De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
Wit: aardbei, dadels, yoghurt, pistache, kers, sinaasappel, karamel, yuzu, kaviaar, basilicum, selderij, blauwe kaas, zwarte olijf. Ruby: aardbei, framboos, yuzu, amandel, witschimmelkaas, wasabi, kaviaar, gerookte paling.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Chocolade behoort tot de fruitsoorten. 10 tot 15 gram pure chocolade per dag is gezond.
Heel veel vers fruit is niet alleen ontzettend lekker met chocolade, maar ook lekker makkelijk klaar te maken. Ga bijvoorbeeld voor aardbeien, frambozen, bramen, kersen, sinaasappel of mandarijn.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat.
Is pure chocolade goed voor de darmen? Niet alleen noemt men pure chocolade goed voor de hersenen, maar wel vaker wordt pure chocolade ook goed voor de darmen genoemd. Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering.
Ananas geeft een heerlijke frisse en zoete toets aan pittige en/of exotische gerechten. Ideaal voor in de zomer! Ananas past perfect in pittige Aziatische curries, is onmisbaar in de klassieker kip zoet-zuur en past ook heerlijk bij gebakken rijst.
Wanneer je er van houdt is het mogelijk om er wat likeur door te mengen, denk dan aan likeur 43, Baileys of Amarula. Deze mousse is vrij machtig dus serveer er niet al te grote porties van.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Bij melk- en witte chocola is het suikerpercentage het hoogst, zo'n 50-60%. Pure chocola bevat circa 40% suiker. Over het algemeen geldt: hoe minder suiker, hoe meer cacao én vet. Pure chocola bevat dan wel weinig suiker, maar is vaak wel vetter.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Heb je erge trek in chocola (en bijvoorbeeld ook geregeld last van spiersamentrekkingen)? Dan heeft je lichaam behoefte aan meer magnesium. Je vindt het in caloriearme alternatieven zoals groene bladgroente (zie ook mijn Power Smoothie recept), avocado, vette vis en noten.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Cacao verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, doordat het een licht bloedverdunnend effect heeft. De werking kun je vergelijken met dat van een aspirientje.