuccio staat voor 'kap' in het Italiaans. Het woordje 'ino' is een verkleinwoord. Het hele woord 'cappuccino' betekent dus eigenlijk 'kleine kap'. Deze kap werd vanaf de 16e eeuw gedragen door kapucijner monniken.
Cappuccino
Het is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. De espresso wordt als eerste gezet om vervolgens de melk op te schuimen en deze toe te voegen aan de espresso. Hierdoor ontstaat er een mix van espresso en melk en krijg je een mooi schuimlaag.
Je begint met het maken van espresso in warme kopjes. Schuim pas daarna de melk op, want de melk en het melkschuim moeten een smeuïg geheel blijven.
Een moderne variant van een macchiato is de latte macchiato. Die lijkt meer op een latte dan op de traditionele macchiato. Het enige verschil is dat in plaats van melk aan de espresso toe te voegen, het andersom is.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie.
Waar komt de Americano vandaan? Haar naam heeft de Americano te danken aan het brouwsel dat Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië dronken. De traditionele Italiaanse espresso's bleken te sterk voor de soldaten, die de zachtere Amerikaanse koffies gewend waren.
Wat is een Americano? Americano-koffie is de ideale warme drank als u zin hebt in een heerlijke espresso, maar u de smaak ervan te sterk vindt. Want een Americano is niets meer dan een espresso aangevuld met heet water – om precies te zijn: een koffie die uit exact gelijke delen espresso en water bestaat.
Crema is het romige, roodgouden schuim boven op je espresso. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het zit vol smaak, textuur en aroma's. Deze prachtige schuimlaag verschijnt als heet water onder hoge druk door het koffiedik wordt gedrukt.